Média

Orbán volt főtanácsadójához kerülhet a Mandiner

Tombor András, az Atmedia új tulajdonosa
Tombor András, az Atmedia új tulajdonosa

Mandiner Press néven jegyeztetett be céget Tombor András, Orbán Viktor volt miniszterelnökségi főtanácsadója, aki tavaly decemberben már felvásárolta az akkor 35, azóta már 37 tévécsatorna reklámidejét értékesítő Atmedia sales house-t. Tombor az Atmedián keresztül résztulajdonosa továbbá a számos rádió, köztük a közmédia reklámidejét értékesítő Radio Sales House-nak (RSH).

A cégbejegyzést elsőként észlelő Átlátszó blogja szerint a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült üzletember célja valószínűleg bekebelezni a Mandiner.hu nevű, polgári konzervatív véleményportált.

A mandiner.hu portál impresszumában egyébként még a hasonló nevű Mandiner Kft. szerepel. A kft.-nek elég komoly anyagi gondjai vannak, mivel 2015-ben mintegy 30 millió forint vesztesége volt, tőkéje pedig mínusz 40 millió forint volt. Anyagi problémákra utal az is, hogy NAV-végrehajtásuk is volt. Nemrég ráadásul egy meghatározó mandineres figura, Stumpf András is elment a Mandinertől, pontosabban visszatért a Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Heti Válaszhoz, ahonnan korábban a Mandinerhez érkezett.

A portál kereste Gerényi Gábort, a Mandiner Kft. ügyvezetőjét,  de ő nem kívánt nyilatkozni a fejleményről.

Az új céget a blog szerint május elején alapították meg, és a napokban jegyezte be a cégbíróság. A kft. ügyvezetője Szalai Zoltán, a Tombor által alapított konzervatív tanintézmény, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője lett, az egyetlen tulajdonos pedig maga Tombor. A vállalat 3 millió forint alaptőkével jött létre, székhelye Tombor budai lakcíme, fő tevékenysége vagyonkezelés.

A Mandiner.hu impresszumában szereplő Mandiner Kft.-nek egyébként a cégnyilvántartás alapján négy magánszemély, Rajcsányi Gellért, Juhász Gábor, Balogh Ákos Gergely és Skrabski Fruzsina a tulajdonosa.

Tombor neve korábban a Népszavát eredetileg felvásárolni kívánó liechtensteini bejegyzésű XXI Century Invest AG kapcsán is felmerült, de Tombor ügyvédje tagadta, hogy köze lenne az üzletembernek az ügylethez. Végül a Népszavát az a Puch László MSZP-pénztárnok vette a nevére, aki már korábban is jelen volt a Népszava körül. Tombor körülbelül tíz évvel ezelőtt a JCDecaux közterületi reklámcég elődjének, a Multireklámnak volt vezérigazgatója. Nevét a mai napig emlegetik a közterületi reklámpiac kapcsán is, de a JCDecaux Hungary társvezérigazgatói épp néhány hete nyilatkozták a 24.hu-nak, hogy Tombornak nincs már köze a reklámcéghez.

Egyébként nem először hallani, hogy a Mandiner tulajdonost válthat. Már 2015-ben azt írta a Heti Válasz, hogy Lázár Jánossal és Giró-Szász Andrással is jó kapcsolatokat ápoló Tombor András tulajdonrészt vásárolna az oldalban.

Régóta keresek fórumot a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tanuló diákjaink számára, ahol kipróbálhatják magukat, és megtehetik első lépéseiket az újságírói, közírói pályán. Nincs okom elkapkodni a döntést, több eshetőség is szóba jön, köztük a Mandiner is, mely az igényes fiatal nemzedék egyik fóruma

– válaszolta a Heti Válasz két évvel ezelőtti kérdésére Tombor, aki tévedésnek nevezte, hogy sajtót vásárolnak magának és társainak, valamint tagadta, hogy strómanként venne részt az ügyletben.

Voltam én már a lapok szerint Csányi Sándor embere, újabban pedig Lázár Jánosé – ami azért pikáns. Valahogy nem tudják megemészteni az újságírók, hogy valaki önálló személyiség lehet

– mondta 2015-ben Tombor.

Puch László: Számítok Németh Péterre, szükségem van a tapasztalataira
Németh Péter, a Népszava leköszönő főszerkesztője és Puch László, a napilap tulajdonosa a váltás körülményeiről és részleteiről beszélt lapunknak.
Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Egymást cáfolgatják.
Kiemelt kép: Tombor András, Orbán Viktor volt főtanácsadója, az Atmedia és a Mandiner Press Kft. tulajdonosa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik