Mobil

Hazai pályán mutatták be az új Moto X-et

IFA helyett Amerikában debütált a Motorola új csúcstelefonja, amely középkategóriás testvért és okos kiegészítőket is kapott.

Bár mostanában minden mobilos hír Berlinből érkezett, a Motorola legfrissebb csúcskészüléke az Egyesült Államokban mutatkozott be. Persze a dolog nem véletlen, a márka jó pár éve erőteljesen visszaszorult az európai piacokról, és a tengeren túl igyekszik újra erős bázist szerezni magának.

Chicagóban mindenesetre egy névben változatlan, ám sok mindenben megújult modellről rántották le a leplet. Az idei Moto X-ben már 5,2 hüvelykesre nőtt a kijelző képátlója, és szerencsére már fullHD felbontást kapott a SuperAMOLED panel. Alatta 2,5 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 801 rendszerchip dolgozik 2 gigabájt RAM és egy Adreno 330 grafikus vezérlő támogatásával. Belső tárhely szempontjából több méretezés is rendelhető, 32 gigabájt a csúcs, viszont sajnos a microSD bővítés kimaradt. Kamerából 13 megapixeles, dupla LED vakus került a hátlapra, amely ráadásul akár UltraHD / 4K felbontásban is képes rögzíteni. A hardvert 2300 mAh kapacitású akku szolgálja ki energiával.

Fejlődött a kezelőfelület is, a Google saját rendszerénél bővebb lehetőségeink lesznek a hangvezérlés terén, és az infra-szenzorokkal telepakolt telefon a kézmozdulatokra is jobban odafigyel.

A készülék fókusza továbbra is az erős dizájn, az alumínium keret mögé a Moto Maker szolgáltatás segítségével különféle hátlapokat rendelhetünk, akár olyan természetes anyagokból is, mint a fa, bambusz, vagy bőr (igaz, ez az opció továbbra is csak az Egyesült Államokban érhető el). Maga a Moto X készülék Európában egyelőre csak a német és francia piacon lesz biztosan elérhető az amerikai, 499 dolláros start után, még valamikor idén.

Középkategóriás telefon is érkezik, a Moto G sorozat legfrissebb tagja már 5 hüvelykes, 720p felbontású kijelzőt kapott, alatta 1,2 gigahertzen működő Snapdragon 400 SoC-vel, Adreno 305 grafikus vezérlővel és 1 GB memóriával. A hátlapi kamera immár
8 megapixeles, és itt valahogy nem maradt ki a microSD bővítőhely sem. A 8 GB háttértárral szerelt változat 179, a 16 gigabájtos pedig 199 dolláros áron indul az Egyesült Államokban.

A mobilok mellett persze vannak más újdonságok is a Motorola háza táján. A Moto 360 okosóra, méghozzá az Android Wear rendszerre épülő első kerek számlapos modell, erre utal a neve is. A 320×290 képpont felbontású, 1,56 hüvelykes kijelző aljából 30 képpontnyit egy fényerősség-mérő szenzor bitorol el. A fémkeretes, bőr- és fém szíjjal is választható óra víz és por elleni IP67 szabványú védelmet is kapott, belül Texas Instruments OMAP 3 rendszerchip, fél gigabájt RAM és 4 GB háttértár dolgozik benne. Tölteni szerencsére nem valamilyen kényelmetlen bölcsőhöz kapcsolva, hanem vezeték nélküli megoldással lehet.

Apró, de stílusos Bluetooth headset is érkezett, a Moto Hint természetesen bármilyen telefonnal párosítható, ráadásul hangvezérlés terén nem csak androidos segéddel, de az iPhone Sirijével is szót ért. A Moto X új hangvezérlő extráit is ismeri természetesen, különlegessége pedig az, hogy automatikusan kikapcsol, ha kivesszük a fülből, így spórolva az energiával. Az egy feltöltéssel tíz órányi használatot ígérő kis kütyü 149 dollárért vihető haza a nagy vízen túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik