Média

A Wikipedia alapítója vívja az álhírek elleni háború következő csatáját

A Wikipedia társalapítója, Jimmy Wales jelenleg épp egy olyan híroldal készítésén dolgozik, ami ötvözné a profi újságírók és az önkéntesek munkáját. Wales célja, hogy a Wikitribune cikkei segítsenek legyőzni az álhíreket. Az oldal 29 nap múlva indul, cikkünk írásáig 1800 támogató adományozott a site-nak.

Adományokból működik majd az oldal?

Igen, a szolgáltatás ingyenes lesz, kizárólag adományokból működik majd. Az induláshoz még tart a közösségi finanszírozási kampány, majd mindenki havonta támogathatja a Wikitribune működését. Minél többen adományoznak, annál több profi újságírót tud alkalmazni a site, ami egyébként tíz újságíróval indulna el.

Olyan lesz, mint a Wikipedia?

A Wikitribune természetesen sokban hasonlít Wales Wikipediájára, ugyanis

  • a szerzőknek minden esetben jelezniük kell a cikkekben található információ forrását,
  • a híroldal támogatói szerkesztik a cikkeket, bárki módosíthat a cikkek tartalmán, vagy jelezheti, hogy valamelyik további átnézésre szorul.

Viszont amíg az oldalt bárki szerkesztheti, a tartalmak csak akkor kerülnek nyilvánosságra, ha a site egy munkatársa vagy egy megbízható közösségi önkéntes jóváhagyja őket. A másik nagy különbség, hogy a Wikipediával ellentétben az újságírók fizetést kapnak majd a munkájukért, ezt a támogatók által befolyt pénzből fedezik majd.

Hol tart a Wikipedia 2017-ben?

A Wikipedia 16 éve indult világhódító útjára, azóta a világ ötödik leglátogatottabb oldallá nőtte ki magát a 41 millió szócikkével, amelyek közel 300 nyelven íródtak és körülbelül 17 milliárd oldalmegtekintést hoznak havonta.

Miért van szükség a Wikitribune-re?

Jimmy Wales látja, hogy komoly problémát okoznak az álhírek, de szerinte közösen fel lehet venni a harcot velük szemben. A Wikipedia társalapítója szerint a média hirdetésalapú formája vezetett a kattintásvadász cikkek megjelenéséhez, viszont a Wikitribune felületén nem lesznek hirdetések, illetve a szolgáltatás maga sem lesz fizetős, bárki olvashatja majd a cikkeket.

Szerintem olyan világban élünk jelenleg, ahol az emberek azon aggódnak, hogy biztosan minőségi információk vannak-e a birtokunkban, szóval úgy gondolom, lesz igény erre.

Fotó: Getty Images

A Wikipedia társtulajdonosának miért van szüksége közösségi finanszírozásra?

Wales beismeri, hogy befektetőktől is szerezhetett volna tőkét az oldal indításához, de jobban érzi magát attól, hogy a közösségi finanszírozást választotta, mivel ez jobban illeszkedik a Wikipedia szellemiségéhez.

Ha a közösség bevonásával gyártjuk a híreket, akkor ezt a közösség bevonásával kell finanszíroznunk.

Joshua Benton, a Harvard Egyetem szakértője szerint az oldalt sokan megbízható platformnak tekinthetik majd, de nehezen tudja elképzelni, hogy egy ilyen üzleti modellen alapuló vállalkozásból egy hatalmas híroldal nőné ki magát, mondván

10-20 ember nem fogja megoldani az álhírek problémáját.

Ki dönti el, miről szóljanak a cikkek?

Alapvetően a stáb tagjai döntik majd el, milyen témákról szóljanak a Wikitribune újságcikkei, de a támogatók is befolyásolhatják a tartalmat. Wales olyan általános témák feldolgozását tervezi, mint a brit és az amerikai politika.

Ez lesz az első alkalom, hogy profi újságírók és egyszerű állampolgárok dolgoznak majd egymás mellett egyenrangú félként, hogy feldolgozzanak különböző történeteket, mindezt úgy, hogy egy közösség áll mögöttük, amely elvégzi a tények ellenőrzését.

Ahogy a Wikitribune oldalán írják, a legtöbb híroldalnál az olvasók a cikkek alján található kommentszekciónál időznek el, pedig szerintük az egyes közösségek ennél sokkal fontosabb szerepet is betölthetnének.

A Wikitribune a közösséget helyezi a hierarchia csúcsára.

Fotó: Wikitribune

Miért nem jutott ez hamarabb eszükbe, mondjuk az amerikai elnökválasztás előtt?

Wales azt nyilatkozta, egy ismerőse meggyőzte, hogy adjon Trumpnak száz napot, mielőtt cselekszik, de aztán jött Kellyanne Conway és az alternatív tények.

Amikor Conway kimondta, hogy alternatív tény, azt mondtam, oké, ezt már nem tudom feldolgozni.

A Wikipedia társalapítója még a június 8-i brit előrehozott választás előtt szeretné elindítani az oldalt.

A jelenlegi híroldalakon is vannak hivatkozások, a Wikitribune mivel lesz több ennél?

A készítők azt ígérik, mindent megtesznek majd a megjelenő tartalmak átláthatóságának érdekében, például az újságírók megosztják majd a

  • teljes átirataikat,
  • a készített videóikat és
  • az interjúk hanganyagait is.

Wales szerint az emberiség nem sokat változott az elmúlt 100 vagy akár 500 évben:

mindenki szomjazik a minőségi információra.

Hozzátette, az oldal célja, hogy megmutassa, a tények igenis számítanak, és szándéka szerint a site képes lesz támogatni az oknyomozó újságírást is.

Eközben a többi tech-óriás mit tesz az álhírek ellen?

  • A Youtube workshopokon oktatja a brit fiatalokat az álhírek felismerésére,
  • a Google keresési eredményei között egyre többször tűnik fel a factchecket végző PolitiFact és Snopes,
  • a Facebook új eszközöket fejleszt, amikkel megakadályozható lenne a kamuhírek terjedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik