Média

Spéder újra eladott a médiaportfóliójából

Megvették az Origót működtető Száraz Istvánék a Travelo utazási portált kiadó médiacéget a konkurens Index kiadójától, a Spéder Zoltán tulajdonolta CEMP csoporttól.

A Száraz István nevén lévő Origo-New Wave Media megvette a Spéder Zoltán tulajdonolta CEMP csoporttól a Travelo utazási portált. Így tovább bővül az Origo-csoport utazási témájú oldalainak köre, mely már eddig is olyan oldalakból állt mint a We Love Budapest és We Love Balaton, valamint a Szeretlek Magyarország portál.

Az akvizíció a gyakorlatban a Travelo.hu-t és az Ongo.hu-t is működtető, 2004-es alapítású Confhotel-Net Kft. felvásárlásával valósul meg. A cél a turisztikai porfólió további erősítése.

A felvásárolt kft. egyébként a legutóbbi lezárt, 2015-ös pénzügyi évben 105 millió forint nettó értékesítési árbevétel ellenére veszteséges volt. Adózott eredménye mínusz 8,8 millió forint volt.

Spéder Zoltán, az Index.hu-t működtető CEMP tulajdonosa a múlt héten egy másik, erősen médiás kötődésű cégétől, a médiát műsorinformációs adatokkal ellátó Port Networktől is megvált. (A port.hu oldalt és az azt működtető Fidelio Mediát viszont megtartotta a CEMP.)  A kormányzati körökben kegyvesztetté vált, több kormányközeli médiumban lejárató riportok tárgyává vált üzletember az elmúlt időszakban több más érdekeltségétől is megvált. Tavaly októberben eladta az FHB Bankban meglévő tulajdonrészét, és ugyanabban a hónapban a portfolio.hu-t és a pénzcentrum.hu-t működtető Net Media Zrt.-t is megvették tőle, amihez Lantos Csaba nyújtott anyagi segítséget a vevőknek.

A vásárló Origo-NWM csoport egyébként az a cég, amelyről kiderült, hogy korábban több száz millió forint értékben jutott eltitkolt közpénzekhez a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül, és ezzel jelentős piaci versenyelőnyre tett szert a piac többi, államilag nem dotált szereplőjével szemben.

Kiemelt kép: Spéder Zoltán (balra) Lázár János miniszter és Csepreghy Nándor államtitkár társaságában 2015 októberében. MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik