Média

Új ellenzéki hírportál indul

A Kettős Mérce stábja
A Kettős Mérce stábja

Mérce néven, a merce.hu internetes cím alatt októberben várhatóan új hírportált indít az eddig a kettosmerce.blog.hu alatt elérhető blog, illetve az azt működtető egyesület – jelentették be az érintettek, akik egyúttal jelezték: a leendő új ellenzéki hírportál elindítását teljes mértékben közösségi finanszírozásból (crowd funding) tervezik megvalósítani, ehhez szeptember végéig 5 millió forintot próbálnak összegyűjteni. Azt írják, ez a pénz elegendő lehet ahhoz, hogy “az új oldal ne menjen csődbe a választásokig”. Az említett összeget úgy akarják összegyűjteni, hogy a legalább ezer forintot adományozóknak úgynevezett “portál téglajegyeket” adnak. Céljuk, hogy “ne csak a Fidesznek legyen médiája”.

Ilyen téglajegyeket ígérnek a támogatóknak a leendő hírportál működtetői
Ilyen téglajegyeket ígérnek a támogatóknak a leendő hírportál működtetői

Az új portálról azt írják még, hogy olyan site lesz, mely cikkeivel fellép egy igazságosabb és szabadabb társadalomért, a szegények, a nők és a dolgozók védelmében, amely témává teszi az egészségügy, és az oktatás problémáit. Állítják, a honlap független sajtótermék lesz, nem tartoznak egyetlen oligarchához és egyetlen párt érdekkörébe sem. Hozzáteszik, non-profit sajtótermék lesz, “egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem Orbán-gyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete”.

Az oldalt a blog eddigi csapata fogja megvalósítani, főként bloggerek és újságírók, köztük Diószegi-Horváth Nóra, a Vasárnapi Hírek és Kálmán Attila, a Népszabadság és a HVG korábbi munkatársa.

A kettosmerce.blog.hu nyolc évvel ezelőtt indult, 2015 vége óta finanszírozza a Kettős Mérce Blog Egyesület a működését. Állítása szerint az egyesület, és így a blog is kizárólag az olvasók támogatásából működik, nem pályázik, nem fogad el nagy adományokat se külföldről, se itthonról, se a kormánytól. Az egyesület tájékoztatása alapján 2017-ben a blog és az egyesület költségvetése 18 millió forint, ehhez jönne hozzá az az 5 millió, ami a Mérce hírportál indításához szükséges.

Az elmúlt hetekben két új hírportállal is bővült a hazai digitális médiakínálat, egyrészt elindult Tarjányi Péter honlapja, a zoom.hu, másrészt Fühü néven az egykori Független Hírügynökség alapítójának testvére, Kövesdi István indított portált, de az egykori alapítótól, Kövesdi Pétertől függetlenül működnek. Tervezik, hogy fizetős hírügynökségi lábat is indítanak a későbbiekben. A Tarjányi-féle portál pedig egy rádió és egy politikai elemzőközponttal való bővülést is tervezi, de az ezzel kapcsolatos tárgyalássorozatok jelenleg még zajlanak. Idén januárban a Nyugati Fény nevű, ugyancsak ellenzéki blog alakult át hírportállá. Állításuk szerint szintén közösségi finanszírozásból működnek. Tavasszal a Dunántúli Naplónál Mészáros Lőrinc tulajdonossá válását követően állásukat vesztő munkatársai Szabad Pécs néven indítottak honlapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik