Média

Nem indul a közmédia új csatornája

A 24.hu megkérdezte a közmédiától, igaz-e, hogy bár ernyőjük alá már most is hét állami tévécsatorna (M1, M2, M3, M4, M5, Duna TV, Duna World) tartozik, a szóbeszéd szerint mégis elindítanák M6 elnevezéssel tervezett legújabb, azaz nyolcadik televíziós csatornájukat. Annak ellenére, hogy korábban a Médiatanács megállapította, hogy a közmédia túl nagyra növelte tömegtájékoztatási befolyását az elmúlt időszakban, és emiatt már nem indíthatnak új csatornákat.

A szóbeszéd azonban nem bizonyult helytállónak, azaz egyelőre nem úgy tűnik, hogy belátható időn belül elindulhat az új tévéadó.

Legalábbis Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke portálunknak hétfőn délután azt mondta, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-től azt a tájékoztatást kapta, hogy a közeljövőben nem tervezik az M6 csatorna elindítását.

Az M6 csatorna a korábbi információk alapján regionális műsorokat sugárzott volna, ami a közelgő önkormányzati választások miatt is fontos lett volna. Hiszen például a budapesti M6 a fővárosiakra vonatkozó információkra fókuszált volna.

Médiapiaci koncentráció

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly októberben minősítette a médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, magyarán a közmédiát, mert

a közszolgálati rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások együttes közönségaránya 6,5 százalékkal meghaladta a médiatörvényben ehhez rögzített 40 százalékos mértéket.A Médiatanács akkor azt is közölte, hogy a döntés értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatónak intézkedéseket kell tennie a médiapiac sokszínűségének növelésére. Eszerint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. többek között ezentúl nem indíthat új médiaszolgáltatást. Továbbá a médiatörvény értelmében a Duna Médiaszolgáltató nem szerezhet részesedést semmilyen médiaszolgáltatást végző vállalkozásban. Emellett a cég

köteles médiaszolgáltatásai műsorstruktúrájának módosításával, a magyar műsorszámok, a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányának növelésével, vagy egyéb módon intézkedéseket tenni a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében.

A Médiatanács egyébként a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 68. §-ának (1) bekezdése alapján hozta meg a határozatát.

A közmédiával kapcsolatos másik mai hír, hogy távozott a menekültválság mögött az illuminátusok nagymesterét sejtő Kalmár Tibor, Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgató főtanácsadója.  Az MTVA-hoz tartozó Újmédia és Teletext Kft. élére pedig helyettes vezetőnek neveztek ki egy volt origós vezetőt.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik