Budapest, 2014. március 17.
A TV2 kereskedelmi televízió új, HD-technológiával működő, automatizált stúdióvezérlője a XIV. kerületi Róna utcai stúdióban 2014. március 17-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Média

A TV2 világcéget okol a reklámtortás balhé miatt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 03. 02. 17:55

A világ legnagyobb könyvvizsgáló cégére, az EY-ra és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületére mutogat a TV2 a reklámtortás balhé miatt.

Tegnap, az Evolution 2017 szakmai konferencián hirdették volna ki, mekkora volt a hazai televíziós iparág reklámbevétele, illetve hogyan alakultak a tévés reklámpiac magyar államtól származó kereskedelmi bevételei. A rendezvény előtt a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a hazánkban jelenlévő tévétársaságokat reprezentáló Magyarországi Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) be is harangozta, hogy közzéteszik a számokat.

Azonban a TV2 nem szolgáltatott adatokat a MEME tagsága által megszavazott módon. Így viszont a MEME által minden évben az adatok összesítésével megbízott könyvvizsgáló cég, az EY (a volt Ernst&Young) nem tudta összeadni a számokat a többi piaci szereplő által szolgáltatott számsorokkal, és emiatt nem hirdették ki a teljes tévépiac adatait sem. Csupán egyes részterületek, például a sajtó, a mozi, az online, a közterületi piac számait tették közzé.

Cikkünket a TV2 tegnap még valótlannak titulálta egy közleményben, amelyben azt állították, szolgáltattak adatokat. Igaz, az is kiderült a reakciójukból, hogy valójában a tavalyi metodika szerint adták le az adatokat. Márpedig a MEME tagsága csak az idei évtől kért volna adatokat az állami reklámbevételekről.

Ilyen előzmények után megkérdeztük a TV2 sajtóosztályát, hogy miért csak a tavalyi módszer alapján szolgáltattak adatokat, és miért nem adták át a MEME által az adatok összesítésével megbízott EY-nak a számokat. Az állami reklámhirdetéseket vásárló Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál (NKH) pedig közérdekű adatigényléssel éltünk, hogy kiderülhessen, mennyi pénzt hagyott ott a TV2-nél, illetve más médiumoknál az NKH. A TV2 válasza mostanra érkezett meg.

Ebben azt állítják, hogy az “állítólagos új metodikát” nem ismerhették meg, sőt az adatszolgáltatásra meghatározott határidő lejártáig a TV2 kérése ellenére sem a MEME, sem az EY nem adott nekik tájékoztatást a részletekről. Sőt a TV2 a válaszában azt feltételezte, hogy a szervezet többi tagját sem tájékoztatták. Pedig állítólag a TV2 tájékoztatást kért a MEME-től.

Szóval az egészről nem is Andy Vajnáék tehetnek, hanem a MEME és az EY – legalábbis a tőlük kapott válasznak ez a lényege.

Közben a Világgazdaság arról ír, hogy a TV2 a kilépését fontolgatja a MEME-ből. Ezzel megszűnhet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete.

A fentiek miatt újra megkeressük a TV2 által megvádolt MEME-t, valamint az EY-t. Amint válaszolnak, arról beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az EY részéről azt jelezték, nem kívánnak élni a nyilatkozat lehetőségével.

Kiemelt kép: a TV2 vezérlője
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.