Média

Megritkulnak Kovács Áron szereplései a megújuló Rádió Rockon

Kovács Áron
Kovács Áron
Csak hetente lesz hallható az éppen mostanában megújuló Rádió Rockon Kovács Áron, a Rockreggel című műsor eddigi egyik állandó műsorvezetője. Sivák Péter, a rádió új programigazgatója a 24.hu megkeresésére elmondta, mi van a változás mögött, illetve hogyan változik a csatorna műsor- és zenei kínálata. A csatorna állandó hangja (station voice) egyébként Ganxta Zolee lesz.

Hallottunk egy állítást, miszerint Kovács Áron távozik a Rádió Rock 95.8 MHz reggel 6 és 10 óra között jelentkező műsorából, a Rockreggelből, ahová tavaly májusban, nem sokkal a Class FM tulajdonosváltása előtt, a Rádió Rock indulásakor érkezett. Ennek az állításnak az ellenőrzésére hívtuk fel az éppen szabadságát töltő műsorvezetőt, és a rádió nemrégiben kinevezett új programigazgatóját, Sivák Pétert.

Nem távozik, de tényleg változás lesz a reggeli műsor kapcsán

Sivák Pétertől és Kovács Árontól azt tudtuk meg, hogy nem igaz, hogy a műsorvezető teljesen távozna, de valóban lesz változás a reggeli műsornál. Kovács Áron ugyanis – saját kérésére – már nem minden reggel lesz hallható a Rockreggelben, ahogyan eddig. Igaz, azért rendszeresen, néhány naponta mégis megszólal majd, kap ugyanis egy saját rovatot. A távozás híre tehát nem igaz, de az igen, hogy jóval kevesebbszer lesz adásban.

Áron az elmúlt hetekben egy szemműtét miatt huzamosabb időt töltött a családjával, és ezek után úgy érezte, szeretné a jövőben gyakrabban tölteni a reggeleket a gyermekével. Többgyermekes gyakorló apukaként nem igazán tudtam vitatkozni Áron érveivel

– mondta a 24.hu-nak a programigazgató. Kovács Áron pedig azt tette hozzá, hogy imádta az elmúlt egy évben a Rockreggelt készíteni Kiss Orsi és Bűdi Szilárd társaságában. Úgy érezte, bebizonyították, hogy a rock örök és megállíthatatlan, a szabadsága alatti két hétben viszont ráébredt, hogy több időt szeretne szánni a családjára, ezért döntött úgy, nem vállalja tovább minden reggel a műsorvezetést.

Lesznek közéleti témák is

Sivák Péter programigazgató hozzátette, a duóvá alakuló műsorvezetőkön kívül az a Baji Anita (Banita) is segíteni fogja a Rockreggel munkáját, aki korábban a néhai Sláger Rádión hallható Bumerángban is hallható volt, majd a Petőfi Rádió reggeli műsorában is dolgozott Buda Márton mellett. A programigazgató megemlítette: a Rádió Rock reggeli műsora unikális abból a szempontból, hogy a stúdiójukban rendszeresen élőzenét is játszanak zenekarok. Ennek érdekében a rádiójuk gyakorlatilag egy mini koncerthelyszínt rendezett be, ami fontos része a reggeli műsornak. Emellett viszont olyan témákra is elkezdtek az elmúlt hetekben odafigyelni, amelyekről az emberek amúgy a hétköznapokon beszélnek.

Egy közéleti témákat is feldolgozó, pörgős, könnyen fogyasztható rádióműsort szeretnénk készíteni

– mondta Sivák a reggeli műsor megújításáról.

Az új programigazgató az egész rádiót új irányba fordítja

Sivák Péter, vagyis az új programigazgató egyébként május elején kezdett a rockzenékre specializálódott rádiónál, ahol a feladatkört a rádió tavalyi indulása óta ellátó, saját műsorral is rendelkező Kalácska Gábort (a Juventus Rádió volt programigazgatóját) váltotta a poszton. (Kalácska, bár immáron már nem tölt be programigazgatói feladatokat, de Mozipáholy címmel július végéig még vezet egy műsort a Rádió Rocknál.) Sivák, aki korábban olyan rádióknál dolgozott mint például a Sláger Rádió (itt produkciós zenei szerkesztő, majd kreatív vezető volt), a Neo FM (ahol programigazgató volt) vagy éppen a Rádió 88, a Rádió 1 Pécs, az Egerszeg Rádió és a nyíregyházi Sunshine Radio, azzal magyarázta kérdésünkre a programigazgató cseréjét, hogy a rádió alapítói szeretnék megújítani a Rádió Rockot, hogy az minél többek számára legyen szerethető rádiós alternatíva. A megújulás zenei és műsor fronton is hallható lesz.

Itt megszólalhat az ACDC és Aerosmith

Sivák azt mondta, sokkal populárisabb, fogyaszthatóbb és egységesebb lesz a zenei kínálat. Továbbra is a rockzenék lesznek a fókuszban, hiszen a műsor-szolgáltatási szerződésükben is azt vállalták, hogy 81 százalékban magyar rockzenét játszanak, és ezt tartják is, vagyis nem szeretnének ez alól kibújni, illetve továbbra is fontosak számukra a magyar rockzenekarok, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a rádiótól –  például a Dorothy, A Helo Zep! -, illetve ugyanígy fontosak számukra a régi nagyok is, az Ossian vagy a Hobo Blues Band, akiknek szinte sosem volt rádiójuk, ahol szólt volna a zenéjük. Példaként említette a programigazgató, hogy külföldiek közül régebb óta nem játsszák a rádiók a Paramore és az Aerosmith, a Forigner dalait, a Rádió Rock viszont igen, ahogyan Shania Twain és Anastasia rockosabb számait is. Az a cél, hogy a rockerekből álló keménymag mellett az átlagos, rockzenét szerető emberek is megszeressék a csatornát, és az alternatíva legyen a mainstream aktuális popslágereket kínáló rádiók mellett.

Új műsorok és új műsorvezetők is lesznek

A megújulás apropója egyébként az, hogy nemrégiben volt egyéves a rádió, és bár várakozások felett teljesített a csatorna a hallgatottsági mezőnyben, de ki kellett forrnia az egésznek, meg kellett érkeznie azoknak a kutatási adatoknak, ami alapján eldőlhet, hogy mi a megfelelő irány.

Bár közműsor-szolgáltatóként működünk, tehát nem lehet bennünket egy kalap alá venni a kereskedelmi rádiókkal, következésképp mások a vállalásaink és a céljaink is, de mégiscsak a kereskedelmi rádiók uralta mezőnyben kell teljesítenie a Rádió Rocknak is.

A megújuló műsorok kapcsán Sivák Péter arról beszélt, hogy a Rádió Rocknak nagyon erős közszolgálati vállalásai vannak, amit szeretnének a lehető legnagyobb szakértelemmel és tartalommal megtölteni, így az esti műsorsávban Rock Kocsma néven indítottak műsort, ami a hét öt napján minden nap más témát dolgoz fel, hétfőn sportműsoruk lesz este 7-től 9-ig, majd utazási műsor következik Kívül tágasabb címmel. Kedden egészséggel foglalkoznak a Rock Kocsmán belül Sose halunk meg címmel, szerdán táplálkozással, gasztronómiával Anya főz címmel. Csütörtökön kulturális magazinműsorral jelentkeznek Éjjel érkezem címmel, pénteken pedig 2:4 címmel zenei műsort sugároznak a Rock Kocsmában. Ezeket a műsorokat egyébként a Rádió Caféból is ismert Veres Vóri készíti majd Gellért Gábor szerkesztővel közösen. Mindketten újonnan érkeznek a rádióhoz. Újonnan érkezik még a rádióhoz Jurásek Balázs is, aki a Demonlord zenekarnak volt a frontembere, egyébként pedig rádiós már ezer éve. Ő a Rockdélután műsorvezetőjeként lesz hallható. Megújul a rádió arculata is. A csatornahang Ganxta Zolee lesz, aki a programigazgató szerint igazi rock’n’roll arcként, hitelesen tudja tolmácsolni a Rádió Rock célkitűzéseit.

Több közlekedés és élő műsor

Ami még nagyon fontos, hogy a rádió élő műsorokat fog gyártani, hogy a lehető legszélesebb idősávban interaktív módon reagálni tudjanak a hallgatók SMS és egyéb üzeneteire, kéréseire, illetve tizenöt-húsz percenként délutánonként közlekedési információk is lesznek a Rádió Rock Siófok környékétől Gyöngyösig, illetve Kecskemétig tartó, vagyis viszonylag jelentős vételkörzetével kapcsolatban. Júliustól nagy hangsúlyt fektetnek majd a Balaton környéki forgalomra és kerülőutakra, illetve a helyi programkínálatról is beszámolnak majd.

Előbb-utóbb az MTI-től is megválnak

Sivák Pétertől érdeklődtünk arról is, hogy tervezik-e, hogy a hírblokkokat is megújítják, mivel csakúgy mint manapság sok rádió, ők is az MTI híreit közlik. Ezzel kapcsolatban a programigazgató azt mondta, dolgoznak az MTI kiváltásán, de ez nem megy egyik napról a másikra. Sivák Péter arra is válaszolt, hogy megszűnik-e műsor a rádió programstruktúrájának átalakítása kapcsán. Az derült ki, hogy Vas Maya Szerelem hullámhosszán című műsorának helyére dolgozták ki az új, Rock Kocsma című műsort, mellyel kapcsolatban úgy érezték, hogy az jobban illeszkedik a rádió arculatához, illetve a hallgatók életéhez. Ez egy sok szöveggel operáló műsor lesz egyébként, amelyben tényleg olyan témákról esik szó, amelyek az emberek mindennapjaihoz fontosak. Kedd este például Zacher Gábor toxikológust lehetett élőben faggatni a fesztiválok és kertipartik kapcsán.

A nemzet csótánya marad

Beszélgetésünk végén egyébként rákérdeztünk arra is, hogy Nagy Feró marad-e a csatornánál, mire a programigazgató közölte, hogy a “nemzet csótányát” semmiképp sem szeretnék elengedni, annál is inkább, mivel a Rockbogrács című műsor nagyon újszerű formátumként hozza össze a rockon belül különböző műfajú zenekarokat. A programigazgató végül megemlítette, hogy a hétvégi műsor is élővé alakul, ahol közélettel, egészséggel, az emberek mindennapjaival foglalkoznak majd. Ezt egészíti ki a kívánságműsor, ami ezentúl kicsit hosszabb lesz, déltől este hatig. A műsorvezető délelőttönként Barabás Beáta lesz, délutánonként Rédl Ádám. Csizinszky Éva pedig a Rockdélelőttöt viszi hétköznap délelőttönként a Rádió Rockon.

Zenészek alapították a rádiót, mely tavaly ősszel új kézbe került

A Rádió Rock tavaly május 17-én kezdte meg a földfelszíni sugárzást a 95,8 MHz-en, valamint az interneten. A közösségi frekvenciát pályázati úton nyerte meg a rádió médiaszolgáltatója, a Favorit Masters Kft., amelynek alapítói és tulajdonosai kezdetben Németh Gábor dobos, zeneszerző (Skorpió, Dinamit, P. Mobil), a Kőbányai Zenei Stúdió szaktanára, Vörös István énekes, gitáros, dalszerző (ex-Prognózis) és Andrási Beáta, a Vörös István Produkció ügyvezetője. Ők hárman egyébként a Magyar Rockzenészek Egyesületének létrehozói és vezetői is.

A rádió hallgatottsága eddig meglehetősen kedvezően alakult, országosan például körülbelül 1,74 százalékos közönségarányuk volt idén február és április között a 15 éves vagy idősebb lakosság körében. A rádió közönségtábora nagyobb mint az InfoRádióé, vagy éppen a Jazzy, a Dancsó, a Bartók, a Klasszik és a Lánchíd Rádióé. A rádiót működtető kft.-nek tavaly szeptember óta új tulajdonosa van, Tamássy Zsolt budapesti magánszemélyé lett a cég. Tamássy volt egy időben az emelt díjas tévés vetélkedőket gyártó TeleMedia InteracTV Kft. ügyvezetője, de ma már ez nincs így. A tavaly létrejött rádiót működtető kft.  pénzügyileg még nem tudott igazán megkapaszkodni, hiszen a 2016-os pénzügyi évet a leadott pénzügyi beszámoló alapján 71,3 millió forint nettó árbevétel mellett 86,2 millió forint veszteséggel zárta adózás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik