Mobil

Hazánkban a Samsung Galaxy Note 4

A legújabb Samsung phablet már fel is bukkant az egyik hazai mobilszolgáltató árlistájában.

A Samsung szeptember elején, a berlini IFA szakkiállításon leplezte le a tavaly érkezett Galaxy Note 3 sokak által várva várt utódmodelljét, a Galaxy Note 4-et. Az egy ideje már több országban is előrendelhető készülék kereskedelmi forgalmazása múlt hét pénteken kezdődött meg, első körben Dél-Koreában, ahol is átszámítva mintegy 220 ezer forintot kérnek el a telefonért. Jó hír, hogy hamarosan már felénk is kapható lesz az új nagyágyú.

Történt ugyanis, hogy az egyik hazai mobilszolgáltató, a Telenor már fel is vette az árlistájára a Galaxy Note 4-et, mely Start előfizetéssel 207990 forintba kerül, ha pedig All-In XL csomaggal kívánjuk megvásárolni, akkor 64990 forinttal lesz vékonyabb a bankkártyánk. Ha nem szeretjük annyira a kötöttségeket, akkor a Note 4 akár kártyás csomagban is hazavihető lesz, még pedig 213990 forint ellenében. Egyelőre viszont még felesleges megrohamozni a hazai Telenor boltokat, az új Samsung phablet ugyanis várhatóan csak 1-2 hét múlva lesz kapható az operátornál.

 

Az elődjénél minden irányban hajszálnyival nagyobb és néhány grammal nehezebb Galaxy Note 4 előlapjára egy változatlanul 5,7 colos képátlójú Super AMOLED érintőkijelző került, melynek felbontása azonban jelentősen megnőtt. A mai elvárásoknak megfelelően QHD, vagyis 2560×1440 pixeles felbontású display nem kevesebb mint 515 ppi-s pixelsuruséggel bír (Note 3: 386 ppi), a kontrasztarány gyakorlatilag végtelen és a betekintési szögek is hatalmasak. A kijelzőt 2.5D Gorilla Glass 3 borítja, melyhez hasonló megoldást először a jó öreg Nokia N9-en láthattunk. Természetesen megújult az S Pen is, mely immár nem 1024, hanem 2048 különböző nyomásszintet képes érzékelni, és ezáltal jelentősen javult a használhatósága.

A megfelelő számítási teljesítményről kiviteltől függően egy négymagos Snapdragon 805-ös vagy egy nyolcmagos Exynos 5433-as chipset gondoskodik – a RAM 3 GB kapacitású, a 32 GB flashmemória pedig microSD kártyákkal bővíthető. Az akkumulátor kapacitása csak minimális mértékben nőtt, 3200-ról 3220 mAh-ra, azonban a Samsung szerint az új Note így is több mint 7,5 százalékkal hosszabb ideig használható egy feltöltéssel, mint az elődje. Az f1,9-es fényereju frontkamera 3,7 megapixeles felbontású és immár Wide Selfie felvételek is készíthetők vele, a 16 megapixeles ISOCELL szenzorral szerelt hátsó kamera fő újdonsága pedig az optikai képstabilizátor. A négyféle színváltozatban készülő telefon oldalán valódi fémkeret található, a hátlapot pedig bőrhatású muanyag borítja. Az LTE Cat. 6 villámgyors mobilnetes élményt biztosít, ezenkívül pedig említést érdemel még az Android 4.4.4 operációs rendszer, a megújult UI, illetve a jelentősen továbbfejlesztett többablakos üzemmód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik