Média

Visszafogadja egyes tagjait a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének új vezetősége a felhalmozott tartozás elengedésével újra tagjai közé fogadja azokat, akik az elmúlt időszakban nem fizették ki a tagdíjat. Ehhez csak annyi kell, hogy aki visszatérne, fizesse ki az idei évi összeget.

Szolidaritási akciót hirdet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége azoknak az újságíróknak, akik az elmúlt időszakban nem fizették ki a tagdíjukat. A MÚOSZ új vezetősége ezt azzal magyarázza, hogy bár az utóbbi években biztos voltak olyanok is, akik egyszerű feledékenységből, de sajnos jóval többen, akik anyagi okokból maradtak el akár több évi MÚOSZ tagdíjuk befizetésével. Mások pedig azért, mert egyes szervezeti problémák és a homályossá vált jövőkép miatt érthetően elbizonytalanodtak.

Az így felgyülemlett tagdíj-hátralék sok kollégánk számára ma már a legjobb indulattal sem kezelhető: nem is kevés jelzést kaptunk, hogy azok, akiknek mindig közöttünk volt és lenne most is a helye, kényszerűségből adták fel tagságukat

– írják a MÚOSZ honlapján, ahol bejelentették, hogy a MÚOSZ új elnöksége az említettek miatt szélesre tárja a kaput a visszakívánkozók előtt. Ennek keretében az idén április 15. és szeptember 15. között visszajelentkezők a felhalmozódott tagdíj-tartozások kiegyenlítése nélkül, tagsági szándékuk egyszerű írásos bejelentésével, eredeti igazolványszámuk megadásával és a státuszuknak megfelelő (aktív, nyugdíjas, junior, pártoló tag stb.) 2017. évi tagdíj teljes összegének befizetésével ismét a legnagyobb újságírószövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

A honlapon ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy egy egyszeri alkalomról van szó, és kizárólag az említett időszakban beérkező befizetésekre érvényes.

A szolidaritási akció kapcsán felmerülő tennivalókról a szövetség honlapján adnak bővebb felvilágosítást.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ februárban megválasztott új elnöke egy idén márciusban, a Szabad Sajtó Napján a 24.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a MÚOSZ minden létező eszközzel harcolni kíván a magyarországi sajtószabadságért.  Azt is mondta, hogy a szövetség rendkívül rossz anyagi helyzetben van, aminek az is az oka, hogy az újságírás általánosságban véve nem számít manapság különösen jól fizetett foglalkozásnak, 3-4 ezer tagjuk többsége pedig nem a médiaelitbe tartozik. Nekik sokszor az évi 14 ezer forintos tagsági díj megfizetése is komoly tehertételt jelent. Arra a kérdésre, hogy van-e terv, hogy visszahozzák azokat az újságírókat, akik nem fizették be a tagdíjukat, azt monda, a visszatérés egy spontán folyamatként rögtön meg is indult az elnökválasztás után, sokan jelezték, hogy belépnének vagy visszalépnének. Ez amúgy egy ideig akadályoztatva volt, mert többek között a tagfelvételi bizottság sem működött több mint fél éven át, így számos tagfelvételi kérelem sorba állt. Hargitai azt is mondta, elkezdtek beáramlani a tagdíjak olyanoktól, akik láthatóan kivártak, illetve az elmúlt egy-két évben nem fizettek. Ezt az elnök úgy értékelte:

 Úgy látszik, ha a MÚOSZ létezik és csinál valamit és saját problémáin kívül mással is foglalkozik, akkor az emberek elkezdenek visszaszivárogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik