Média

Mégsem szűnik meg a Médiakutató

Médiakutató
Médiakutató
Megmentője akadt a folyóiratnak, melyet egyébként új főszerkesztő irányít márciustól.
Kapcsolódó cikkek

Bár korábban úgy volt, hogy megszűnik a Médiakutató című szakfolyóirat, a Kreatív most azt írja, hogy egy magát megnevezni nem kívánó hazai médiavállalat magára vállalta, hogy kifizeti az idei évi kiadási költségeket, így egyelőre fennmaradhat a lap. A folyóirattal összefüggő hír az is, hogy új főszerkesztő, a szerkesztőbizottságban eddig is helyet foglaló Bayer Judit veszi át a lap irányítását a 2000-ben indított lap alapítójától, Bajomi-Lázár Pétertől, aki ugyanakkor a szerkesztőbizottságban ezután is dolgozik majd.

A meg nem nevezett mecénás médiavállalat a korábbi sajtóhírek hatására egyébként ötmillió forintot ajánlott fel a lapnak, és ezért cserébe állítólag semmilyen ellenszolgáltatást nem vár el. Sem hirdetésként, sem más formában nem kérik, hogy nevüket föltüntessék, és nem szól bele a szerkesztőségi munkába sem.

A támogatást azzal magyarázzák a cégnél, hogy szeretnék, ha továbbra is megjelenne egy kritikai szemléletű, a médiában dolgozóknak is fontos lap.

A negyedévente megjelenő lap fenntartási költségeit, mielőtt anyagi nehézségeik támadták, egyrészt az előfizetésekből, másrészt a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának támogatásával adta ki a Brand Content Kft, de a finanszírozásban fontos szerep jutott a korábbi években a céges támogatásoknak is (Coca-Cola, Pannon GSM, Antenna Hungária), illetve állami pályázatokon is nyertek támogatást. Utóbbi kapcsán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) idejében az ilyen, szakmai munkát támogató pályázatokon is sikeresen indultak, de miután 2010-ben az ORTT-t összevonták a Nemzeti Hírközlési Hatósággal és megszületett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ezek a pályázatok megszűntek. A NMHH a lépéssel egy időben saját hatáskörébe vonta a médiás szakkönyv- és folyóiratkiadást, másoknak ilyen munkákra nem ad pénzt, és inkább saját, 2012-ben indított kiadványát, az In Medias Rest (Folyóirat a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról alcímmel) támogatja.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik