Music Hungary konferencia Egerben
Média

Andy Vajna rádiója Békéscsabán terjeszkedne

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 02. 01. 18:09

Andy Vajna rádiója is jó eséllyel indul a békéscsabai helyi rádiófrekvencia-pályázaton. A Médiatanács eheti ülésén a békéscsabai, a velencei és az esztergomi helyi rádiók pályázatain kívül a kisebbségek médiabeli megjelenési arányával foglalkoztak.
Korábban a témában:

A Médiatanács a Békéscsaba 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beérkezett mindkét ajánlattevőt – a Radio Plus Kft.-t (ez az Andy Vajna kormánybiztos féle Radio 1-et működtető cég) és a cégnyilvántartás alapján a békéscsabai Mazán Jánosné tulajdonában lévő INTERAX Kft.-t  is pályázati nyilvántartásba vette. A tanács hiánypótlásra szólította fel mind a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz, mind az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázóit.

Mélyponton a kisebbségek hírekben történő megjelenése

A médiatanácsi ülés másik témája a kisebbségek hírműsorokban történő megjelenéseinek vizsgálatával foglalkozó tanulmány elfogadása volt. A tanulmányt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) készítette nemrég, és azt állapította meg, hogy a gazdaság szereplői jelennek meg a leggyakrabban a kiemelt társadalmi csoportokon belül. A társadalmi sokszínűség szempontjából kiemelt csoportok együttes megjelenésének aránya stagnált a vizsgált programokban: 2015 második és 2016 első félévében egyaránt 17 százalék körül alakult az összes megjelenített társadalmi réteghez képest.

A hatóság rendszeresen vizsgálja, hogy hogyan jelennek meg olyan társadalmi csoportok mint a kisebbségek, a civilek és a migránsok a tizenegy legnagyobb televíziós és rádiós hír- és tájékoztató műsorban (MTV1: esti Híradó, Duna TV: Híradó, MR1: 180 perc, Déli Krónika, Esti Krónika; TV2: Tények; RTL Klub: Híradó; Class FM: Hírek; ATV: Híradó; Hír TV: Híradó 21, Echo TV: Híradó).

A vizsgált csoportokon belül a nemzeti és etnikai kisebbségi szereplők médiareprezentációja a mérések kezdete, 2011 óta a legalacsonyabb a tavalyi első félévben volt.Az előző félévi 4,1 százalékhoz – illetve a korábban mért 1,9–3 százalék közötti eredményekhez – képest egy százalékra esett vissza az NMHH legfrissebb elemzése alapján. 2015 második felében tetőzött a bevándorlók, migránsok feltűnése a hírműsorokban, ekkor a kisebbségeken belüli összesített arányuk elérte a 62,4 százalékot, a kiemelt csoportokon belül pedig mintegy 4 százalékot tett ki. 2016 első félévére a kisebbségek megjelenése 1 százalékra csökkent, ezen belül a migránsok aránya 28 százalékra apadt, ezzel párhuzamosan visszavették első helyüket a romákról szóló hírek 35,6 százalékkal, harmadik helyen pedig a határon túli magyarok témái zártak közel 20 százalékkal.

A hazai szakszervezetek és érdekvédelmi szervezetek egymáshoz viszonyított megjelenési aránya összességében kiegyenlítettebb képet mutatott: 2016 első felében 43,3 százalék, illetve 56,7 százalék volt a fél évvel korábban mért 23,2 és 76,8-os arányhoz képest. A kiemelt csoporton belül továbbra is a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, 2015 második félévében 45,9 százalék, 2016 első félévében pedig 44,1 százalékban – itt meghatározó volt a szolgáltatói szféra uralma, míg az ipar és a mezőgazdaság képviselői elenyésző számban jelennek meg.

A korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan jelentős médiafelülethez jutottak az inaktív társadalmi csoportok (a kiemelt csoporton belüli megjelenések ötödével) és a civilszervezetek (14-18 százalék a két vizsgált időszakban). A munkanélküliek, a fogyatékkal élők megjelenésére a hírműsorokban (egy százalék alatti eredménnyel) azonban még a hajléktalanokhoz képest is kevésbé lehetett számítani – áll a tanulmányban, mely a korábbiakhoz hasonlóan egyébként elolvasható az NMHH honlapján.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.