Mobil

Csúcsmobilok áradata: kezdődik az IFA 2014

Berlinben minden ősz elején összegyűlnek a nagy mobilgyártók és bemutatják legújabb portékáikat - ott a helyünk nekünk is!

Idén szeptember 5. és 10. között rendezik meg a berlini IFA szakkiállítást, az Internationale Funkausstellungot. Míg nem is olyan régen még leginkább a szórakoztató elektronikai berendezésekről és a számítógépekről szólt a kiállítás, mostanság egyre inkább a mobilokra helyeződik át a fő hangsúly. Lássuk hát, hogy melyek lesznek az idei IFA legfontosabb mobil újdonságai!

A Samsung minden évben szeptember elején szokta bejelenteni a legújabb Note okostelefonját, és nem lesz ez másképp idén sem. A dél-koreai gyártó már ma délután fellebbenti a fátylat a negyedik generációs Galaxy Note-ról, mely az előzetes információk szerint az LG G3-éhoz hasonló QHD felbontású, 5,7 colos érintőkijelzőt virít, ezenkívül pedig kiviteltől függően nyolcmagos Exynos, illetve négymagos Snapdragon 805 chipset kap benne helyet. A RAM marad 3 GB kapacitású és persze megkapjuk a remek S Pent is – a főkamera 16 megapixeles felbontású, a középső Home gombba pedig egy ujjlenyomat szenzort is belepakolnak.

 

Ugyancsak komoly várakozás előzi meg a Sony Xperia Z2 utódjának, a Z3-nak az érkezését. Az elődjénél minden irányban kicsit kisebb és néhány grammal könnyebb új nagyágyú kijelzője nem kapja meg a sokak által egyszerűen csak parasztvakításnak tartott QHD felbontást: az 5,2 colos display továbbra is Full HD felbontással bír. A természetesen továbbra is vízálló csúcsmobil Snapdragon 801-es chipsete a várakozások szerint a korábbiaknál magasabb órajelen ketyeg, ellenben RAM-kapacitás, illetve kamera-fronton nem sok változásra számíthatunk.

 

Az LG nemrégiben dobta csak piacra aktuális csúcsmobilját, a QHD kijelzős G3-at, melynek cerkával is kezelhető olcsóbb és butább változatát a múlt héten jelentették be, és az IFA-n lesz először élőben is megtekinthető. A G3 Stylus 5,5 colos kijelzője csak 960×540 pixeles felbontású, a négymagos chipset csak 1,3 GHz-es frekvencián üzemel, a RAM pedig mindössze 1 GB-os – ez persze elég lehet a sikerhez, de ehhez még egy jó kis nyomott árat is meg kell álmodnia a gyártónak.

 

Szokásától híven a szebb napokat is látott Nokia, akarom mondani a Microsoft is jelen lesz az IFA-n, mely rendezvényen várhatóan a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt Lumia 930 kistestvérei mutatkoznak majd be. A Lumia 830 elsősorban 4,5 colos HD érintőkijelzőjéről, illetve 20 megapixeles kamerájáról ismerszik meg, a Lumia 730 pedig 8 megapixeles kamerájával és várhatóan kedvező árával hódít majd.

 

A H-betűs gyártók közül a kínai Huawei az Ascend Mate 7 phablettel lep majd meg bennünket, melyben többek közt egy 6,1 colos Full HD érintőkijelző, egy nyolcmagos HiSilicon chipset, 2 vagy 3 GB RAM, egy 13 megapixeles kamera, illetve egy ujjlenyomat szenzor kap helyet. A tajvani HTC standján megtekinthető lesz a 64 bites Snapdragon chipsettel szerelt, igen kedvező árú Desire 510, mely a múlt héten mutatkozott be, illetve képviselteti majd magát a vadonatúj Desire 820 is. Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell még a Lenovóról is, mely kínai cég az IFA-n mutatja be az 5 colos Full HD kijelzővel, nyolcmagos chipsettel, 2 GB RAM-mal, illetve 13 megapixeles kamerával felvértezett Vibe X okostelefont.

 

iPhone 6? Na az nem lesz az IFA-n, ezt a készüléket ugyanis az Apple szeptember 9-én a saját termékbejelentő sajtórendezvényén fogja bemutatni. Mi viszont egész biztosan ott leszünk az IFA-n, na nem a bugyikék platóson, hanem a mobilbejelentős nagyszabásún, melynek történéseiről folyamatosan beszámolunk majd a helyszínről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik