Média

Bűnösnek találta a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecinát a bíróság

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina
Hűtlen kezelésért és sikkasztásért 22 hónapnyi, felfüggesztett börtönbüntetést és 90 millió forintnyi pénzbírságot szabott ki rá az osztrák bíróság a múlt héten.

Hűtlen kezelésért és sikkasztásért 22 hónapnyi, felfüggesztett börtönbüntetést és átszámítva mintegy 90 millió forintnak megfelelő pénzbírságot (288 ezer euró) szabott ki Heinrich Pecina osztrák üzletemberre a karintiai bíróság a múlt héten csütörtökön– írja a bécsi Der Standard, illetve az APA osztrák hírügynökség. A bíróság a karintiai Hypo-Alpe Adria nevű bank ügyében hozott ítéletet csütörtökön. E pénzintézet csődje körülbelül 5-7 milliárd euró veszteséget okozott az osztrák adófizetőknek. Pecina, illetve cége, a Vienna Capital Partners (VCP) fiktív számlákkal próbált segíteni a Hypo-Alpe Adria Bank vezetőjének, aki ezért jelentős ellentételezést fizetett – derül ki a bíróság ítéletéből.

Pecina elfogadta az ítéletet, az ügyészség még nem nyilatkozott

A bíróság azért állapított meg viszonylag enyhe büntetést, mivel szemben az ügyészség vádjával, a bíróság szerint csupán bűnsegéd volt Pecina az ügyben. Továbbá a bíróság enyhítő körülménynek tekintette azt is, hogy Pecina együttműködött a bírósággal, azaz beismerő vallomást tett a fiktív számlázással kapcsolatban, és ezzel segítette a társai, Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer elleni eljárást. Ráadásul a VCP hárommillió eurónyi összeget kifizetett kárenyhítésként.

Pecina egyébként elfogadta a múlt héten született ítéletet, míg a másik három vádlott fellebbezett ellene. Arról egyelőre nincs hír, hogy Pecina esetében az ügyészség tervezi-e, hogy fellebbez a döntés ellen – ha így lesz, akkor Pecina még számolhat vele, hogy újra a vádlottak padjára kell ülnie, mivel a mostani enyhének minősíthető döntés nem válik jogerőssé.

A Népszabadság bezárója, aki nemrég kelet-magyarországi lapokat szerzett

Heinrich Pecina neve ismerősen cseng Magyarországon is, hiszen a bécsi Vienna Capital Partners (VCP) cégen keresztül tavaly őszig a Mediaworks kiadónak is tulajdonosa volt, ekkor azonban Pecina továbbadta a kiadót a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus csoportnak. Pecina, mielőtt ezt megtette volna, bezárta az 1956-os alapítású, éppen 60. születésnapját ünneplő, legnagyobb példányszámú magyarországi pénzért árusított közéleti napilapot, a Népszabadságot. Pecina a Mediaworks eladása és a Népszabadság bezárása után sem hagyta el a magyar médiapiacot. Idén július végén ugyanis – a Mészáros Lőrinc-közeli MKB Bank hitelét is felhasználvamegvásárolta a hazai lappiacon is érdekelt, Kelet-Magyarország legnagyobb helyi médiakiadójának számító Russmediát egy Pecinához köthető új alapítású cég, a Media Development Management Kft. (MDM). A felvásárlást követően a Henrich Pecinához köthető új céghez került a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei portáljai, a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu is. Pecina ezenkívül az erdélyi médiapiacra is bevásárolta magát.

Heinrich Pecina
A Népszabadság bezárójához köthető cég megvette a Russmedia lapjait
Ezzel a teljes magyar megyei napilappiac, azaz mind a 18 megyei lap a Fideszhez közeli üzleti körök tulajdonába kerül.

Heinrich Pecináról korábban itt közöltünk részletes portrét.

Frissítés (2017.08.23.) Kiderült, Pecina és magyarországi bizalmasa, Kálmán Erika fontos pozíciókat kapott a kelet-magyarországi Russmedia lapkiadónál. Pecina felügyelőbizottsági tag lett, Kálmán Erika a Russmedia ügyvezetője.

Pecina, a rejtélyes osztrák milliárdos, aki Orbánnal üzletelhetett a Népszabadságról
Hazájában büntetőeljárás folyik ellene sikkasztás miatt, ő adta el a BorsodChemet a kínaiaknak és mondták az orosz Gazprom lobbistájának is. Heinrich Pecina portréja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik