Mobil

Kezünkben a Sony Xperia Z3

A berlini IFA kiállításon a Sony új csúcsmobilját is kézbe vehettük.

Természetesen nem állhattuk meg, hogy az egyik legfontosabb új csúcsmobilt ne nézzük meg magunknak, így gyorsan megtapogattuk a japán gyártó legfrissebb high-end készülékét. A Sonynál egy percig sem lankadnak a fejlesztések: egy éve jött ki az Xperia Z1 csúcsmobil, melynek februárban jelentették be az utódját Xperia Z2 néven, most pedig már itt is a még újabb Xperia Z3. Az új jövevényt a berlini IFA-n volt szerencsénk kézbe venni.

Mindenképpen jó hír, hogy a Z3 némileg kisebb lett az elõdjénél, de azért még így is nagyobb a hasonló kijelzõméretû riválisainál. A 11 grammal csökkentett tömegû újdonság elõlapját a már jól ismert 5,2 colos Full HD IPS érintõkijelzõ uralja, mely azonban a Sony szerint minden korábbinál jobb képminõséget és remek fényerõt produkál. A pixelsûrûség maradt 424 ppi, mely elmarad a legújabb QHD panelek jelentõsen 500 feletti ppi-értékétõl.

A chipsetet egy kicsit gyorsabbra cserélte a Sony: az MSM8974AC típusjelzésû Snapdragon 801 magjai immár nem 2,3, hanem 2,5 GHz-es órajelen ketyegnek. A RAM maradt 3 GB kapacitású, a 16/32 GB belsõmemória pedig microSD-vel bõvíthetõ. Az 1/2,3 colos méretû és 20,7 megapixeles felbontású szenzorral szerelt kamera kapcsán újdonság az ISO12800-as maximális fényérzékenység és a megnövelt nagylátószög, egyébként pedig a Sony nem kevesebbet állít a Z3-ról, mint hogy jelenleg ez a legjobb fotó- és videóminõséget (4K) produkáló smartphone.

A természetesen fémmel és üveggel alaposan megpakolt, vízálló kivitelû Sony Xperia Z3 kapcsán említést érdemel még az Android 4.4.4 operációs rendszer, a villámgyors LTE mobilnet, az NFC támogatás, az FM-rádió, illetve a Sony szerint minden további nélkül hozható 2 napos használati idõ. A telefon nyitó ára kontinensünkön 649 euró lesz, a pontos hazai árról még nincs hivatalos információnk, csak remélni merjük, hogy hasonló kategóriában marad.

Munkatársunk a berlini technológiai kiállítás, az IFA helyszínéről tudósít. A Technet további, friss IFA-híreiért kattintson ide, a kiállítás mobilos újdonságait pedig a Mobilporton gyűjtjük folyamatosan.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik