Média

Andy Vajna megkapta a Hajdúságot a Médiatanácstól

További hajdúsági frekvenciákat kap a Médiatanácstól a Vajna Rádió 1-ével hálózatba kapcsolódni szándékozó ügyvéd cége, így újabb területeken lesznek foghatók a kormánybiztos rádiójának tartalmai, például Sebestyén Balázsék éppen pereskedés tárgyát képező reggeli műsora is. Az is eldőlt, hogy a Médiatanács a Class FM által korábban használt országos frekvenciát fogja hasznosítani a most kiírandó országos rádiós pályázaton.

A Médiatanács pénteken bejelentette, hogy a Hajdúböszörmény 98,9 MHz, a Hajdúnánás 93,3 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz frekvenciák hasznosítására indított pályázati eljárásokban egyaránt az LB Rádió Kft. lett a nyertes, amely egyedüliként nyújtott be alakilag és tartalmilag is érvényes pályázatot, és amely a Radio Plus Kft.-vel – azaz az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva sugározhatja műsorát. Az LB Rádió Kft. mögött egyébként egy erős fideszes kapcsolatokkal bíró ügyvéd áll, itt írtunk róla részletesen, amikor korábban éppen Derecskén nyert frekvenciát, de akkor nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy Vajnával fog-e összeállni, ahogy az egyébként előre borítékolható volt.

Fideszeseknek dolgozó pécsi ügyvéd cége jutott kereskedelmi rádiós frekvenciához
Egy néhány hónapja alapított kft. kapja a hajdúsági kereskedelmi rádiós frekvenciát. A cég tulajdonosai jogászok, erős fideszes kapcsolatokkal és megbízásokkal.

Ez tehát azt jelenti, hogy a tavaly indult Rádió 1 vételkörzete újabb városokkal bővül.

Sebestyén Balázs hiába fellebbez a Reggeli Show miatt
A Rádió 1 és Sebestyén Balázs közlése alapján jogászaik együtt keresik a megoldást, mitévők legyenek most. Az azonnal végrehajtandó tiltó végzés ellenére egyelőre használják a Reggeli Show nevet.

A Class FM helyén jöhet az új országos rádió

A Médiatanács azt is bejelentette, hogy új országos kereskedelmi rádiós pályázatot ír ki, méghozzá a Class FM egykori frekvenciáját is hasznosítja ehhez, valamint az eddigi lefedettséget Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár adóállomások vételkörzetével egészíti ki. A Médiatanács már el is fogadta a pályázati felhívás tervezetét, és közzétette a honlapján. A pályázati felhívás tervezetéről nyilvános meghallgatást tart a hivatal a közzétételtől 20-30 napon belül. A Médiatanács az ez után számított 45 napon belül dönt majd a pályázati felhívás véglegesítéséről.

Ezúttal nem kedvezett a Class FM-nek a bíróság

Arról, hogy a Médiatanács országos frekvenciapályázatra készül, épp tegnap írtunk részletesen, de akkor a Médiatanács még nem volt hajlandó elárulni, honnan lesz hasznosítható frekvencia az országos frekvenciapályázathoz.

rádió keverőpult
Új országos rádió indulhat
A 24.hu információi szerint országos rádiós médiaszolgáltatási frekvenciapályázat előkészületein dolgozik a Médiatanács. Esélyes, hogy akár már a közelgő választások előtt országos frekvenciához juthat valaki.

A Médiatanács péntek reggel viszont közölte: az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás előkészítésének munkálatai azért indulhattak újra, mert a Class FM-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. által kezdeményezett bírósági eljárásban március 14-én meghozott másodfokú ítélet szerint az NMHH folytathatja az új pályázati eljárással kapcsolatos munkát. Nincs ugyanis jogalap arra, hogy az ezzel kapcsolatos NMHH-döntés végrehajtását felfüggesszék. Így tehát elhárult az új országos rádiós frekvenciapályázat lefolytatásának perjogi akadálya.

A Médiatanács hozzátette, a rádiós pályázattal célja az, hogy megmaradjon az országos duális médiarendszer, és a közszolgálati rádióadók mellett az eljárás végén újra működhessen országos kereskedelmi rádió Magyarországon, bővített lefedettséggel, a sztereó lakossági ellátás 69,3 százalékos elérési lehetőségével.

Bizonytalan sorsú frekvenciát pályáztat a Médiatanács

A mostani pályázat egyébként különös helyzetet eredményezhet. A Class FM (Advenio Zrt.) és a Médiatanács közötti per arról, hogy a rádió további 5 évig használhassa a frekvenciáját, továbbra is zajlik. Vagyis a Médiatanács egy egyelőre bizonytalan sorsú frekvenciát von be a mostani pályázatba, anélkül, hogy kivárná a bíróság jogerős döntését. Kérdés, mi történik akkor, ha a Class FM később megnyeri az 5 éves országos műsorszolgáltatásra vonatkozó pert, de addigra a frekvenciát a Médiatanács már odaadja másnak.

rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.

Bírság a TV2-nek

Összesen 8,12 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a TV2 szolgáltatóját szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatási szabályok megsértése miatt a Médiatanács. Az állítólagos jogsértések a Stahl konyhája cím műsorban történtek. Ugyancsak jogsértés miatt kapott figyelmeztetést az M4 Sport, a Spíler TV, a Sport1 és a Sport2 is. Az érdi Rádió FM 87,8 MHz üzemeltetőjét bírsággal is sújtotta a Médiatanács. Minderről bővebben itt írunk.

stahl judit (stahl judit)
Jogsértő volt a TV2-n a Stahl Konyhája
A Médiatanács ezért 8,12 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t.

A testület emellett arról is határozott, hogy összesen másfél millió forinttal támogatja a XIII. Göcsej Filmszemlét, az összeget a kisjátékfilm, dokumentumfilm és filmetűd kategória legjobbjainak ajánlja fel. A szervezők a szeptember 16-i szemlére augusztus 13-ig várják a pályaműveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik