Mobil

Teszt: Samsung Galaxy S5 mini – a méret a lényeg

Vajon milyen produkciót ad elő a Galaxy S5 csúcsmobil kistesója? Megmutatjuk!

A Samsung 2010-ben adta ki első Galaxy S márkajelzésű okostelefonját, mely villámgyorsan hatalmas sikereket ért el. A következő években annak rendje és módja szerint érkeztek az utódok, melyek természetesen egyre nagyobbak lettek, és a Samsung 2012-ben úgy gondolta, hogy érdemes lenne egy kompakt változatot is készíteni az aktuális csúcsmobilból. Valahogy így jött létre a Galaxy S III-ból miniatürizált és lebutított Galaxy S III mini, most pedig már ott tartunk, hogy a tavasszal érkezett Galaxy S5-ből is kijött a kistesó, természetesen Galaxy S5 mini néven. Lássuk, hogy pontosan mit is kapunk a pénzünkért, ha egy ilyen telefonnak szavazunk bizalmat!

Design
Jól látszik, hogy a Galaxy S5 minit ugyanaz a brigád tervezte, mely korábban a Galaxy S5-ért is felelős volt, tehát design vonatkozásban lényegében teljesen ugyanazt kapjuk, mint néhány hónappal korábban a nagytesó esetében. A mosógépet persze azért rendesen beindította a Samsung, ennek hatására pedig az S5 mini jelentősen összement, és azoknak is elnyerheti a tetszését, akik az eredeti S5-öt egyszerűen már túl gigantikusnak találták. A meglehetősen könnyű, mintegy 120 grammos készülék azonban a vártnál vastagabbra, egész konkrétan 9,1 milliméteresre sikeredett, emiatt pedig enyhén ducibb összbenyomást kelt bennünk, mint a nagy S5. Az oldaléleken körbefutó fényes díszcsík sajnos még mindig műanyagból van, tehát, ha fémet szeretnénk, akkor érdemes inkább a vadonatúj Galaxy Alpha felé kacsintgatnunk. A könnyen levehető plasztik hátlap kellemes tapintást biztosít és ugyanúgy néz ki, mint az S5 hátoldala.

Felszereltség
A szokásos hangerőállító gombpár a baloldalra került, az ellentétes oldal pedig az on/off gombnak ad helyet. A tévé-, illetve set-top box távirányításhoz szánt infravörös port a felső élen figyel, csakúgy mint a kiegészítő mikrofon, illetve a szabványos jack dugalj. A fedetlen microUSB-port az alsó élen található, és remek dolog, hogy az IP67-es vízállóságot ezúttal is megkapjuk a gyártótól. Hátul a kamera mellett tapogatható ki a pulzusmérő, melynek tudása az S Health alkalmazással aknázható ki. A szigetelt hátlapot eltávolítva egy hosszúkás akkumulátorra lehetünk figyelmesek, melynek 2100 mAh kapacitása átlagosnak mondható, de ha esetleg már nagyon fogytán a szufla, akkor ott a remek energiatakarékos és ultratakarékos feature. SIM-kártyából és SD-kártyából egyaránt a micro kivitelt favorizálja a készülék, mely egy feltöltéssel mintegy 1-1,5 napos használati időt biztosít.


Kijelző
Az S5-ben lévő 5,1 colos Full HD panelnek természetesen búcsút inthetünk, azonban az S5 miniben lévő 4,5 colos 720p HD kijelzőre sem igazán lehet panaszunk. A korrekt betekintési szögek és a remek kontraszt változatlanul adott, csakúgy mint a Super AMOLED technológia, a 432 ppi-ről 326 ppi-re csökkent pixelsűrűségre pedig csak a sasszemű júzerek tesznek majd megjegyzéseket. A megfelelő védelemről a már jól ismert Gorilla Glass 3 gondoskodik, és megjegyzendő, hogy a kijelző akár normál kesztyűben is minden további nélkül kezelhető. Betűstílusból ötöt kapunk, a betűméret hét lépcsőben állítható, háromféle feloldási effekt közül lehet választani, a képernyőmód kapcsán pedig a következő opciók adottak: dinamikus, szokásos, profi fotó és mozi. A display felett egy notifikációs LED és egy 2,1 megapixeles, Full HD videós fényleső kapott helyet, alul pedig két állítható fényerejű érintőgomb és egy nyomógomb teljesít szolgálatot. Ez utóbbiba került a PayPal kompatibilis ujjlenyomat szenzor, melyre nem elég ráhelyezni, el is kell húzni rajta az ujjunkat, ily módon pedig feloldható a zárolt telefon, illetve hozzáférhetünk a levédett tartalmakhoz (képek, videók, zenék, doksik, egyéb fájlok). A virtuális QWERTY billentyűzeten orientációtól függően 4×5,5, illetve 8×4 milliméteres gombok láthatók.

 

Kamera
A nagy Galaxy S-ek közül utoljára a 2012-es S III-ban volt 8 megapixeles kamera, és a Samsung úgy gondolta, hogy a 2014-es S5 minibe kerülő kamera sem érdemel ennél nagyobb felbontású szenzort. A legnagyobb választható fotófelbontás 3264×2448 pixel, a fényérzékenység manuálisan állítható, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos és pontszerű lehet, és a relatíve alacsony felbontástól eltekintve a képminőséggel teljesen elégedettek lehetünk. Említést érdemel többek közt az arcérzékelés, az arcszépítő feature, a sorozatfelvevő, a remek HDR üzemmód, a 2/5/10 másodperces időzítő, a geotagging, illetve a hangvezérelhetőség. Ha Ultra HD videófelvevő nélkül nem tudunk teljes életet élni, akkor érdemes inkább az S5-öt választani, ugyanis az S5 mini “csak” 1920×1080 pixeles Full HD-t tud, és persze videózás közben is lehetőséget biztosít a fotózásra.


Szoftver
Bár még nem a lehető legújabb, Android 4.4.4-es, hanem csak az Android 4.4.2-es KitKat szaladgál a készüléken, a szoftver frissességére nem igazán panaszkodhatunk, hiszen a rendszer egyrészt gyors és stabil, másrészt a TouchWiz UI és a Magazine UX miatt tetszetős és funkciókban is igen gazdag. A kezdőképernyőn legfeljebb hét oldalunk lehet egymás mellett, ha pedig igényt tartunk a személyes folyóiratként szolgáló, mindenféle tartalmat magába szippantó My Magazine-ra, akkor annak oldala lesz a nulladik slide. Lapozni kártyapakli, illetve 3D elforgatás effektek nézegetése mellett lehet, egy gyors pinch-to-zoom mozdulattal pedig azonnal áttekintő módba kerülünk. A felülről lehúzható sávon 5+2 gyorsgomb és két csúszka található – a 4×5 ikonos főmenübe a jobbalsó sarokban lévő gombra nyomva tudunk belépni.


 

Szolgáltatások
Az intelligens képernyőzár egészen addig aktívan tartja a kijelzőt, amíg mi azt nézzük, az automatikus színtónus opció aktiválásával pedig az akkumulátor üzemidejét tolhatjuk ki egy kicsit. Az eszköztár névre keresztelt megoldás nem más, mint egy a kijelzőn bárhova szabadon odabiggyeszthető, spéci lebegő parancsikon készlet, mely a leggyakrabban használt funkciókhoz biztosít gyors elérést. Egyes funkciók, így például a naptár egyes tartalmainak megjelenítéséhez nem feltétlenül kell megérinteni a kijelzőt, elég csak közelíteni hozzá az ujjunkat, ezenkívül pedig a korábbról már jól ismert közvetlen hívás, intelligens jelzés és intelligens némítás funkciókat is megkapjuk. Böngészőből mind a kettő, az alap és a Chrome is remek szolgálatot tesz, a telefonkönyv alapvetően jól kezelhető, ezenkívül pedig S Tervező, S Voice, számológép, jegyzetkészítő, diktafon, Dropbox és Flipboard is került a fedélzetre. Az állítható sebességű zenelejátszó időzített kikapcsolásra és dalszöveg megjelenítésre is képes, a videólejátszó sok mindent lejátszik, de például a DivX videókat nem, az FM-rádióról pedig sajnos le kell mondanunk.


 

Hardver
A Galaxy S5 miniben egy a Samsung által fejlesztett és 28 nanométeres gyártási technológiák révén előállított Exynos 3470-es chipset található, melynek szerves részét képezi egyrészt négy darab 1,4 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormag, másrészt pedig egy Mali-400 MP4 grafikusgyorsító. A telefon alapvetően fürgén teszi a dolgát, azonban egy komolyabb játék kisebb-nagyobb röccenései láttán rögtön felmerül bennünk a kérdés, hogy ebbe a telefonba miért nem ugyanazt a remek Snapdragon 801-es chipsetet pakolta bele a Samsung, mint az S5-be? Az 1,5 GB RAM-mal és 16 GB belsőmemóriával (11 GB szabad) szerelt S5 mini teszteredményei a következők: Quadrant – 8644 pont, Linpack 84/201 MFLOPS, AnTuTu – 18481 pont. Az LTE a mai elvárásoknak megfelelően 150/50 Mbit/s-os tempóval repeszt, a HSPA+ számára a 42/5,76 Mbit/s jelenti a plafont, ezenkívül pedig az a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, a hotspot funkció, a Wi-Fi Direct, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő (GLONASS), illetve az USB OTG mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Konklúzió
A Samsung Galaxy S5 mini remek választás lehet azok számára, akik eddig csak azért nem vásároltak S5-öt, mert egyszerűen túl nagynak találták. Bár a vízálló kivitel, az ujjlenyomat szenzor és a pulzusmérő az S5 mini kapcsán is adott, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az aktuális Galaxy S csúcsmodell lekicsinyített változata megint jól érezhetően butább lett a nagytestvérénél. A kijelző nem olyan szép, a chipset nem olyan gyors, kevesebb a memória, szolidabb az akksi, fele akkora felbontású a kamera, hogy csak a legfontosabb különbségeket említsük. A LG G2 minivel és a HTC One mini 2-vel még elbánhat az S5 mini, azonban a kategória trónján továbbra is a minden hájjal megkent Sony Xperia Z1 Compact ül, mely ráadásul még olcsóbb is a vadonatúj S5 mininél, mely jelenleg legolcsóbban mintegy 120 ezer forint magasságában szerezhető be hazánkban.

Samsung Galaxy S5 mini
Pozitívum: relatíve kompakt forma, vízálló kivitel, kontrasztos Super AMOLED HD kijelző, jól eltalált felhasználói felület, korrekt minőségű kamera, LED-segédfény, villámgyors LTE, HSPA és Wi-Fi adatátvitel, NFC, infravörös port, microSD slot, ujjlenyomat szenzor, pulzusmérő, ultratakarékos üzemmód.
Negatívum: még mindig nagyon műanyag, a chipset lehetne erősebb, a RAM lehetne 2 GB-os, a kamera csak 8 megapixeles felbontású, nincs Multi Window és FM-rádió, az akksi lehetne kicsit combosabb, magas kezdőár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik