Mobil

Nexus 6: villámgyorsan máris elfogyott

A Google vadonatúj csúcsmobilja az USA-ban kapásból hatalmas sikert aratott, Európába viszont sajnos csak késve fog megérkezni.

A két hete bejelentett Nexus 6 az Egyesült Államokban a tegnapi napon vált rendelhetővé, és néhány óra alatt a komplett mennyiséget sikerült eladni belőle, noha azt nem tudni, hogy pontosan mekkora raktárkészletről beszélhetünk. Az USA-ban tehát jól sikerült a piaci start, nekünk európaiaknak viszont sajnos még néhány hetet mindenképpen várnunk kell az új jövevényre. Egyes források szerint ugyanis bár a Google már november 3-án el szerette volna indítani a készülék európai előrendelési folyamatát, erre végül is csak november 18-án kerül majd sor. Ráadásul ez még csak az előrendelési időszak kezdete, vagyis arról még semmit sem tudni, hogy az első Nexus 6-osokat mikor lehet majd kézve venni Európában.

A kártyafüggetlen 32 GB-os készülékek az amerikai Play Store-ban 649 dollárba (157 ezer forint) kerülnek, a 64 GB-os példányokért 699 dollárt (168 ezer forint) kérnek el, Európában pedig várhatóan 569, illetve 649 eurót (174-199 ezer forint) kóstál majd a 32, illetve a 64 GB-os modell. A hamarosan Android 5.0 frissítést kapó Nexus 5 elődmodell továbbra is forgalomban marad, de sajnos nem csökken az ára.

 

Emlékeztetőül, a 159,3 milliméter hosszú és 184 gramm tömegű, Midnight Blue (kék) és Cloud White (fehér) színváltozatokban támadó Nexus 6 83 milliméter széles, a vastagsága pedig eléri a 10,1 millimétert. A kereken 6 colos képátlójú AMOLED érintőkijelző a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással rendelkezik, ily módon a Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel pixelsűrűsége a nagy méret ellenére is eléri a 493 ppi-t. A minden körülmények mellett korrekt sebességről a Qualcomm egyik legújabb chipsete, a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyelő Snapdragon 805 gondoskodik, a maga négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormagja, illetve igen korrekt teljesítményű Adreno 420-as GPU-ja révén.

A RAM 3 GB kapacitású, a kiviteltől függően 32/64 GB-os belső memória pedig microSD-slot hiányában és a Nexus hagyományoknak megfelelően sajnos nem bővíthető. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig elsősorban 13 megapixeles felbontásáról, optikai képstabilizátoráról, dupla LED-segédfényéről, f2-es fényerejéről, HDR+ funkciójáról, illetve 4K felbontású videófelvevőjéről ismerszik meg. Említést érdemel továbbá a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor, a nanoSIM-slot, a sztereó hangszórópár, a villámgyors Wi-Fi és LTE adatátvitel, a Bluetooth és NFC támogatás, illetve a vadonatúj Android operációs rendszer, mely végülis a Lollipop, vagyis nyalóka nevet kapta, illetve nem meglepő módon 5.0-as verziószámot visel magán. Érdekesség, hogy a gyorstöltés funkció révén alig 15 percnyi töltéssel mintegy 6 órás működési időt nyerhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik