Média

Más EU-országokból is elérhetővé válnak a zenéink, filmjeink és tévéműsoraink

Nagy többséggel megszavazta csütörtökön az Európai Parlament az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat. Ez azt jelenti, hogy az átmenetileg külföldön lévők más EU-tagállamokból is hozzáférhetnek majd olyan otthoni otthoni előfizetéses alapú szolgáltatásaikhoz mint a Netflix, a Spotify, a Deezer, az Amazon Prime és az HBO GO.

A jogszabály elfogadását az indokolta, hogy az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek.

Az EP által elfogadott, és a Tanáccsal kötött februári megállapodást szentesítő)szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul használhatják ezeket, tehát ugyanúgy használhatják majd az otthonról kötött előfizetésüket, mintha otthon lennének.

Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek

– mondta Jean-Marie Cavada, a téma francia jelentéstevője (ALDE).

A szolgáltatók ellenőrizhetik a lakóhelyet

Mivel államonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók az új uniós szabályok alapján ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP-címet vagy postacímet használhatnak, de csak  az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Fontos ugyanakkor, hogy az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális, vagyis a nemzetközi elérést kötelező jelleggel csak a fizetős szolgáltatások esetében kell biztosítani.

Az EP 586 szavazattal 34 ellenében 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat.  Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája közölte: a rendelet szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik