Média

Végre az ausztráliai magyarok sem maradnak a köztévé híradója nélkül

Sikeres és eredményes tárgyalásokat folytattak a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezetői Ausztráliában. Számtalan találkozón, egyeztetésen vagyunk túl, konkrét megállapodásokat kötöttünk – mondta Dobos Menyhért, a Duna MSZ Zrt. vezérigazgatója.

Ausztráliai látogatásunk sikeres volt, tovább mélyítette a kapcsolatot a hazai és az Ausztráliában élő magyarok között – közölte Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatásért felelős igazgatója.

“A kintlétünk alatt hét közönségtalálkozón vettünk részt, és számos helyi médium vezetőjével tárgyaltunk. A melbourne-i 31-es televíziós csatornával megállapodtunk abban, hogy heti magyar nyelvű híradót biztosítunk a számukra a jövőben” – tért ki a konkrétumokra Medveczky, majd így folytatta:

eredményes tárgyalásokat folytattunk a perth-i WTV vezetőjével arról, hogy heti rendszerességgel Magyarországról szóló, angol nyelvű híradást szolgáltatunk. Ezen felül fikciós, dokumentum, zenei, és egyéb műfajú tartalmakat is elérhetővé teszünk.

Dobos Menyhért elmondta továbbá, hogy tárgyaltak az Ausztrál SBS országos televízióval a magyar nyelvű adások sugárzásáról, az eddigi együttműködés kibővítéséről, továbbá megállapodtak melbourne-i és perth-i magyar nyelvű újságokkal, hogy a közmédia által szerkesztett mediaklikk.hu oldal használatára vonatkozó tájékoztatót elhelyezik médiumaikban, hogy az ottani magyarság interneten keresztül elérje a közszolgálati csatornákat.

A sydney-i magyar nyelvű rádió interjút készített a közmédia vezetőivel, és megállapodás született arról, hogy a mediaklikk.hu használatáról készített spotot több alkalommal sugározni fogják, valamint az ismertetőt elhelyezik a honlapjukon.

Dobos Menyhért és Medveczky Balázs Melbourne-ben részt vett egy nagyszabású Puskás Ferenc emlékünnepség-sorozaton.

Az ausztráliai tárgyalásokat megelőzően a Duna vezetői Új-Zélandon találkoztak a magyar kolónia képviselőivel. Aucklandben, Wellingtonban és Christchurchben több száz érdeklődő előtt ismertették a magyar közmédia programjait, ezen belül is a Duna World diaszpórának szánt műsorait. Számos kérdés, kérés hangzott el a műsor gazdagításával, valamint a közmédia műsorait tartalmazó mediaklikk.hu kínálatával, elérhetőségével kapcsolatban.

Ausztráliában közel hetvenezer magyar él, akik főként Melbournben és Sydneyben telepedtek le, Új-Zélandon mintegy hétezer lakos vallja magát magyarnak. A közszolgálati médiarendszernek a Médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben nevesített feladata a világ magyarságával történő kapcsolatápolás, és annak előmozdítása, hogy a világ magyarsága anyanyelvén tájékozódhasson Magyarország mindennapjairól.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik