Média

Csúcsra járatták az ÖRT-t

dr. Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára. Fotó: Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu
dr. Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára. Fotó: Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu

Közel hatszáz alkalommal fordultak az első három negyedévben az Önszabályozó Reklám Testülethez előzetes véleménykérés céljából, vagyis a reklám megjelenése előtt, még a tervezés fázisában sokan kérik ki az ÖRT álláspontját a lehetséges probléma kiszűrése érdekében – közölte Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára kedden, aki szerint az ÖRT így nagy mértékben járult hozzá a reklámipar tagjai számára ahhoz, hogy jobban megfeleljenek a Reklámetikai Kódexnek, és ezen keresztül a reklámba vetett bizalom megtartásához.

Fazekas hozzátette: vannak cégek, ahol a reklám ellenőriztetése a vállalat jóváhagyási folyamatának részévé vált, van, ahol pedig kérdéses esetekben fordulnak az ÖRT-höz. Bizalom és gyorsaság nélkül nem lenne ilyen sikere ennek a szolgáltatásnak, amelyet a GVH a közzétett közlemény tervezete szerint továbbra is bírságcsökkentő tényezőként figyelembe vesz.

A főtitkár arról is beszélt, hogy átfogó vizsgálatok szempontjából is aktív a 2017-es év. Már eddig három monitoring volt, köztük egy nemzetközi program keretében az alkoholtermékek digitális oldalait vizsgálták, hogy a cégek által tett vállalások megvalósítását ellenőrizzék. A nagy alkoholgyártók ugyanis vállalták, hogy a social media oldalaikon is feltüntetik például a felelős fogyasztásra történő felhívást, biztosítják, hogy csak nagykorú férhessen a tartalomhoz, és a transzparencia jegyében jelzik, hogy a cég/márka hivatalos oldalát látja a látogató. Nemcsak a vizsgálat tárgya, de az is újdonság volt, hogy Európán kívüli országok (például Mexikó, Kanada) önszabályozó szervezetei is részt vettek az ellenőrző programban.

A reklámok elbírálásához komoly tanulmányok, az egyes területek jobb megismerése szükséges. Például a gyerekek és a nemi szerepek reklámban való megfelelő megjelenítése már nemcsak a gyerekek veszélyes magatartása, és a nemi szerepek sem csupán a pucérság, hanem mindinkább az emberi méltóság szempontjából is vizsgálandó

– hangsúlyozza Fazekas Ildikó.

Ausztriában a panaszokat elbíráló zsűri mellé egy fiatalokból álló zsűrit is létrehoztak. Mi még itt nem tartunk, de érdekes és hasznos újdonság volt ezekről a kérdésekről itthon is egy fiatal „szakértői csapattal” beszélgetni. A szakmai konzultációk és a nemzetközi gyakorlat tanulmányozása mellett a digitális bennszülött fiatalok szempontjainak megismerése fontos lépés volt a témák kezeléséhez szükséges információ szempontjából

– tette hozzá a főtitkár

Kiemelt kép: Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára. Fotó: Fotó: Pál Anna Viktória, 24.hu (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik