Mobil

Itt a Nexus 6: hatalmas új csúcsmobil nyalókával

A Google hivatalosan is bejelentette a sokak által várva várt új etalon Androidos készüléket, a vadonatúj Lollipopot futtató Nexus 6-ot.

Megannyi pletykát és kémfotót követően a Google itthoni idő szerint ma este végre fellebbentette a fátylat a Motorola által gyártott vadonatúj Nexus 6 okostelefonról, mely szó szerint hatalmasra sikeredett. A 159,3 milliméter hosszú és 184 gramm tömegű újdonság 83 milliméter széles, a vastagsága pedig eléri a 10,1 millimétert, vagyis jól érezhetően nagyobb az 5,5 colos kijelzővel szerelt iPhone 6 Plus-nál.

A kereken 6 colos képátlójú AMOLED érintőkijelző a legfrissebb trendeknek megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással rendelkezik, ily módon a Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel pixelsűrűsége a nagy méret ellenére is eléri a 493 ppi-t. A minden körülmények mellett korrekt sebességről a Qualcomm egyik legújabb chipsete, a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyelő Snapdragon 805 gondoskodik, a maga négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormagja, illetve igen korrekt teljesítményű Adreno 420-as GPU-ja révén.

 

A RAM 3 GB kapacitású, a kiviteltől függően 32/64 GB-os belső memória pedig microSD-slot hiányában és a Nexus hagyományoknak megfelelően sajnos nem bővíthető. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig elsősorban 13 megapixeles felbontásáról, optikai képstabilizátoráról, dupla LED-segédfényéről, f2-es fényerejéről, HDR+ funkciójáról, illetve 4K felbontású videófelvevőjéről ismerszik meg.

 

Említést érdemel továbbá a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor, a sztereó hangszórópár, a villámgyors Wi-Fi és LTE adatátvitel, a Bluetooth és NFC támogatás, illetve a vadonatúj Android operációs rendszer, mely végülis a Lollipop, vagyis nyalóka nevet kapta, illetve nem meglepő módon 5.0-as verziószámot visel magán. Érdekesség, hogy a gyorstöltés funkció révén alig 15 percnyi töltéssel mintegy 6 órás működési időt nyerhetünk.

 

A Midnight Blue (kék) és Cloud White (fehér) színváltozatokban támadó ésnanoSIM-mel etethető Nexus 6 október 29-étől lesz előrendelhető, az első készülékeket pedig novemberben lehet majd átvenni. A kártyafüggetlen 32 GB-os készülékek az amerikai Play Store-ban 649 dollárba (157 ezer forint) fognak kerülni, Európában pedig várhatóan 569, illetve 649 eurót (174-199 ezer forint) kóstál majd a 32, illetve a 64 GB-os modell. A hamarosan Android 5.0 frissítést kapó Nexus 5 elődmodell továbbra is forgalomban marad, de sajnos nem csökken az ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik