Média
reklámadó

Újabb nemzetközi per lehet a reklámadóból?

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 05. 15. 10:37

Korábban a témában:

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke jogi kifogásolnivalókat lát a szerinte a gazdaságra káros reklámadóról szóló törvényben. Az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, a jogszabály diszkriminatív és versenyhátrányt okoz a médiaipar egyes területeinek képviselői számára.

Az MLE elnöke hozzátette, a reklámadó magyar munkahelyeket és vállalkozásokat veszélyeztet.

2-3 százalékos nyereségrátájú cégekre 7,5 százalékos különadó

Kovács Tibor, az MLE elnöke
Kovács Tibor, az MLE elnöke

A hazai lapkiadókat tömörítő egyesület vezetője szerint 2-3 százalékos nyereségrátával dolgozó cégekre egy 5, sőt már 7,5 százalékos adót terhelni alapjaiban rengeti meg az iparágat, mivel az iparág képviselői ennek következtében nem tudják tartani a lépést, illetve újságírói, szerkesztői állások megszűnését vagy akár komplett médiumok eltűnését okozhatja.

Kovács Tibor szerint a szabályozás különösen súlyosan érinti az online felületeket és a rádiókat, amelyek csak reklámbevételből igyekeznek fenntartani magukat. Online területen ráadásul a nagyon erős nemzetközi szereplők, például a Google és a Facebook versenyelőnybe kerülnek a digitális médiapiacon, mivel a kormányzat tőlük egyetlen forintot sem tudott beszedni reklámadó címen. Az MLE elnöke hozzátette, az említett két nemzetközi médiapiaci szereplő már így is a magyar digitális reklámpiac több mint 50 százalékát birtokolja. Kovács szerint ezért ez a reklámadó diszkriminatív a magyar tartalom-előállítókkal szemben.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete arra a kérdésre, hogy mi lehet a következő lépés, azt mondta, egy adózással kapcsolatos ügyet a magyar Alkotmánybíróságon meglehetősen nehéz lenne megtámadni, de a versenyhátrány, a diszkriminatív adózás útján érdemes lehet elindulni akár a versenyhivatalnál, akár nemzetközi fórumokon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.