Média

Új rádiók indulhatnak Budapesten

autórádió
autórádió
A Médiatanács két rádiónak is lehetőséget adna. A grémium egyébként a héten megbírságolta a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt.

A Médiatanács eheti ülését követően bejelentette, hogy áttekintette a budapesti működő rádióadókat, és felkéri az NMHH Hivatalát két budapesti telephelyű rádiós műsorszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására. A frekvenciatervezés időkerete három hónap, célja, hogy a két médiaszolgáltatási lehetőséget a lehető legjobb minőséggel és legnagyobb egybefüggő vételkörzettel alakítsák ki. Az elkészült frekvenciatervet a hatóság honlapján társadalmi egyeztetésre tizenöt napra közzéteszi, így az bárki számára olvasható és véleményezhető, és még további öt napig írásban észrevétel tehető. A Médiatanács a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül dönt a frekvenciaterv jóváhagyásáról és a pályázati felhívás tervezetének előkészítéséről.

Lefordítva mindez azt jelenti: új rádiókkal bővülhet a fővárosi rádiós piac, ha eredményesek lesznek a majdani frekvenciapályázatok.

Fizetnie kell a Magyar Katolikus Rádió Alapítványnak

Mi folyik a rádiós piacon?

Ha érdekli, mi várható még a rádiós piacon a következő időszakban, olvassa el néhány nappal ezelőtti nagy cikkünket is, melyből megtudhatja, hogy Simicska Lajos újabb rádiófrekvenciát bukhat el jövőre, hiszen bajba kerülhet a Lánchíd Rádió, de a tőle független Jazzy Rádió is pályázni kényszerülhet. Egy tegnapi írásunkból pedig azt tudhatja meg, hogy a cégbíróság öt évre megtiltotta a Simicskával üzletelő rádiótulajdonost, a Class FM-et tavaly óta tulajdonló, illetve az Index esetleges tulajdonosváltása kapcsán is spekulációk tárgyát képező John Michael McNutt amerikai üzletembert, hogy bármilyen magyarországi céget vezessen, illetve annak meghatározó tulajdonosa legyen.

A Médiatanács eheti ülésén egyébként 220 ezer forint bírsággal sújtotta a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány által üzemeltetett Szent István Rádiót. A határozat szerint ugyanis a médiaszolgáltató idén január 2–8. közötti törökszentmiklósi adása közben többek között eltért a hálózatos műsorstruktúrától, nem tartotta be a szöveg napi saját műsoridőhöz vállalt 60 százalékos arányát – 56 százalékot sugárzott –, valamint a vizsgált adáshéten nem érte el a magyar zenei művek 70 százalékos közzétételét (64 százalékot mért a Médiatanács), illetve a grémium megállapítása szerint jogtalanul kapcsolódott hálózatba a médiaszolgáltató másik adásával.

Leállt az oroszlányiak ügye

A testület eheti ülésén egyébként megszüntette az Oroszlányi Televízió TV2-vel szemben indított jogvitás eljárását, mert a műsorterjesztő televízió az általános szerződési feltételeket is magában foglaló műsorterjesztési szerződés létrehozását kérte a Médiatanácstól, de miután az Oroszlányi Televízió a tisztességtelen ÁSZF érvénytelenségének megállapítása miatt bírósághoz fordult, az ÁSZF polgári bíróság szerinti vizsgálatának jogerős lezárása előtt az ügyet érdemben eldönteni nem lehet.

Keszthely és Nagykanizsa döntésre vár

Közölték azt is, hogy a Helikon Rádió Kft. bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzéseivel szemben, ezért a testület a Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására megindított pályázati eljárásokat a törvény alapján felfüggesztette a bíróság jogerős döntéséig.

Megint pénzt kapott a kormánybarát Karc FM

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében 27 televíziót és rádiót összesen 141,3 millió forint értékben támogat a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt, működési és üzemeltetési költségek fedezésére irányzott pályázatának második fordulójában. Támogatást nyert a közösségi rádiók közül a fővárosi Klasszik Rádió és a Karc FM, a szentgotthárdi Rádió Monoster, a Magyar Katolikus Rádió két adója, illetve a kisközösségi rádiók közül a székesfehérvári Alpha Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun, a miskolci Csillagpont Rádió és az Első Pesti Egyetemi Rádió. A támogatott közösségi televíziók között van a Mezőtúri Városi Televízió, a Körös Tv, a sümegi Info Tv, a budakalászi VKC Tv, a Karcag Televízió, a mohácsi Városi Tv, a Tv Szentendre, a Gödöllő környéki Régió Plusz Tv, a Komló és Térsége Tv, a dunaharaszti KiSDuNa Tv, az Újpesti Közéleti Televízió, a Dabas környéki Mag Televízió, a Balmazújváros Televízió, a Csorna központú Rábaközi Televízió, a fővárosi Bonum Tv és a Buda Környéki Televízió.

A mecenatúraprogramban futó műsortámogatási pályázat negyedik fordulójában hírműsorok, közéleti és kulturális magazinok elkészítésére összesen 104,5 millió forint támogatást ítélt meg a Médiatanács 23 helyi és körzeti televíziónak. A testület a döntéssel a Gyöngyösi, az Ózdi és a Mezőtúri Városi Televízió, a Zemplén és az Érd Tv, valamint a Sopron Televízió és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió hírműsorainak elkészítéséhez járul hozzá. Kulturális magazinok finanszírozásában kap segítséget a Vásárhelyi és a Kecskeméti Televízió, a fővárosi Hegyvidék Televízió, a Veszprém Tv, a Makói és a Pápa Városi Televízió, a budakalászi VKC Tv és a százhalombattai Halom Televízió. Közéleti magazinműsor kategóriában támogatást nyert a Putnoki és a Kistelek Városi Televízió, a Bükkalján fogható Eleven Televízió, a főváros XV. kerületében elérhető XV Tv, a Csongrád Tv, a dunaújvárosi D+ Tv, a VTV Mór és a Trió Tv Dunántúl.

Fesztiváloknak is támogatást adnak

A Médiatanács tájékoztatása alapján a héten döntés született arról is, hogy a Médiatanács közreműködik a március 29. és április 2. között zajló 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, és 500-500 ezer forintot ajánl fel a legjobb magyar élőszereplős kísérleti és kisjátékfilm, illetve a legjobb magyar animációs rövidfilm kategória nyertese számára. Hasonló együttműködés keretében képviselteti magát a szeptember 8–17-i 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve összesen 3 millió forint támogatást ajánlott fel a legjobb rövidfilm, az Újhullám-díj és a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díj kiosztásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik