Média

Kódolatlan lesz a Music Television

music television mtv
music television mtv

Újra free-to-air (FTA), azaz ingyenesen, kódolatlanul fogható televíziós csatorna lesz a németországi Music Television tévécsatorna – jelentette be az azt működtető Viacom International Media Networks (VIMN).

Bár a lehetőséggel az MTV elsősorban a német, illetve osztrák és svájci tévénézőket célozza, azzal valójában várhatóan a magyar nézők is élni tudnak, ha van egy működőképes és a megfelelő műhold vételére alkalmas parabolaantennájuk, illetve megelégszenek az MTV német változatával. A bejelentés alapján a csatorna eddigi kódolását 2018 januárjától szünteti meg az MTV, és akkor is csak az SD minőségű adás válik kódolatlanná, azaz a magas felbontású (HD) adást meghagyják előfizetésesnek.

Mark Specht, a VIMN németországi, svájci és ausztriai vezetője emlékeztetett rá, hogy az MTV.de/live internetes címen idén márciusban már ingyenesen elérhetővé tették az MTV műsorait streaming formájában. A VIMN bejelentése alapján a kódolatlan internetalapú műsortovábbításnak nagy sikere van, és ezt a lépést követi az újabb fontos fejlemény a klasszikus tévésugárzás esetében jövő januártól.

A magyar tévés viszonyokat azért még nem fogja átrajzolni

Az mtv.de weboldalon lévő streaminges megoldást Magyarországról hiába próbáljuk elérni, mivel azon jelenleg feltehetőleg IP cím szerinti szűrést végeznek, így legfeljebb kerülőúton, VPN tűzfalon keresztül, trükközve nézhető az adás a neten. A műholdas adás esetében viszont technikailag nem tudnak ilyen földrajzi jellegű korlátozást végezni, azaz ha lekerül a kódolás, a lehetőséget a magyarországi tévénézők is ki tudják használni, ha vállalják a kompromisszumot, hogy csak SD-ben érhetik el a csatornát. Kérdés, hogy ennek milyen hatása lehet a magyar piacra.

Kerestük az ügyben Szűcs Lászlót, a Viacom magyarországi pr és kommunikációs vezetőjét, aki azt mondta, hogy a németországi döntés helyi jellegű, feltételezése szerint a német MTV csatornanyitásának nem lesz számottevő hatása a magyarországi tévés piacra, akkor sem, ha egyesek műholdon valóban el tudják érni az adást Magyarországról is. Németországban a free-to-air, azaz ingyenes csatornák nagyon meghatározók, de idehaza az előfizetéses, kábeltévés műsortovábbítás jellemző, ráadásul Magyarországon épp most készül a médiavállalat a Music Television lokalizált, magyarországi változatának elindítására, ami szinkronos tartalom lévén vonzóbb lehet a tévénézők számára, mint egy németországi csatorna elérése – tette hozzá Szűcs László.

Bár valószínűleg tényleg nem fogja átrajzolni a magyar tévépiaci erőviszonyokat, a német tartalmak iránt érdeklődőknek mégis örömteli lehet a hír, annál is inkább, mivel a németországi csatornanyitásnak köszönhetően gyakorolhatják majd az idegen nyelvet, és ezért még fizetni sem kell. Erre már csak alig több mint négy hónapot kell várniuk. A magyarországi (fizetős) MTV csatorna indulása egyébként már jóval előbb, idén október 3-án esedékes lesz. Igaz, ezzel egyidejűleg a VIVA csatornának búcsút kell majd intenünk.

tévé távkapcsoló
Megújítja a Magyar MTV-t és új magyar tévécsatornát indít a Viacom
Október 3-án érkezik a magyar tévénézőkhöz a Comedy Central Family nevű magyar nyelvű csatorna. Az MTV-n pedig megújul a zenei kínálat, hogy jobban megfeleljen a fiataloknak.

Az MTV Germany egyébként idén ünnepelte fennállásának huszadik születésnapját, a csatorna ugyanis 1997. március 7-én jelent meg először a tévés éterben, és első volt az MTV 18 regionális adásai közül. A csatornát sokan nézték Európa német nyelvű területeiről, így Belgiumból, Liechtensteinből és Luxemburgból is, amikor még nem volt kódolt. 2011 januárjától tette a médiaszolgáltató kódolttá, azaz fizetőssé az adást, ami most megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik