Média

Andy Vajna megtartja a Lapcom vezérét

Andreas Merz marad a kormánybiztos által nemrégiben felvásárolt médiavállalat, a Bors című bulvárnapilap, valamint a Délmagyarország és a Kisalföld című megyei lapok kiadójának vezérigazgatója – közölte Andy Vajna és a Lapcom. A TV2 és a Rádió 1 tulajdonosaként is ismert Vajna közleménye alapján megerősítette pozíciójában Andreas Merz vezérigazgatót, aki 2013 óta a Lapcom gazdasági igazgatója, idén januárjától pedig vezérigazgatója.

Különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy a Lapcomhoz tartozó újságok és online kiadványok, a TV2 Csoport, valamint a Rádió 1 az együttműködési lehetőségeket kiaknázva tovább fejlődjenek. Andreas, aki több mint négy éve a Lapcom felső vezetője, fontos partner ebben a munkában, eddigi sikerei alapján teljes bizalommal tekintek a közös munkára

– nyilatkozta Andy Vajna, aki a több mint fele részben már Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető MKB Bank hiteléből vásárolta fel a médiavállalatot.

A korábban megkezdett portfóliómegerősítés folyamata a tulajdonosváltást követően új dimenzióba léphet. Célom, hogy a közösen kialakított stratégiának megfelelően a Lapcom által kiadott nyomtatott és online médiatermékek a saját piacukon meghatározóak maradjanak, továbbá a Bors napilap és online tartalom fejlesztése, valamint piaci erősítése külön hangsúlyt kapjon a következő időszakban

– tette hozzá Andreas Merz vezérigazgató.

Pallagi Ferenc, a Lapcom korábbi vezérigazgatója, egyben a Bors volt főszerkesztője 2016 végén köszönt le a Lapcom éléről, ekkor jelentek meg az első pletykák arról, hogy a Fidesz közeléből megszerezhetik az egyébként nagy nyereséggel működő médiavállalatot a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge cégtől. Pallagi azonban a távozásáról azt mondta, mindössze arról van szó, hogy szeretné megkezdeni nyugodt nyugdíjas éveit.

Vajna másik médiacégénél, a budapesti központú Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nél viszont épp tegnap jelentették be, hogy ügyvezetőt váltanak. Az ügyvezetőváltás a Médiatanács által meghirdetett békéscsabai perre fajult rádiós pályázattal függhet össze, de a cég hivatalosan azzal magyarázta a lépést, hogy Bakai Mátyás elvégezte a rábízott munkát.

Nagy értékhez jutott az MKB hiteléből a kormánybiztos

A Kajmán-szigetekre bejegyzett tulajdonos a sikeres működés ellenére adta el a Lapcomot. A Lapcom 2015-ben 9,5 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt és 1,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, de a cég 2016-ban is szép nyereséget produkált: 1,4 milliárd forintot vett ki a tulajdonos, a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Limited. A Lapcom által kiadott Bors jelentőségét mutatja, hogy 2017 első negyedévében mintegy 60 ezer példányt tudtak értékesíteni belőle, ezzel a legnagyobb pénzért értékesített országos elérésű újságok egyike, melyet csak a konkurens Ringier Axel Springerhez tartozó Blikk tud megelőzni. A Lapcomhoz tartozik ezenkívül a Kisalföld című regionális napilap is, mely az idei év első negyedévében közel 55 ezer példányban fogyott, valamint a Délmagyarország című Csongrád megyei napilap, mely az ország legrégebbi regionális napilapja, szintén jelentős eléréssel. Ugyancsak ez a cég adja ki a soproni Superinfót és a Rejtvény magazint is.

A Kisalföld elé vonultak a demonstrálók Fotó: Infovilág.com (engedéllyel)
Andy Vajna médiauralma ellen tiltakoztak Győrben
Civilek szerveztek vonulást a filmügyi kormánybiztos által felvásárolt Kisalföld szerkesztőségéhez, ahol több ellenzéki párt képviselője is felszólalt.

Kiemelt kép: Andy Vajna, a Lapcom Zrt. új tulajdonosa. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik