Heinrich Pecina
Média

Regionális hírportálok is mennek a Népszabadság bezárójához köthető céghez

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 08. 02. 14:53

A Russmedia a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu nevű oldalakat is odaadja a Népszabadságot bezáró és a Mediaworksöt tavaly Mészáros Lőrinc cégének értékesítő Heinrich Pecinával több szálon is összefüggésbe hozható kft.-nek – tudta meg a Kreatív szakportál.

A haon.hu Debrecen és Hajdú-Bihar megye, a szon.hu Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Boon.hu Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye híreit közli.

Balla Zoltán, a Russmedia Digital és a CVOnline.hu ügyvezetője a Kreatív kérdésére elismerte, hogy a felsorolt weboldalakat is eladta a kiadó a Media Development Management Kft.-nek (MDM).

Ennek a mai hírnek első hallásra ellentmondhat, hogy hétfőn a Russmedia még azzal indokolta a hozzá tartozó megyei lapok eladását, hogy a jövőben digitális téren szeretnének fejleszteni. Az ellentmondást azonban feloldja, hogy a Russmedia olyan márkákkal azért marad a magyar és a román piacon mint a CVOnline.hu nevű álláskereső oldal, a Publi24.ro apróhirdetési oldal, illetve a Russmedia Tech nevű szoftverfejlesztő cég, ezekre vonatkozott az, hogy digitális termékekre fognak fókuszálni a jövőben.

Heinrich Pecina
A Népszabadság bezárójához köthető cég megvette a Russmedia lapjait
Ezzel a teljes magyar megyei napilappiac, azaz mind a 18 megyei lap a Fideszhez közeli üzleti körök tulajdonába kerül.

Így kapcsolható Pecinához a Media Development Management

A Russmedia lapjait és ezek szerint a digitális felületeinek megvásárló MDM tulajdonosa egy ciprusi cég, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited. Az MDM megalapításakor a jogi képviseletet épp az a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda látja el, amely korábban a Mediaworks és Henrich Pecina egyes ügyeit is intézte. Sőt a kft. székhelye is a Csörsz utcában, az ügyvédi iroda címén található. A Media Development Management Kft. 3 millió forint alaptőkével jön létre, ügyvezetője a limassoli Maria Kitromilidou. A ciprusi CPS korábbi neve is árulkodó, mivel az egy idén márciusi névváltásig VCP volt. A VCP pedig Heinrich Pecina központi cégének, a Vienna Capital Partnersnek a rövidítése. A ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben, a kiadó Mediaworks Zrt. (amely most már a Mészáros Lőrinc-féle Opimus Press Zrt.-é) gazdája a bécsi QDW Beteilingungen GmbH volt, amelyet a vezető magyar közéleti napilap bezárása előtt a limassoli társaság nevére írattak. Az ugyanakkor tisztázatlan, hogy a céglánc másik végén ki az igazi tulajdonos most, Pecina-e még, vagy netán már tovább is adta a ciprusi céget valakinek, aki magyarországi napilap-felvásárlást készít elő. A HVG egyébként úgy tudja, hogy az MDM az MKB Bank hiteléből tudta felvásárolni a Russmedia lapjait.

Egyébként épp ma derült ki, hogy nem csak a Russmedia lapjai váltanak tulajdonost, de immáron Andy Vajna kormánybiztos előtt sincs akadály, hogy a TV2 és a Rádió 1 után újabb médiapiaci fronton erősítsen, és övé legyen a Lapcom-kiadó, mely olyan megyei lapoknak a tulajdonosa mint a Kisalföld, a Délmagyarország és a Bors című bulvárnapilap.

A Russmedia és a Lapcom eladásával a magyarországi megyei, illetve regionális lapok 100 százaléka a Fidesz közelébe kerül, a megyei lapok többségét ugyanis korábban már megvásárolta a Mediaworks, mely nem sokkal később került Heinrich Pecina osztrák cégétől, a VCP-től Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozóhoz, Orbán Viktor barátjához. A Nógrád Hírcentrum tulajdonolta Nógrád Megyei Hírlap még tartotta magát egy ideig, de július elején kiderült, az is Mészároshoz és a Mediaworkshöz került.

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szintén ma derült ki, hogy Heinrich Pecina az erdélyi médiapiacra is bevásárolja magát.

Heinrich Pecina
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.