Mobil

Huawei Ascend G6 teszt: olcsóbb kínai penge

Ezúttal egy középpályás kínai versenyzőt veszünk górcső alá - teszten a Huawei Ascend G6.

A Huawei tavaly igen komolyat durrantott azzal, hogy piacra dobta a felső-középkategóriás okostelefonok szegmensében versenyző Ascend P6-ot, mely elsősorban minőségi kialakítása, illetve ultravékony formaterve révén hívta fel magára a figyelmet. A kínai gyártónál az idei esztendőben már minden az általunk korábban már bemutatott Ascend P7 utódmodellről szól, melynek árnyékában azonban meghúzódik egy másik, jelentősen olcsóbb készülék is, a jelen tesztünk alanyát képező Ascend G6. Lássuk, hogy mit virít a gyakorlatban a Huawei legújabb középpályása!

 

Design
Az már rögtön az első blikkre látszik, hogy a Huawei ezúttal szakított a G-széria meglehetősen unalmas, abszolút középszerű külcsínjével, és ehelyett a P-sorozat esetében már bevált formai megoldásoknak szavazott bizalmat. Ennek köszönhetően az Ascend G6 teljesen vállalható designt vonultat fel, de persze vékonyság, illetve anyagválasztás fronton nem teljesen ugyanazt kapjuk, mint például a P6/P7 esetében. A P6-féle 6,2 milliméteres ultravékonyság helyett ezúttal 7,5 milliméteres vastagságra számíthatunk, ez azonban még mindig 1-2 milliméterrel alulmúlja a kategóriaátlagot. Fémet sajnos keresve sem találunk, azonban a G6-on felhasznált polikarbonátra és az összeszerelési minőségre sem igazán panaszkodhatunk. A fekete, fehér, kék, arany és pink színváltozatokban támadó készülék hátsó szekciója matt és puha felületű, az oldaléleket pedig szálhúzott fémre hajazó műanyag borítja.

 

Felszereltség
A mindössze 115 grammú, vagyis abszolút pillekönnyű Ascend G6 fogása ergonomikusnak mondható, vagyis nyoma sincs a phabletekről ismerős “egy kézzel kezelhetetlen” érzésnek. A baloldali él alsó részén landolt az elmaradhatatlan 3,5 milliméteres jack dugalj, az ellentétes oldalon pedig a bekapcsoló és hangerőállító gombokra lehetünk figyelmesek. Felül található a fedetlen microUSB-port, az alsó él viszont teljesen csupasz – dedikált exponáló gombot nem kapunk és a készülék nem vízálló. A szupervékony hátlapot könnyen le lehet szedni, vagyis ezúttal nem unibody készülékházhoz van szerencsénk, viszont ettől függetlenül az akkumulátor sajnos nem cserélhető házilagos módon. Az akksi 2000 mAh kapacitású és egy feltöltéssel mintegy 1,5 napos használati időt tesz lehetővé. A riválisokban manapság ennél már 10-20 százalékkal combosabb akkumulátor lapul, igaz ezek a mobilok kivétel nélkül vastagabbak is a G6-nál, tehát ezúttal is abszolút működik a “valamit valamiért” alapelv. Az 1 A-s töltő révén nulláról százra mintegy 2 óra alatt tölthető fel a készülék, a vezetékes sztereó headset nem különösebben jó minőségű, ezzel szemben a hátoldali hangszóró teljesen korrekt produkciót ad elő. A készülékbe egyébként microSIM és microSD kártyák csúsztathatók be.

 

 

Kijelző
Míg a P6-ban egy 4,7 colos képátlójú és 1280×720 pixeles felbontású, a P7-ben pedig egy 5 colos és 1920×1080 pixeles érintőkijelző figyel, addig a G6 esetében be kell érnünk egy 4,5 colos és 960×640 pixeles qHD képmegjelenítővel. A 245 ppi-s pixelsűrűségű panel képminőségével alapvetően elégedettek lehetünk, de azért egy 720p HD panelnek mindenképpen jobban örülnénk. Az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek és a fényerő is korrekt, betűméretből és gyári témabeállításból pedig négyet-négyet kapunk. Az LCD feletti szekciót egy színes notifikációs LED és egy szelfizésre erősen kihegyezett, 88 fokos látószögű és 5 megapixeles frontkamera uralja, ami mellől talán csak a frontvaku hiányzik. A kijelző alatt három érintőgombot vonultat fel a G6, melynek virtuális QWERTY billentyűzete orientációtól függően 5×8, illetve 9×5 milliméteres gombokkal rendelkezik.

 

 

 

Kamera
Míg a frontkamera a kategóriaátlagnál jelentősen jobb minőségi szintet képvisel, addig a hátoldali fényleső legfeljebb átlagosnak nevezhető. A hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő révén maximum 8 megapixeles (3264×2448 képpont) felbontásban fotózhatunk, ezenkívül pedig természetesen autofókusz és LED-segédfényt is kapunk a pénzünkért. A fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítható, az időzítő 2/5/10 másodperces késleltetésre képes, ezenkívül pedig manuálisan tuningolható többek közt a színtelítettség, a kontraszt és a fényerő is. Említést érdemel még a mosolyérzékelés, az arcszépítő feature, a hangvezérelhetőség, a HDR és a panorámakép üzemmód, illetve a lehetőség, hogy a fotók mellé 10 másodpercnyi hangot rögzítsünk. Íme néhány tesztfotó – eredeti mérethez klikk a kis képekre:

 

 

 

 

A videófelvevő a mai elvárásoknak megfelelően simán megugorja az 1920×1080 pixeles Full HD szintet: az MP4 formátumú mozgóképek 20 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval bírnak. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Az Ascend G6-on sajnos még nem a legújabb, 4.4-es Android operációs rendszer, a KitKat szaladgál, hanem csak annak elődje, a 4.3-as Jelly Bean, ami így 2014 második felében már erősen ciki kategória. A P7 legalább már kapásból 4.4-gyel startol el, a P6 tulajoknak viszont iszonyat sokat kellett várniuk a KitKat frissítésre, így inkább meg sem próbáljuk jósolni, hogy vajon mikor érkezik 4.4-es update a G6-ra. Az Emotion UI 2.0 sem éppen a legfrissebb eresztés Huawei fronton, ráadásul ennek is csak egy enyhén butított Lite verzióját kapjuk meg. A felhasználói felület alapvetően már ismerős lehet a korábbi Huawei modellekről, így most csak röviden foglalkozunk vele. A lock-screenen egy feloldó/kamera csúszka található, az alapképernyőn maximum 9 slide-unk lehet, melyek között hatféle átmenet kíséretében lapozgathatunk, egy gyors pinch-to-zoom mozdulattal pedig azonnal áttekintő módba kerülhetünk. Hagyományos értelemben vett főmenünk nincs, vagyis az összes appunk és widgetünk az alapképernyőkön foglal helyet.

 

 

Szolgáltatások
Böngészőként a default és Chrome browser funkcionálhat, melyek remekül teszik a dolgukat, csakúgy, mint a három részre (csoportok, címtár, kedvencek) felosztott névjegyzék. A Kingsoft Office alkalmazás révén nemcsak meglévő állományok nézegethetők, hanem akár újak is létrehozhatók, ezenkívül pedig gyárilag feltelepített Facebook és Twitter klienst, órát, naptárt, zseblámpát, számológépet, diktafont, időjárás appot, jegyzetkészítőt, fájlkezelőt, illetve biztonsági mentés készítőt is kapunk. A telefonkezelő névre keresztelt szekcióban olyan okosságok sorakoznak, mint például a tárhelytisztító, a telefongyorsító, a zaklatásszűrő, a ne zavarj üzemmód, vagy az értesítéskezelő. Alaphelyzetben a következő profilok állnak rendelkezésre, melyek természetesen bármikor újabbakkal egészíthetők ki: normál, alvás, találkozó és szabadság. A zenelejátszóban sajnos nincs ekvalizer, viszont cserébe kapunk remek playlist kezelést, hossz és zenei stílus alapján történő szűrést, automata kikapcsolást, illetve DTS és FLAC támogatást. Az FM-rádió használata megköveteli a vezetékes füles csatlakoztatását, a videólejátszó pedig simán kezeli akár a HD anyagokat is, de például a Divx-be és az Xvidbe beletörik a bicskája. A telefon lefelé fordítással némítható, asztalról felemelve csökken a csengetés hangereje, fülhöz emelve pedig automatikusan lebonyolítható a hívás.

 

 

Hardver
A Huawei ezúttal kivételesen nem a saját nem túl erős HiSilicon chipsetét, hanem a Qualcomm-féle kiváló középkategóriás chipkészletet, a Snapdragon 400-at pakolta bele az Ascend G6-ba. Az MSM8926-os chip négy darab 1,2 GHz-es processzormagjától, illetve Adreno 305-ös grafikusgyorsítójától persze senki se várjon világmegváltó teljesítményt, az viszont tény, hogy a készülék minden körülmények között vidáman pörögve teszi a dolgát. Az 1 GB RAM-mal, illetve 8 GB flashmemóriával (5,5 GB szabad) szerelt készülék teszteredményei a következők: Quadrant – 8369 pont, Linpack 89/274 MFLOPS, AnTuTu – 17503 pont. Wireless vonatkozásban említést kell tennünk a villámgyors LTE és HSPA mobilnetről, a b/g/n szabványú Wi-Fi-ről, a Bluetooth 4.0-áról, az NFC-ről és persze a GPS-vevőről.

 

 

Konklúzió
A Huawei Ascend G6 egy remek középkategóriás androidos okostelefon, mely a nagytesók designját megörökölve végre a szépséget is meghonosította a gyártó G-sorozatában. A készülék persze nem teljesen hibátlan, hiszen örültünk volna egy nagyobb felbontású kijelzőnek, egy combosabb akksinak, illetve egy újabb Androidnak, de hát ez van, ezt kell szeretni, vagy éppen nem szeretni. A cikk írásakor az Ascend G6 hazánkban legolcsóbban mintegy 60 ezer forintos kártyafüggetlen áron szerezhető be, vagyis körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a nagyobb kijelzős és erősebb akksis HTC Desire 610, LG G2 mini, illetve Sony Xperia M2. Ebben a kategóriában kiemelt figyelmet érdemel továbbá az LG L90, mely 50 ezer forint magasságában kínál igen korrekt tudást.

Huawei Ascend G6
Pozitívum: szupervékony forma, korrekt minőség, IPS-kijelző, fürge működés, bővíthető memória, Full HD videófelvevős 8 megapixeles kamera, 5 megapixeles szelfikamera, LTE és HSPA mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Kingsoft Office, DTS támogatás, FM-rádió.
Negatívum: az akksi lehetne nagyobb kapacitású és cserélhető, a kijelző még nem 720p HD felbontású, egyelőre még nem érhető el a KitKat frissítés, nincs dedikált exponálógomb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik