Média

Más EU-országokból is elérhetővé válnak a zenéink, filmjeink és tévéműsoraink

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 05. 19. 10:52

Nagy többséggel megszavazta csütörtökön az Európai Parlament az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat. Ez azt jelenti, hogy az átmenetileg külföldön lévők más EU-tagállamokból is hozzáférhetnek majd olyan otthoni otthoni előfizetéses alapú szolgáltatásaikhoz mint a Netflix, a Spotify, a Deezer, az Amazon Prime és az HBO GO.

A jogszabály elfogadását az indokolta, hogy az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek.

Az EP által elfogadott, és a Tanáccsal kötött februári megállapodást szentesítő)szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul használhatják ezeket, tehát ugyanúgy használhatják majd az otthonról kötött előfizetésüket, mintha otthon lennének.

Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek

– mondta Jean-Marie Cavada, a téma francia jelentéstevője (ALDE).

A szolgáltatók ellenőrizhetik a lakóhelyet

Mivel államonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók az új uniós szabályok alapján ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP-címet vagy postacímet használhatnak, de csak  az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Fontos ugyanakkor, hogy az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális, vagyis a nemzetközi elérést kötelező jelleggel csak a fizetős szolgáltatások esetében kell biztosítani.

Az EP 586 szavazattal 34 ellenében 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat.  Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája közölte: a rendelet szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.