Mobil

Teszt: iPad mini klón, olcsó és jó Tesco tablet

Ha nincs pénzünk egy eredeti iPad minire, akkor harmadáron lecsaphatunk a Tesco hasonló készülékére.

Éppen a hétvégi nagybevásárlást végezzük, amikor a nyikorgó kerekű kocsi unott tologatása közben hirtelen egy nagyon olcsó tablet szúrja ki a szemünket. Mit tegyünk ilyenkor, csapjunk le azonnal a filléres termékre? Erre nehéz választ adni, mindenesetre kapkodni nem szabad, ehelyett inkább az okostelefonunk és a mobilnet révén érdemes gyorsan lecsekkolni a kínált portékát. Ha az alapvető specifikációk rendben vannak és az ár is korrekt, akkor talán nem nagyon lövünk mellé, de persze a legolcsóbb 10-20 ezer forintos modelleket nem árt nagy ívben elkerülni. Az Auchan idén év elején Qilive néven indította útjára “jóárasított” sajátmárkás tabletét és egyéb kütyüit, a Tesco pedig most év végén dobta piacra az Op3n Dott márkajelzésű készülékeit, melyek közül mi most a remek ár/érték arányú tabletet vesszük górcső alá.

Külcsín
Könnyen kikövetkeztethető, hogy a Tesco saját maga nem foglalkozik tabletek gyártásával, vagyis ezúttal is arról van szó, hogy egy kínai gyártósoron készülő tömegkészülékre egyszerűen rászitázzák a Tesco által megrendelt és amúgy nem is csúnya Op3n Dott logót. Azért rögtön egy masszív piros pont jár, hogy a tablet hátoldala minőségi fémből, egész konkrétan alumíniumból készült: a hátlap matt fekete színben pompázik és az ujjlenyomatok bizony gyorsan el tudják rondítani. Az összeszerelési minőség nem teljesen makulátlan, ugyanis az illesztési hézagok nem mindenhol egyenletesek, de azért a készülékről a külcsínje alapján kialakult összkép inkább pozitív, mint negatív. Méret és tömeg tekintetében lényegében ugyanazt kapjuk, mint egy Apple iPad minitől: a tablet 200×138 milliméteres felülettel bír, tehát kellemesen kompakt kialakítású, ráadásul ehhez mindössze 7,2 milliméteres vastagság társul. A 324 grammos tömeg csak minimálisan nagyobb az említett almás tablet 308 grammos értékénél, és bizony a boltokban jó néhány ennél nehezebb rivális is található.

Felszereltség
A függőlegesen tartott készülék baloldala teljesen csupasz, az ellentétes oldal pedig az on/off gombnak, a hangerőállító gombpárnak, illetve a microSD-slotnak ad otthont. A felső élen keresendő a 3,5 milliméteres jack dugalj és a microUSB-port, alul pedig egy mikrofonra lehetünk figyelmesek. Remek dolog, hogy az USB OTG funkcionalitás adott, tehát mindenféle USB-s perifériát rádughatunk a tabletre, azért viszont kár, hogy HDMI-kimenetet nem kapunk, illetve, hogy a hátlap alján lévő hangszórók maximum csak átlagos hangerőre képesek. Az integrált akkumulátor a kategóriaátlagnak megfelelő 4500 mAh kapacitással rendelkezik: nagyon óvatos használat mellett a 6-7 óra is benne van a pakliban, de ha leterheljük a vasat, akkor csak 3-4 órás aktív üzemidőre számíthatunk. Magyarul a gyakorlatban körülbelül 5 órás normál üzemidővel számolhatunk. A gyári dobozban egyébként egy USB-kábelt és egy kellemes kis 2 amperes vezetékes töltőt találhatunk, amivel gyorsan megoldható az akkumulátor telepumpálása.

Kijelző
Az alul-felül 20 milliméteres, oldalt pedig 7 milliméteres kávát kapott érintőkijelző 7,85 colos képátlóval rendelkezik és 1024×768 pixeles felbontással bír. Ebből a kombinációból egy nem túl combos 163 ppi-s pixelsűrűség adódik, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elsőgenerációs iPad miniben is hasonló adottságú display található. Az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek rendben vannak, és a fényerőt is csak akkor találjuk kicsinek, ha tűző napsütés mellett próbáljuk meg a készüléket használni. Filléres tétel, ezért különösen bosszantó, hogy a fényszenzor kimaradt a repertoárból, és emiatt csak manuális fényerőállításra van lehetőség. Az LCD feletti kamera 2 megapixeles felbontású, alatta pedig egyetlen valódi gomb sincs. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 9,5×10, illetve 13×12 milliméteres gombokat vonultat fel.

Kamera
Az autofókuszos 5 megapixeles hátoldali kamera képminőségétől nem szabad csodákat várni, azonban a kis fényleső relatíve korrekt munkát végez, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy az abszolút noname kínai csodák 2 megapixeles kamerái mit szoktak produkálni. LED-segédfény nincs, ellenben kapunk manuális fehéregyensúly állítási lehetőséget, geotagging funkciót, időzítőt, panorámakép üzemmódot, illetve expozíció kompenzációs lehetőséget. Íme néhány tesztfotó – klikkre eredeti méretben nyílnak meg a felvételek:

 

Míg a fotós képességekkel alapvetően nincsenek problémák, addig a videófelvevő csúnyán leszerepel. Bár adott a lehetőség, hogy 1920×1080 pixeles Full HD felvételeket készítsünk, ezek a 7 Mbit/s-os bitrátájú, alig 14 fps sebességű és igen szűk látószög mellett rögzített, sztereó hangsávos anyagok a valóságban jó, ha a VGA minőséget megütik. Ehelyett érdemes inkább a 720p HD üzemmódot favorizálni: igaz a 6 Mbit/s-os bitráta továbbra sem túl magas és a képminőség sem sokkal jobb, de legalább a sebesség már eléri a mágikus 23 fps-t. Íme egy tesztvideó az utóbbi fajtából:

Szoftver
Androidból a mai elvárásoknak megfelelően KitKatet kapunk, egész pontosan a 4.4.2-es verziót, és a tescósok azt ígérték, hogy a jövőben mindenképpen számíthatunk kisebb-nagyobb frissítésekre. No persze azt nem tudni, hogy Android 5.0-át vajon kap-e a készülék, és ha igen, akkor vajon mikor. A zárolt képernyőn négy nagyméretű gyorsgomb figyel, melyek a következő funkciókkal bírnak: naptár, galéria, beállítások és kamera. Az alapkijelzőn felülről külön-külön húzhatók le az értesítések és a gyorsgombok, a képernyő alsó sorában pedig elég nagy a zsúfoltság, hiszen ide került a képernyőmentés készítő-, a hangerőállító-, a vissza-, az alapképernyő- és az alkalmazásváltó virtuális gomb is.

Az egészen ízléses felhasználói felület zöld színsémával hódít, az ikonok nagyrésze pedig köralakú formát kapott – a főmenüben 5×6-os elrendezésben figyelnek az ikonok. Szoftver fronton említést érdemel többek közt a Chrome böngésző, a YouTube kliens, a Google Térkép, a fájlkezelő, a diktafon és a számológép. Érdekes hozzáadott érték az Op3n Dott Cloud, mely egy három hónapig teljesen ingyen használható és korlátlan feltöltést biztosító felhőtárhely. A próbaidőszak lejártát követően a szolgáltatás éves díja mintegy 15 ezer forint. A default zenelejátszóban nincs hangszínszabályzó, a videólejátszó viszont akár még a Full HD mozgóképeket is simán mozgásra bírja.

Hardver
A hátlapon hatalmas Intel Inside logó hirdeti, hogy ezúttal bizony nem a már jól ismert MediaTek, vagy Qualcomm Snapdragon chipsetek valamelyike hajtja a gépet, hanem egy ennél kicsit egzotikusabb Intel chipkészlet. A Z2520-as típusjelzésű és x86-os architektúrájú Intel Atom chipben két darab 1,2 GHz-es órajelen ketyegő processzormag teljesít szolgálatot, de a HyperThreading miatt egy időben akár négy szálon is folyhatnak a számítások. A nem túl modern, 32 nanométeres gyártási technológiával készített chipsetben többek közt egy PowerVR SGX 544MP2 grafikusgyorsító is helyet kapott. A RAM 1 GB kapacitású, az integrált flashmemóriából pedig alaphelyzetben közel 9 GB szabad. Nem biztos, hogy ez a kombináció a legújabb szupergrafikás játékok futtatására lett kitalálva, mindenesetre a hétköznapi gyakorlat során teljesen korrekt sebességet produkált a tablet. Teszteredményeink: Quadrant – 6917 pont, Linpack 87/181 MFLOPS, AnTuTu – 18479 pont, GeekBench 33/793 pont. Mobilnetről ebben az árkategóriában nem igazán álmodhatunk, viszont a b/g/n szabványú Wi-Fi, a Wi-Fi Direct, a Bluetooth 4.0, illetve a GPS-vevő adott. FM-rádió, NFC támogatás és infravörös port nincs a fedélzeten. Az alábbi képen egy iPhone 6 Plus társaságát élvezi az olcsó tablet:

Konklúzió
Bár a tökéletestől elég messze van a Tesco áruházakban kapható saját márkás Op3n Dott tablet, azt simán kijelenthetjük róla, hogy az érte elkért 29900 forintos összeget simán megéri. A fémvázas kompakt készülék stabilan és egész fürgén teszi a dolgát, az akkumulátora hozza a tőle elvárható szintet, a felhasználói felülete abszolút nem rossz, a kamerája sok gagyi riválisánál mindenképpen használhatóbb, tehát az összkép egészen pozitív. A kétféle színváltozatban értékesített készülékből egyébként leginkább talán a fényszenzor, a HDMI-port és az FM-rádió hiányzik. Ennél egyszerűbb hardverrel felvértezett tablet megvételét ma már senkinek sem ajánljuk, az Op3n Dott táblagép viszont korrekt ár/érték aránya miatt könnyen a karácsonyi szezon egyik bestsellere lehet.

Nem elhanyagolható szempont, hogy az Op3n Dott termékcsalád tagjaira 2 év garanciát vállal az áruházlánc, illetve a Tesco rendelkezik egy külön erre a célra kialakított szervizközponttal is. Összehasonlításképp, egy hasonló méretű iPad mini 83 ezer forintot kóstál, egy WayteQ xTAB 8Q GPS-ért (szebb kijelző, gyengébb kamera) 33 ezer forintot kérnek el, egy Archos 80b Platinum (nagyobb, nehezebb, régebbi androidos) pedig körülbelül 35 ezer forint magasságában vihető haza.

Op3n Dott tablet
Pozitívum: fémborítás, kellemesen kompakt méret, kis tömeg, IPS-kijelző, korrekt működési sebesség, bővíthető memória, 5 megapixeles és autofókuszos főkamera, Wi-Fi, Bluetooth, GPS-vevő, USB OTG, korrekt üzemidő, 2 amperes töltő, Android 4.4 szoftver, ízléses felhasználói felület, felhőtárhely szolgáltatás, jó ár/érték arány.
Negatívum: az összeszerelési minőség lehetne jobb, a hangszóró nem túl hangos, gyenge videófelvevő, le kell mondanunk a fényérzékelőről, a HDMI-portól és az FM-rádióról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik