Média

Vajnáékkal szövetkező rádiónak is jut a Médiatanács pénzéből

Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője
Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője
Anyagi támogatást is megítélt eheti ülésén a Médiatanács annak a helyi pécsi rádiónak, amelyik többedmagával becsatlakozik a kormánybiztos Rádió 1 nevű hálózatához. Az új rádiók csatlakozásától egyébként félmillió új hallgatót remél a Rádió 1.

Félmillió potenciális hallgató csatlakozhat a Rádió 1-hez, miután a Médiatanács napokban engedélyt adott összesen 9 helyi rádiónak, hogy hálózatba kapcsolódjanak Andy Vajna kormánybiztos rádiójának budapesti adásával.

Bakai Mátyás, az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió Plus Kft. – a budapesti Rádió 1-et működtető cég – ügyvezetőjének szerdai közlése alapján heteken belül sor kerülhet a négy új megyeszékhelyen (Pécs, Debrecen, Eger és Salgótarján) kívül a többi rádió csatlakozására is, ami után Sopron, Komló, Villány, Mohács, Tiszafüred, Abádszalók és környékének lakói is hallhatják majd például a Reggeli Show-t, benne Sebestyén Balázzsal, Rákóczi Ferivel, Vadon Janival, illetve hallhatják majd Cooky-t, Györke Attilát, Király Tamást, Kovács Ákost, a Disco’s Hit és a DJ Factory lemezlovasait.

A hallgatói igényekre reagálva tavaly nyári indulás óta dolgozunk azon, hogy minél több helyen elérhetőek legyenek a műsoraink és az igazi mai slágerek. A Reggeli Show csatlakozásával ez az igény tovább erősödött, így örömmel vettük azoknak a rádióknak a jelentkezését, akik most csatlakoznak a hálózatunkhoz. Ezek az adók is folyamatosan vizsgálták a helyi igényeket, a kutatásaik alapján a hallgatóik nagyra értékelik a helyi hír- és információs szerepvállalásukat, ugyanakkor igénylik az országosan ismert sztárokat és a korábban megkedvelt szórakoztató műsorokat is. A TNS-Hoffmann Mediameter legfrissebb adatai alapján jelenleg napi 966 ezer ember hallgat bennünket, ez a szám eddig is hónapról hónapra növekedett, hamarosan pedig több mint félmillió új rádióhallgató csatlakozhat a Rádió 1 családjához, és hallgathatja a legnépszerűbb reggeli, délutáni és esti műsorainkat

– mondta Bakai Mátyás.

Már márciusban arról szóltak a hírek, hogy a jövő évi választás előtt a helyi rádiós piacra is ráteheti a kezét a Fidesz, ami miatt évtizedes múltú, piacvezető vidéki rádiók bukhatják el frekvenciáikat, ellenük pedig a 444.hu szerint semmiből előlépő, Fidesz-közeli cégek indulnak a pályázatokon. Ezeket a szakma nagy része a portál állítása alapján Andy Vajna strómanjainak tartja, akiknek csak annyi a céljuk, hogy minél több településen hálózatba kapcsolják a Rádió 1 műsorát.

Anyagi forrást is megítélt a Médiatanács Vajna bővülő hálózatának új tagjának

A Rádió 1 frekvenciái idén júniustól

  • Budapest – FM 96,4
  • Debrecen – FM 95,0
  • Miskolc – FM 96,3
  • Pécs – FM 90,6
  • Győr – FM 103,1
  • Nyíregyháza – FM 91,1
  • Eger – FM 101,3
  • Szekszárd – FM 91,1
  • Salgótarján – FM 100,4
  • Balaton – FM 105,7
  • Sopron – FM 94,1
  • Villány – FM 100,9
  • Mohács – FM 93,8
  • Komló – FM 99,4
  • Dunaföldvár – FM 106,5
  • Paks – FM 107,5
  • Baja – FM 94,3
  • Heves – FM 93,7
  • Abádszalók – FM 89,2
  • Tiszafüred – FM 88,7

A Médiatanács eheti ülésén, ahol a Rádió 1-hez csatlakozók hálózatba kapcsolódási engedélyén kívül az RTL Klubon futó Éjjel-Nappal című műsor veszélyeivel is foglalkoztak, és a testület elfogadta a Telkibánya 100,6 MHz és a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázati felhívások tervezetét, összesen 74,5 millió forint támogatáshoz jutott 23 helyi, körzeti és kisközösségi rádió a Magyar Média Mecenatúra program pályázat keretében.

Hírműsor kategóriában forráshoz jutott a Vajnáékkal hálózatba kapcsolt pécsi 90,6 Rádió 1 is. A pécsi rádión kívül a budapesti vételkörzetű, Spéder Zoltán tulajdonában lévő Inforádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Mária Rádió, a kiskőrösi Kunság Rádió is pénzt kapA miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun és az egyaránt nyíregyházi székhelyű Mustár Rádió, Retro Rádió és 99,4 Sunshine FM is sikerrel pályázott a Mecenatúra pályázaton.

A szolgáltató magazinok közül támogatáshoz jutott a kecskeméti Gong FM, a miskolci Csillagpont Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a Rádió Szentendre, a jászberényi Trió Rádió, a fehérgyarmati Rádió Som, az Egerszeg Rádió, a Fehérvár Rádió műsora, míg a tematikus magazinok közül a szentgotthárdi Radio Monoster, a debreceni FM90 Campus Rádió, a szombathelyi Credo Rádió és a Tamási Rádió programja kapott támogatást.

Eredményt hirdettek a rezsipályázaton is

A Médiatanács összesen 66,9 millió forint támogatásban részesített 13 médiaszolgáltatót a médiaszolgáltatók fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeket támogató idei pályázat harmadik fordulójában. A kedvezményezett televíziók: a mórahalmi Móra-Net Tv, a Szentgál Televízió, a fővárosi Zugló Televízió, Promontor Televízió és a City Tv, a püspökladányi Ladány Televízió, az esztergomi Körzeti Televízió, a Hajdúnánási Televízió és a Kanizsa Tv. A támogatott rádiók: a Rádió Szentendre, a siófoki Balaton Rádió, a Mária Rádió és a budapesti Trend FM (a volt Gazdasági Rádió).

Eldőlt az is, kik kapnak a filmtámogatásokból

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy összesen 9,9 millió forinttal nyolc pályázatot támogat a Magyar Média Mecenatúra program Egri Lajosról elnevezett, televízió- és animációs filmes forgatókönyvírást, filmterv-fejlesztést patronáló idei pályázatán.

A kedvezményezettek között van a Kincskereső, amely Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényéből készülő forgatókönyv. Az Artúr az űrben című ifjúsági televíziófilm forgatókönyvének tervében egy kerekesszékes, édesanyját elveszítő fiú van a középpontban, aki titokban űrhajót épít a kertben hulladékokból. A Napfény óvoda készülő forgatókönyve egy naiv, gyermeklelkű óvónő történetét fogja bemutatni, aki felmondása idején szembesül azzal, miként próbálják helyben elhallgatni a csernobili katasztrófát. Két életrajzi témájú filmtervet is kidolgoznak: a Részeg józanok a 60 éve elhunyt színészről, Soós Imréről, valamint az ötvenes évek művészvilágáról szól majd, a másik könyvben pedig Én vagyok Szent-Györgyi munkacímmel, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tudományos pályáját, életét, a háború alatti hősies helytállását írják meg képernyős felhasználásra a nyertes pályázók.

A fordulóban támogatást kapott három történelmi témájú pályázati anyag is. Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján 2×50 perces forgatókönyvön dolgozhatnak az Isten rabjaiból, amely Szent Margit életét követi nyomon az iránta plátói szerelmet tápláló Jancsi szemszögéből. Egy idős, korábbi népligeti bábművész életét és a történelem megtépázta családi örökség életben tartásáért tett erőfeszítéseit meséli majd el az Apám, Vitéz László című mű. Illyés Gyula és József Attila barátságára, vitáira fókuszál a Flóra című alkotás, amely azzal is foglalkozik majd, miként volt a nő mindenkinél nagyobb hatással József Attilára, majd hogyan lett Illyés Gyula sírig tartó felesége.

Összesen kétmillió forint értékű díjfelajánlásról is döntött a grémium, amelyeket a június 20. és 23. között megrendezendő budapesti XIII. ARRIszem Operatőr Fesztiválon (korábbi nevén Aranyszem Fesztivál) a dokumentum-, a kisjáték-, a természet- és a tévéfilm-kategória győztesei vehetnek majd át.

Kiemelt kép: Bakai Mátyás, a Radio Plus ügyvezetője (jobbra) Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs társaságában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik