Média

Rövidebb lesz az Egyenes Beszéd az ATV-n

Másfél óra helyett egyórás lesz a csatorna egyik legismertebb műsora, de a hírigazgató-helyettes azt mondta a 24.hu-nak, ugyanannyi vendég lesz, csak pörgősebb lesz a műsor. Más változások is lesznek a csatornánál a jövő héttől, nem is csak az Egyenes Beszédnél, melyet Mészáros Antónia és Rónai Egon vezet majd a HírTV-hez igazoló Kálmán Olga helyett.

Telefoninterjút adott portálunknak Bednárik Imre, a tavaly október 8-án váratlanul bezáratott Népszabadság volt belpolitikai rovatvezető-helyettese, aki tavaly november óta az ATV hírigazgató-helyetteseként dolgozik, de egyébként jelentős tévés tapasztalatai vannak a múltból, hiszen 2002-től 2008-ig az akkor még külföldi tulajdonban lévő TV2 csatorna Tények és Jó estét Magyarország! című műsorainak információs csoportvezetője, majd 2008-től a Magyar Televízió hírigazgató-helyettese, 2009-től hírigazgatója volt. Bednárik portálunknak elmondta, milyen változások várhatók az ATV-nél a január 30-i héttől kezdődően. Az első és legfontosabb, amiről már korábban beszámoltunk, hogy Mészáros Antónia és Rónai Egon lesz az Egyenes Beszéd két állandó műsorvezetője, miután Kálmán Olga korábban úgy döntött, hogy a Simicska Lajos tulajdonolta HírTV-hez igazol át a Hit Gyülekezetéhez tartozó tévétársaságtól. Kálmán Olga december óta egyébként már nem is látható az ATV műsorának élén. Úgy tudni, a HírTV-nél február közepétől lesz képernyőn. (Mint kiderült, Kálmán Olgát, illetve a HírTV-t a Tarr Kft. kábelszolgáltató nézői közül sokan csak akkor láthatják, ha a korábbinál drágább csomagba váltanak át, a PR Telecom nevű cég ügyfelei pedig csak akkor, ha a cég végrehajtja a bíróság mai ideiglenes intézkedését, és visszateszi a HírTV-t a kínálatába.)

Rónai Egon utódját még keresik a reggeli műsorba

Bednárik igennel felelt arra a kérdésünkre, hogy a két műsorvezető, Mészáros Antónia és Rónai Egon véglegesnek tekinthető-e az Egyenes Beszéd élén. Vagyis nem csak átmeneti megoldásról van szó. Arra, hogy miért nem kívülről hoztak be új műsorvezetőt Kálmán Olga megüresedett székébe, hiszen így emiatt most pótolni kell például Rónai Egont a reggeli műsornál, Bednárik azt mondta, az ATV nagyon erős műsorvezetői gárdával rendelkezik, ezért kezdték el az építkezést belülről.

Mészáros Antónia Fotó: MTI/Kollányi Péter
Mészáros Antónia
Fotó: MTI/Kollányi Péter

Hozzátette, fontos szempont volt, hogy Mészáros Antónia és Rónai Egon jól felkészült, több idegen nyelvet beszélő, és az ATV nézői körében közkedvelt, hiteles személyek, akik közéleti műsorok vezetése terén nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, hiszen például Mészáros vezette korábban az MTV-nél az Este című műsort hosszú ideig, de dolgozott a BBC-nél és több más neves brit szerkesztőségben is. Folyékonyan beszél angolul és németül, több könyvet is írt. Rónai pedig hosszú ideje az ATV reggeli műsoránál dolgozott, de neki is jelentős tapasztalatai vannak, a csatorna meghatározó, kipróbált arca. Ezért rájuk bátran bízhatták a feladatot.

Rónai Egon Fotó: MTI/Kollányi Péter
Rónai Egon
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A hírigazgató-helyettes hozzátette: Rónai Egon utódlása a reggeli műsornál folyamatban van. Egy-két héten belül meglehet, ki ülhet a helyére. Mészáros Antónia is vezette egyébként a reggeli műsort heti néhány alkalommal, de a jövő héttől ő is csak az Egyenes Beszédben lesz látható – tette hozzá Bednárik.

Rövidebben, pörgősebben

Bednárik Imre elmondta még, hogy a műsor kezdési időpontja nem változik, tehát ezután is 19:25-kor kezdődik majd az Egyenes Beszéd, de hétfőtől az eddigi másfél helyett egyórás lesz. Hangsúlyozta viszont, hogy szándékaik szerint a rövidebb műsoridő azt eredményezi majd, hogy

pörgősebb, izgalmasabb beszélgetések lesznek, a témák, vendégek száma nem csökken majd. 

Elmondta, hogy szeretnék megőrizni az Egyenes Beszéd értékeit, vagyis azt, hogy ebben a műsorban kertelés nélkül tehetik fel kérdéseiket a műsorvezetők a közélet legfontosabb szereplőinek.

Arra a felvetésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a műsoridő rövidülése miatt esetleg sok nézői bírálatot is kapnak majd, illetve biztosan lesznek találgatások, vajon mi lehet emögött valójában, Bednárik azt felelte, hogy

a korábbi másfél órával kapcsolatban azt tapasztalták, hogy az túl hosszú volt. A rövidítés szerinte jót fog tenni a műsornak, mivel így egy-egy beszélgetés rövidebb lesz.

A műsor struktúrájában, rovataiban alapvető változások nem lesznek, így változatlanul a leghangsúlyosabbak a közéleti témák lesznek, de például Rónai Egon szeretne időnként a politikával összefüggő kulturális és sport témákkal is foglalkozni, ha az adott napon e területről éppen különösen is izgalmas téma adódik Magyarországon.

Hosszabb lesz a betelefonálós műsor

Bednárik Imre megemlítette, hogy néhány más, az ATV műsorstruktúrájával kapcsolatos változás is lesz a jövő héttől. Megnövelik például a Fórum című nézői közéleti beletelefonálós műsor időtartamát, mely 16:45-kor kezdődik majd. Abban nincsen változás, hogy ezután is 17:45-kor következik az ATV Híradó. 18:15-kor A nap híre,  18:45-től ismét Híradó jelentkezik, majd 19:25-től az imént említett Egyenes Beszéd egy órában. Ezután következnek a különféle magazinműsorok, például a Henrik angyalai, a Csatt, illetve már jövő héten indul a Krizshow, Krizsó Szilvia új műsora, illetve péntekenként 20 óra 25 perctől a Kabarépéntek lesz látható. 21:25-kor kezdődik majd az esti Híradó, mely a csatorna „prémium” hírműsora lesz Simon Andrással és Bányai Viktorral.

Szintén az ATV-vel kapcsolatos változás, hogy Péterfi Judit, a Magánszféra műsorvezetője távozik a csatornától, abban a reményben, hogy a műsort másutt folytatni tudja. Visszatér viszont Jaksity Kata, aki egyrészt a Híradóba is beül, másrészt kap nem sokára egy új műsort. A távozóról és a visszatérőről itt írtunk bővebben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik