Média

Új kézben a magyarországi lapterjesztés

újságok
újságok
Felvásárolták a Relay és Inmedio újságárus hálózatokat működtető Lapkert, illetve annak anyavállalatát - tudta meg a HírTV. A 24.hu úgy tudja, hogy az új tulajdonos korábban a Kontrax, a Telnet Zrt. és a Port.hu egyik új tulajdonosaként már fontos szereplője volt a magyar gazdaságnak.

A hirtv.hu megtudta, hogy horvát–amerikai kézbe került a Lapker, a magyarországi sajtópiac fontos szereplője. Az újságok árushelyi terjesztésében szinte egyeduralkodónak számító Lapker új tulajdonosa a horvát és amerikai kötődésű Gavin Susman üzletember.

Gavin M. Susman, a Lapker új tulajdonosa
Gavin M. Susman, a Lapker Zrt.  anyavállalatának új tulajdonosa

A portál azt írja, hogy a tulajdonosváltás a hazai cégbejegyzésekben azért nem látszik, mert Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investors LLC nem közvetlenül a Lapker Zrt.-t (Magyar Lapterjesztő Zrt.-t) vásárolta meg, hanem annak francia anyacégét. A Lagardére Services SAS 80,41 százalékos tulajdonosa a Lapkernek, a maradék üzletrészen a Central Médiacsoport, a HVG, a Ringier Axel Springer (RAS), a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks Hungary Zrt., valamint a Népszabadságot egykor kiadó, ma Mediaworks tulajdonú Népszabadság Zrt. osztozik.

A Lapker a hazai lapterjesztés lényegében monopol helyzetű szereplője, a Relay és az Inmedio újságárus hálózatok üzemeltetője. Mint befektetés, éppenséggel nem a legvonzóbb. Árbevétele a 2011-es 85 milliárdról 2015 végére 46 milliárd forintra csökkent, adózott eredménye pedig csaknem hárommilliárd forintról négyszázmillióra olvadt öt év alatt. A 2016-os eredményei a cégnek még nem ismertek, de a Népszabadság leállításával a Mediaworks komoly mértékben csökkentette a Lapker bevételeit – áll a portál cikkében.

Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investments, amelyik a Lapker anyavállalatát megvette, nem túlságosan ismert a befektetői piacon. Sokkal inkább ismert a Proficio nevű, a horvát piacon járatos befektetőcége, amelynek a médiaszektorban és a turizmusban, valamint a digitális iparágban vannak érdekeltségei. Ez a portfólió hasonlít Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdeklődési körére is, aki közismerten szereti Horvátországot. Hogy a Lapkert épp egy horvát kötődésű üzletember vásárolta meg, az bizonyára a véletlen műve – fűzi hozzá a portál.

Az új tulajdonos nem ismeretlen figura Magyarországon

A 24.hu egyébként úgy tudja, hogy Gavin M. Susman nem új szereplője a magyar gazdaságnak, hiszen a Danubius Net Investors nevű cégen keresztül a ő volt a 2000-es évek egyik meghatározó internetszolgáltatójának, a Telnet Zrt.-nek az egyik tulajdonosa, valamint a port.hu oldalban is volt érdekeltsége, illetve korábban a Yellow Pages is az övé volt. Ugyancsak volt érdekeltsége a Kontrax cégben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik