Média

Kirúgta a Disney a világ egyik legnépszerűbb netsztárját

A cégcsoport tolerálhatatlannak találta a YouTube-on legnagyobb követőtáborral rendelkező és ebből milliárdos jövedelmekre szert tevő PewDiePie antiszemitának minősített, viccnek szánt videóit.

Disney-hez tartozó Maker Studios felbontotta szerződését a PewDiePie néven ismertté vált Flix Kjellberggel, a világ egyik legfelkapottabb netes sztárjával – írja számos külföldi hírforrás, például a businessinsider.com és a BBC Online.

Arról a 27 éves YouTuberről van szó, aki korábban belengette, hogy ötvenmillió feliratkozó után törli a YouTube-on lévő videócsatornáját. Ezt nem sokkal később meg is tette, bár végül nem egészen úgy, ahogyan azt mindenki várta.

A mostani szakítás azért is érdekes, mert PewDiePie meglehetősen jól keresett az internetes celebkedéssel, például csak tavaly 15 millió dollárral, lett gazdagabb, ami forintra átszámolva 4,5 milliárd forint körüli összeget jelent. Ezzel az egyik legjobb fizetett internetes videóssá tudott válni.

Vállalhatatlannak minősítették a videóit

A szerződésbontást a Maker Studios azzal magyarázza, hogy PewDiePie egyre többször tréfálkozott olyan témákkal, amelyek nem voltak összeilleszthetők a Disney márkával és a Maker Studios gondolatvilágával. A balhét többek között azok a videók okozták, melyek közül az egyikben egy “Halál a zsidókra” feliratot tartalmazó táblát lengető fiatalembernek gyűjtöttek pénzt a Fiverr nevű közösségi oldalon.  Egy másik alkalommal pedig olyasvalakit támogatott, aki arról magyarázott, hogy “Hitler nem is tett semmi rosszat”.   Az első videóját egyébként még január 11-én töltötte fel, de azóta eltávolította.

A 2009-ben létrejött Maker Studios 2014-ben került a Disney csoporthoz, és nagyon sokat köszönhetett a cég PewDiePie-nek, hiszen ő tette igazán ismertté a globálisan működő digitális médiahálózatot. Most szóvivőjük mégis azt közölte a Business Insiderrel, hogy a videós ezúttal túl messzire ment, és ezt már nem tudták elnézni neki.

A botrányt kavaró videók miatt egyébként PewDiePie is megszólalt, elnézést kért, és azt mondta, csak azt akarta kifigurázni, hogy a világ beteg, hiszen nagyon furcsa dolgokra vannak pénzgyűjtések.

A svéd származású internetsztár, aki játékok kommentálásával lett híres, 53 millió feliratkozóval rendelkezik.  Izgalmas kérdés lesz, hogy ezek után melyik közösségi médiás cég csap le rá.

Az eset a YouTube számára is kínos, hiszen Kjellberg rengeteg látogatót vitt az oldalra, és a havi 9,99 dollárért előfizethető YouTube Red szolgáltatásban van egy pénzért nézhető műsora is Scare PewDiePie címmel.  Ennek egyik ajánlója itt látható:

A YouTube egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy ők is megszakítják-e együttműködésüket a netes sztárrral.

Frissítés: Időközben a YouTube is bejelentette, hogy megszakítja együttműködését Kjellberggel. Leveszik a Google Prefered ajánlást is, és nem jelentkezik második szériával a Scare PewDiePie.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik