HírTV
Média

Ismeretlen Magyar Idők-munkatárs közvetíti az Echo TV és a HírTV közötti háborút

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 04. 06. 16:27

A Magyar Idők hol gestapós módszereket emleget a HírTV-vel kapcsolatban, hol azt állítja, lázadnak a televízió dolgozói Simicska miatt. Megpróbáltunk utánanézni, mi igaz ebből.
Korábban a témában:

Az elmúlt időszakban többször is hangzatos állításokat tett a kormányközeli Magyar Idők a HírTV-vel kapcsolatban. A cikkek megjelenése mindig azonos módon történt. A Magyar Időkben egy bizonyos Zummer Fülöp írt cikket, akinek a neve nem lelhető fel a kiadó impresszumában, a Facebookon sincs ilyen nevű ember, és a LinkedIn szakmai portálon sem található ilyen néven senki.

A titokzatos Zummer Fülöp

A szerkesztőség központi telefonszámán sem kapcsolták, azt mondták, küldjünk e-mailt a központi címre. Próbálkoztunk ezzel is, de egyelőre eredménytelenül, mivel nem érkezett válasz. Pedig azzal az ürüggyel kerestük, hogy fontos információt osztanánk meg vele a HírTV-ről, ami érdekelheti. Merthogy Zummer HírTV-specialistának tűnik: a nevére a Google-ben keresve is mindössze 8 találat van, cikkei pedig szinte mind a HírTv-vel foglalkoznak, igaz, van, amelyik a Magyar Időkhöz közelálló Echo Tv-vel: azzal a riporttal, amikor a Momentumtól érkező vendégbe a műsorvezető időnként belefojtotta a szót.

Az elérhetetlen Zummer ilyen címekkel látta el a témával foglalkozó írásait:

A cikkeket egyébként szinte minden esetben azonnal átvette Habony Árpádék Modern Media Groupjának oldala, a 888.hu is, ahol az írásokat mindig Nagy Gábor szemlézte.

Zummer Fülöp épp akkortájt kezdte meg újságírói tevékenységét ilyen néven a Magyar Időknél, amikor Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester felvásárolta az Echo TV-t, hogy abból saját megfogalmazása szerint “jó, nézhető, jobboldali televíziót” csináljon, amire “a Fidesz természetesen támaszkodhat majd”, de annak “tartalmába a miniszterelnök nem szólhat bele”. Több tucat ember távozott az Orbán Viktor korábbi bizalmasának, Simicska Lajosnak és Fonyó Károlynak az érdekkörébe tartozó HírTV-től, ahol ezzel egyidejűleg megkezdték a távozók pótlását. A távozók többsége az Echo TV-hez ment át.

Tarr, a gestapós

Zummer először arról írt, hogy a HírTV-nél “gestapós módszereket” alkalmaznak, még azt is megtiltották a HírTV munkatársainak, hogy szóba álljanak, barátkozzanak az Echo TV új, a HírTV régi munkatársaival. Ezt állítólag személyesen Tarr Péter, a csatorna vezérigazgató-helyettese tiltotta meg az érintetteknek, bár semmi érdemit nem közölt a Magyar Idők, ami ezt alá is támasztaná.

A 24.hu utolérte Tarr Pétert, aki így reagált a vádakra:

Ha valaki ismeri a modorát és a vezetői stílusát az Echo tévé jelenlegi szakmai vezetőjének, Szikszai Péternek – aki egyébként a G-nap előtt a HírTV vezérigazgató-helyettese, később a Magyar Idők Online társfőszerkesztője volt –, és össze tudja hasonlítani a HírTV-nél jelenleg általános vezetői módszerekkel, az tisztában van vele, hogy az említett cikknek mennyi köze van a valósághoz.

A cikksorozat következő részében Zummer arról írt, hogy a HírTV vezetői megalázó sms-eket küldözgetnek a távozóknak. Az állítást a cikk ezúttal sem támasztotta alá konkrét tényekkel. Tarr erről a cikkről most azt nyilatkozta portálunknak:

A HírTV vezetői biztosan nem küldtek egyetlen sms-t sem a távozóknak, ellenben az Echóból még mindig hívogatják telefonon az itt maradókat, arra kapacitálva őket, hogy ők is mondjanak fel.

A néhány nappal ezelőtti “Ettől lesz ma ideges Simicska” című anyagban arról írt Zummer, hogy újabb távozók vannak, méghozzá a teljes veszprémi tudósítói stábot csábította el az Echo TV. Azt, hogy a tulajdonos Simicska egyáltalán értesült-e a távozásról, illetve tényleg ideges lett-e tőle, ahogy azt a cikk tényként közli, nem tudjuk, de azt igen, hogy a HírTV is elég sok embert felvett mostanában, többek között a TV2-től, az Origótól, a hvg.hu-tól, a Euronewstól és a bezárt Népszabadságtól, de érkeztek emberek az ATV-ből és még az EchoTV-ből is. A terv az, hogy még növelik is a létszámot Simicska tévéjénél az eredeti állapothoz képest, mivel különböző fejlesztések zajlanak a cégnél. Így az sem valószínű, hogy veszprémi információk nélkül maradnának a nézők.

Ultimátum a tulajdonosnak – vagy mégsem?

A legújabb HírTV-s cikket is Zummer jegyzi. Ebben azt állította, hogy a tévé munkatársai petíciót készítettek, mivel “valami megtört a Hír TV-sekben” azután, hogy Simicska Lajos tulajdonos múlt vasárnap a szimpátiájáról biztosította a Jobbikot a hvg.hu-n megjelent interjúban.

A Magyar Idők szerint a petíció valójában a tulajdonosnak küldött ultimátum, ami “nem aratott fergeteges sikert Simicska tévéjének vezetőségében”. A cikk szerzője feltételezte, hogy a petíció megfogalmazóját valószínűleg ki is rúgják vagy legalábbis ellehetetlenítik, “majd még kiderül”.

Az általunk megkérdezett HírTV-sek viszont enyhén szólva is visszásnak minősítették Zummer Fülöp írását. Egyik forrásunk elmondása szerint ugyanis nem petícióról van szó, és pláne nem arról, hogy azt a tulajdonosnak címezték volna. Egyszerűen arról van szó, hogy készült egy szövegtervezet, amiben leszögezik, hogy a HírTV működését nem befolyásolja, hogy a csatorna tulajdonosa kivel szimpatizál. Tarr Péter vezérigazgató-helyettes pedig garanciát is vállalt arra a munkatársainak, hogy semmilyen formában sem kell sem a Jobbikot, sem más pártot támogatni, sőt azt mondta kollégáinak, ha azt érzékeli, hogy bármelyik műsorkészítő elfogult lenne valamelyik párttal szemben, azzal személyesen fog elbeszélgetni, mivel a függetlenként működő szakmai televízióban hisz, a tulajdonos pedig nem kíván beleszólni a szakmai munkába.

Forrásunk állításával egybecseng a Tarr Pétertől kapott válaszunk is:

A HírTV látványosan és folyamatosan emelkedő nézettsége is azt bizonyítja, hogy a csatorna jó úton halad. A feladatunk pedig továbbra is a tévénézők reális tájékoztatása és a kormányzat sajtószerű ellenőrzése, függetlenül attól, hogy a tévécsatorna egyes dolgozóinak, újságíróinak, szerkesztőinek, vezetőinek vagy tulajdonosainak melyik politikai párt nyerte el a személyes szimpátiáját

– írta Tarr.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy aki fogalmazta a „petíciónak látszó” írást, nem megy el, és nem is rúgják ki, ahogyan azt a Magyar Idők híresztelte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.