Média

Kiszállt a portfolio.hu és a penzcentrum.hu egyik tulajdonosa

Lantos Csaba, a kórház tulajdonosa beszél a felújított Róbert Károly Magánkórház sajtótájékoztatóján 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Lantos Csaba, a kórház tulajdonosa beszél a felújított Róbert Károly Magánkórház sajtótájékoztatóján 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 24.hu információi szerint néhány nappal ezelőtt kivonult Lantos Csaba üzletember a portfolio.hu, a penzcentrum.hu, valamint az agrarszektor.hu portált is működtető, emellett számos gazdasági konferenciát és rendezvényt szervező vállalkozás, a Net Média Zrt. tulajdonosai közül. (A Net Média nevéhez fűződik még a Portfolio Online Tőzsde, illetve a Portfolio Financial pénzügyi adatszolgáltatás, valamint e céghez tartozik az Alfatrader nevű deviza és CFD kereskedési szolgáltatásokat kínáló CEMP Trade Kft. is.)

Azt, hogy Lantos kiszállt, a cégnyilvántartási rendszerek is alátámasztják.

Balogh Gabriella és Bán Zoltán maradt

Ez egy éven belül már a második jelentős változás a portfolio.hu tulajdonosi szerkezetében. Tavaly október végén a Lantos Csabával szoros üzleti kapcsolatban álló Spéder Zoltán, az FHB Bank volt tulajdonosa, a korábban az Indexet is tulajdonló CEMP (Közép-európai Médiaszolgáltató Zrt.) tulajdonosa eladta a Net Média Zrt.-t egy akkor újonnan létrehozott, NT2016 Kft. nevű cégnek. E kft. mögött a Spéder Zoltánnal és Csányi Sándorral, az OTP vezérével is jó kapcsolatokat ápoló Balogh Gabriellán, valamint Bán Zoltánon, a Net Média vezetőjén kívül tulajdonos volt Lantos Csaba cége, a Septem Lute Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. is.

A most észlelt változás során azonban a Lantos-féle Septum Kft. tulajdonosi részesedése megszűnt a Net Médiát tulajdonló NT2016 Kft.-ban.

Jól ment tavaly az NT Médiának

A portfolio.hu-t, a penzcentrum.hu és az agrárszektor.hu-t is működtető Net Média Zrt. tavaly 1,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett 161,5 millió forint nyereséget ért el adózás után. Lantos vagyonkezelő cége, a Septum Lute Kft. a 2016-os pénzügyi évben 4 millió forint nettó értékesítési árbevétel mellett 256 millió forint nyereségre tett szert.

Lantos Csaba nevét sokan az FHB Felügyelőbizottságának elnökeként, illetve az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyetteseként ismerik, de mostanában már főleg inkább a magánegészségügyben vannak üzleti érdekeltségei: Lantos a 2016-ban felújított Róbert Károly Magánkórház tulajdonosa.

Spéder, a kegyvesztett

A portfolio.hu eredeti tulajdonosa, Simicska Lajoshoz hasonlóan a kormányzati körökben szintén kegyvesztetté vált, a második Orbán-kormány első időszakában még favorizált Spéder Zoltán az elmúlt időszakban majd minden korábbi üzleti, illetve médiapiaci érdekeltségétől megvált, többek között kiszállt az FHB Bankból és a BIF (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) tulajdonrészét is eladta, áron alul Schmidt Máriának. A Port Networktől és a CEMP médiaportfóliójának legismertebb tagjától, az Indextől is megvált. Ez utóbbi először Simicska Lajos cégéhez került, de Simicska az Indexet egy újonnan alapított alapítványnak, a Magyar Fejlődésért Alapítványra ruházta át. Spéder Zoltán egyébként azután kezdte el eladogatni üzleti vállalkozásait, hogy rendőrségi nyomozás indult ellene, illetve a kormányközeli lejáratóeszközzé vált TV2 és a Ripost a magánéletében is vájkáló riportsorozatokat közölt róla. Spéder mostanában újra építkezik: az Európai Unió pénzét is felhasználva használtautós és álláskereső oldalt épít egy Jeremie-tőkealapon keresztül, melynek ő a tulajdonosa.

Újabb portál került Spéder Zoltán közelébe
Az Inforádiót és a napi.hu-t is működtető CEMP-csoport és a Tőkepartner Kockázati Tőkealap jelenlegi, az FHB és az Index volt tulajdonosának közelébe került a Jobinfo.hu. Spéder Zoltán egyébként már az állás.hu mögött is ott volt.
Kiemelt kép: Lantos Csaba, a felújított Róbert Károly Magánkórház sajtótájékoztatóján 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik