Média

Sikeres volt az Origo.hu kiadójával szembeni végrehajtás

Eredményesen lépett fel a bíróság, így a Matolcsy Ádám cége által felvásárolt New Wave Media Zrt. végül kifizette a tartozását és helyreigazítást is lehozott.

Végrehajtást rendelt el az origo.hu portált működtető, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a tulajdonában lévő New Wave Media Group Zrt.-nél nemrégiben a Fővárosi Törvényszék. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán a 24.hu kérdésére válaszolva elmondták, a július 11-én a cégnél indult és augusztus 2-án lezárult bírósági végrehajtás megindítását egy magánszemély kezdeményezte a céggel szembeni pénzkövetelése behajtása érdekében.

Végrehajtási eljárást akkor szokás valaki ellen kezdeményezni, ha az illető nem hajtja végre a bíróság jogerős határozatait, például nem fizeti ki valakinek a számára megítélt összeget. Hogy jelen esetben is ilyesmi történt, azt már a New Wave Media Grouptól tudtuk meg, ahol kérdésünkre a kommunikációs részlegükön azt a hivatalos választ adták, hogy egy fatális hiba következtében fajult idáig az ügy:

Az említett végrehajtási ügy egy helyreigazítással kapcsolatos, és egy 66.137 Ft-os összeget takar. Az összeg átutalásának elmulasztása meglehetősen prózai: a bíróság a saját felületén keresztül, online tette közzé a végzést, amit a cégcsoport egyik munkatársa ugyan letöltött, és ezzel az átvétel hivatalosan megtörtént, de az okirat a vezetőséghez már nem jutott el. A kért helyreigazításnak eleget tettünk, valamint az említett összeg átutalásáról is gondoskodtunk, ezzel az ügy a végéhez is ért.

Vona Gábor végrehajtója inkasszózni próbált

Hogy ki volt a titokzatos magánszemély, aki végrehajtást kért a médiacég ellen a bíróságon, azt sem a törvényszéki sajtóosztályon, sem pedig az Origo kiadójánál nem mondták el. Azonban sejthető, kiről lehet szó. Július 31-én ugyanis a Jobbik tett egy bejelentést, hogy Vona Gábor pártelnök néhány nappal korábban végrehajtási eljárást kezdeményezett az Origo ellen. Az időbeli egybeesések alapján szinte biztosan az ő ügyéről lehet szó, mivel augusztus 2-i keltezéssel Vona Gáborral kapcsolatban némi keresgélést követően találtunk is egy helyreigazítást az oldalon.

Frissítés: kerestük az ügyben a Jobbik sajtóosztályát is, akik megküldték Vona Gábor pártelnök és a New Wave Media Group közötti bírósági per ítéletét és a végrehajtói iroda tájékoztatóját, melyben inkasszóval próbálnak leemelni éppen 66.137 Ft kiegyenlítetlen összeget a New Wave Media Group Zrt. bankszámlájáról, ezzel tehát megerősítik a feltételezést, hogy Vona ügyéről van szó. Válaszukban azt írják, hogy augusztus 2-án – tehát már a végrehajtási eljárás végén – a portál végül valóban közölt ugyan egy helyreigazítást, de állítólag nem az ítéletnek megfelelően, vagyis nem a cikk elé rakták be, hanem egy külön linken, amit csak a mai napon korrigáltak. A Jobbiknál hozzátették, az egészben az a “szomorú”, hogy ezt csak végrehajtás hatására tették, nem pedig maguktól, a bírósági ítéletet betartva. Megemlítették, hogy egy másik médium, a Magyar Idők ellen jelenleg is három ilyen végrehajtásuk van folyamatban, ugyanis ők sem hajlandóak közölni a jogerős bírósági ítéletekbe foglalt helyreigazításokat.

Matolcsy egyszer már magyarázkodhatott végrehajtás miatt

Az origo.hu-t működtető New Wave Media Group Zrt.-t idén június végén vásárolta meg Matolcsy Ádám korábban a bútor- és ingatlaniparban tevékenykedő cége, a Magyar Stratégiai Zrt. Száraz Istvántól, aki 2016 elején szerezte meg a médiavállalat tulajdonjogát, melyet mindössze alig több mint egy évvel később tovább is passzolt a jegybankelnök és volt gazdasági miniszter fiának.

Matolcsy Ádám és a Magyar Stratégiai Zrt. nem most találkozik először végrehajtással, hiszen tavaly már beszámoltunk róla, hogy NAV-végrehajtás indult a Magyar Stratégiai Zrt. ellen. Az adóhatóság azért kezdeményezett végrehajtást a céggel szemben, mert nem utalták át a bérek utáni járulékokat a NAV járulékszámláira. Matolcsy ekkor így magyarázta a mulasztást:

Szabadságolások miatt mindenki azt hitte, hogy a másik utalja. Természetesen már pótoltuk is a hiányt, így az eljárás rövidesen megszűnik és a jövőben kiemelten figyelünk az utalási határidőkre.

A napokban egyébként más kormányközeli médiumok ellen is végrehajtási eljárások voltak. A Ripost elleni végrehajtásról itt, a Mészáros Lőrinc-féle médiavállalat, a PLT-vel szembeni lépésről pedig itt írtunk. Az Andy Vajna féle TV2-nél is gondok adódtak nemrég: épp egy képzési támogatást szerettek volna igénybe venni, de egy korábbi lezárt végrehajtási eljárásuk miatt akadtak adminisztratív nehézségeik.

Az Origo-New Wave 79 millióért kapta meg a közmédia online reklámfelületeit
Az MTVA utólag, néhány nappal a szerződés által érintett kilenc hónapos időszak kezdete után papírozta le az ügyletet az MTVA digitális reklámfelületeihez hozzájutó Origo Mediával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik