Média

Sváby András: „A TV2 hírszerkesztőségéhez és hírműsoraihoz gyomor kell”

A hamarosan az ATV-n induló Heti Napló Sváby Andrással műsorvezetője az RTL-t, az ATV-t és a HírTV-t tartja a mai médiapiacon vállalhatónak. Egy interjúban mondta el induló műsora hátterét és fejtette ki véleményét a mai TV2-ről.

A HírTV is megkereste műsorajánlattal Sváby Andrást, aki ennek ellenére végül a vele szintén tárgyalásokba kezdő ATV ajánlatát fogadta el. Ennek oka az, hogy egyrészt az ATV jobb ajánlatot adott, mivel olyan műsorra kérték fel, „amihez tényleg van kedvem”. Néhány mondattal odébb ugyanakkor azt is hangoztatta a 2007 óta csak alkalomszerűen képernyőn lévő tévés az Indexen ma publikált interjúban, hogy szerinte a HírTV, az RTL és az ATV nevezhető a hazai televíziós piacon vállalhatónak, bár „a Hír TV nem volt mindig az”.

Két nap alatt tenyérbe csaptak az ATV-nél

Azt is elárulta, hogy bár jóban van az RTL programigazgatójával (Kolosi Péterrel) és hírigazgatójával (Kotroczó Róberttel), az RTL-nél már elég nagy a létszám, és kialakult a csapat, ezért nem kapott onnan érdemi ajánlatot. Az ATV-nél alig ismert vezetőket eddig, nem volt kapcsolata Németh Szilárddal és a Sváby műsorait gyártó Hajdú Péterrel sem volt különösebb kapcsolata még.

Talán kétszer találkoztam vele korábban, a telefonszáma sem volt meg, így kis híján le is maradtam erről a melóról, mert ismeretlen számot nem szoktam felvenni, és amikor hívott, egy pillanatra az is átfutott az agyamon, hogy kinyomom.

Végül két nap alatt megállapodtak a csatornával, míg a HírTV-nél némiképp nehézkesebben zajlottak a tárgyalások. Azt is mondta, vele már az előtt tárgyaltak, hogy Kálmán Olga az ATV-nél felmondott és a HírTV-hez ment volna.

A Sváby-féle műsor egyébként a HírTV-nél is Napló-szerű lett volna, heti egy alkalommal, egy órában. A műsorvezető ugyanis nem tartja magát napi embernek, aki folyamatosan készít műsorokat, ezért sem híradózik.

Lőjük ki a nagyvadat!

Szóba került Sváby emlékezetes Orbán-interjúja is. Erről azt mondta, joggal találták meg őt emiatt,

mert csináltam egy hülyeséget, és bár nem esik jól, és szerintem simán benne volt a „lőjük ki a nagyvadat” elv is, de a sajtónak meg ez a dolga. Szarul esett és eléggé megviselt, de 11 évvel a történtek után szerintem már ciki ezt felemlegetni.

Szerinte ha valaki venné a fáradságot, és visszanézné az interjút, meglepődne.

„Nem azt mondom, hogy jó volt, mert nem volt jó interjú, de az első részével semmi baj nem volt. A másodikban voltak problémák, például nem találtam meg egy kurva papírt. Pedig volt benne erős rész, Orbán Viktor itt mondta ki először azt, hogy ő soha nem hazudik. Soha! És elhangoztak valós kérdések is, amiket mostanában ugye nem nagyon kap. Sokkal nagyobb gáz egy álkérdéses, alákérdezős interjúval előjönni bármelyik politikussal, mint egy őszintével, amiben vannak beégések.”

Azt is mondta, időnként még rémálmaiban elő szokott jönni ez a beszélgetés, de több más is van a múltból, amire nem szívesen emlékezik. Ilyen volt például az Egy a száz ellen című vetélkedőműsor is, ami „igazság szerint nem volt annyira rettenetes, csak nem számoltam azzal, hogy én egy olyan skatulyában vagyok benne, amiben nem engedik meg a nézők, hogy mást csináljak”. Utólag viszont belátja, hogy a vetélkedők nem illenek hozzá.

Szeretne még egyszer egy jó műsort csinálni

A televíziós arra a kérdésre, hogy mi motiválja most, azt mondta, kicsit tényleg a dac.

Azt gondolom, hogy ötvenévesen is van még bennem annyi, hogy tévézzek, és szerettem volna még egyszer egy jó műsort megcsinálni. Baromira hiányzik a szerkesztőségi élet – az, hogy olyan helyre menjek be, ahol velem egyívású emberekkel közösen valósítjuk meg a közös terveinket. Tíz éve nem tévézek, de annyi tartás volt bennem, hogy kivártam, hogy valaki szóljon, és nem én kilincseltem. Egyébként pár évet még vártam volna, nem számítottam rá, hogy most fognak megkeresni. Mindenféleképpen olyan műsort akartam, amiről beszélnek majd az emberek.

A 8 százalékos közönségarány is csodálatos

Hozzátette, tisztában van vele, hogy az ATV-n nem lesz 3-4 milliós közönsége, mint annak idején a TV2-nél, de a piac is teljesen más, ezért meg kell becsülni azt a sok százezer nézőt is, akit ide lehet vonzani, a 8 százalékos közönségarány is csodálatos, „pedig a Naplóval 40 körül is voltunk.” Sváby ezzel együtt azért reménykedik benne, hogy időnként el tudja majd verni a TV2-t.

Azt is mondta, hogy miután ő eljött a Naplótól, már csak nagyon ritkán nézett bele a műsorba, de amikor megtette, azt látta, hogy a műsor az utolsó négy évében nagyon udvarias műsor lett, amire példaként a politikus egy napja rovatot említette. „Na, az nálam soha nem lesz, ezt megígérhetem. Azt ugyanis nem lehet megcsinálni normálisan, mert ha nem vagy kedves, márpedig egy ilyen helyzetben nem kellene annak lenni, akkor nem engednek oda. Nem is feltétlenül biztos, hogy a pártpolitikát kiemelten kellene kezelni a műsoromban. Inkább fontos, jó kérdésekkel akarok foglalkozni.”

Tvrtko is bedolgozik majd, de Havast is szeretné

A tévés azt is elárulta, kik lesznek az induló műsora stábjában. Így többen is csatlakoztak az ATV-s riporter-szerkesztőgárdából, és lesznek berepülők is, az RTL vagy TV2 korábbi riporterei, de nem túl ismert nevek, emellett szeretnének ismertebb arcokat is bevonni; ilyen lesz Tvrtko is, aki be fog dolgozni, de egykori naplós kollégával is terveznek, bár az alapgárda már szétszéledt, amelyet már nemigen lehet összeszedni. Sváby Havas Henrik nevét is megemlítette, mondván, szívesen dolgozna vele, de majd „meglátjuk, mi lesz”.

Sváby egyébként legalább két saját anyagot is szeretne majd készíteni, hogy ne csak konferálhasson. Az első anyag amúgy a budapesti olimpiai tervekkel foglalkozik majd.

Gyomor kell a TV2-hez

A tévés azt is mondta, nem lát igazán konkurenst, hiszen végül ugyan elindult a TV2-nél az 1/1 Azurák Csabával, de nagyon későn, és a TV2-ben eleve nem lehet igazán pártatlan műsort csinálni, vannak elvárások, amiknek meg kell felelni, ezért nincs könnyű dolga.

A TV2 hírszerkesztőséghez és hírműsoraihoz gyomor kell. Legyártani is, felkonfolni is, bármilyen formában részt venni benne. Képtelen lennék rá.

Hozzátette, nagyon kedveli Marsi Anikót és Gönczi Gábort, a Tények műsorvezetőit. Ők valószínűleg azt gondolják magukról, hogy csak ott ülnek és felolvasnak, pedig a néző velük azonosítja a műsort. „Újságíróként az egyszerűen vállalhatatlan, hogy nap mint nap egy politikai akaratnak kell megfelelni. Akár jobb-, akár baloldalon. Szerintem egy újságírónak nem lehetnek politikus barátai. Az más, ha infókat kap tőle, de nem megy el vele kocsmázni vagy nyaralni” – tette hozzá Sváby.

Ezek után adta magát a kérdés, hogy a Hit Gyülekezete tulajdonában lévő ATV-t sokan „szocitévének” tartják. Erre úgy válaszolt Sváby, hogy ha valakit vagy valamit betesznek egy skatulyába, az onnan nagyon nehezen kerül ki. „Aki engem gyurcsányistának tart (pedig háromszor, ha találkoztam vele), az mindig annak fog. Aki szerint meg beléptem a Hit Gyülekezetébe, az úgyis ezt gondolja, ha megfeszülök is. Két hete járok be a tévébe, két szót nem hallottam még eddig: a hitet meg a gyülekezetet. Kértem garanciákat arra, hogy a műsor készítésébe se a hírigazgató, se a gyártó ne szólhasson bele. Ez egyelőre elképesztően jól működik, teljes szerkesztői szabadságom van”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ahogy az Index sem csinál anyagot Spéder Zoltán (az Index tulajdonosának) üzleti érdekeltségeiről, a Heti Naplóban sem fognak foglalkozni a Hit Gyülekezetével.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik