Média

Új ellenzéki hírportál indult

A Nyugatifeny.hu hírportál nyitóoldala
A Nyugatifeny.hu hírportál nyitóoldala
Folyamatosan frissülő hírportállá alakul át a Nyugati Fény blogja. Az alapító-főszerkesztő adományokból képzeli el a működést.

Két évnyi működés után hírportállá alakult a 2015 januárjában létrehozott Nyugati Fény című blog. A nyugatifeny.hu hírportál főszerkesztője az a Mandula Viktor lett, aki eddig a blognak is a gazdája volt.

A hírportállá alakulást bejelentő cikkében az alapító-főszerkesztő azt írja, hogy az elmúlt két évben az eredetileg egyszemélyes kis blogjának a vártnál is több követője lett, állítása szerint több tízezres olvasottsága volt hétről-hétre.

Aztán jött a 2016-os év, amikor a Fidesz totális háborút indított az ellenzéki média megmaradt foszlányai ellen. Elnémítani a kritikus hangokat – megzsarolni, felvásárolni, beszántani minden szerkesztőséget, amelyik nem a központi narancspropagandát szajkózza. Ekkor határoztam el, hogy megalkuvás helyett beleállok és egy olyan független, kritikus médiát fogok csinálni, amelynek eszményeit a legjobb tanáraimtól tanultam

– emlékezik vissza Mandula Viktor, aki azt ígéri, hogy a jövőben a tényszerű és friss hírfolyam mellett olyan rovatokkal is jelentkeznek majd, amelyek miatt érdemes lesz akár minden nap megnyitni a site-ot. Lesz Leleplező rovat, ahol a frissen kiderült szemétségekről írnak, például “mit lopott ma a Fidesz? (De nem csak.)”, elindul a Villámkérdés rovat, ahol napi kérdésekre válaszolnak közéleti szereplők, de létrehoznak Vélemény rovatot is, ahol “az ellenzéki térfél hiteles szereplőinek” biztosítanak helyet. Az oldal főmunkatársa Kovács-Tóth Noémi lett, de at ígérik, hogy a rendszeres szerzők között feltűnik majd az egykori népszabadságos Batka Zoltán és Gábor György vallásfilozófus is, illetve a publicistáik köre folyamatosan bővül majd. Ezenkívül lesz “A nap gyökere” rovat is, melyet a kultikussá vált Magyar Gyökérhatározó szerzői gondoznak, a tőlük megszokott odacsapós stílusban, és lesz Szájhősök tere is: a teljes jobb hasábot elfoglaló rovatban a nap legerősebb beszólásait, cikket, nyilatkozatait gyűjtik össze ismert figuráktól. Mandula ezenkívül azt ígérte, hogy lesznek még “nagyobb léptékű interjúk a magyar közélet háttérbe szorított, értékes szereplőivel”, és bemutatják majd olyan hétköznapi civil hősök történeteit is, akiktől van mit tanulni.

Mandula azt is írja, hogy ők valamennyi párttól és oligarchától függetlenül fognak működni, a site fenntartását közösségi finanszírozásból, azaz adományokból képzelik el. A főszerkesztő ezzel kapcsolatban meglehetősen erősre sikeredett megjegyzéssel zárta a beköszöntőjét:

Tudjuk, hogy nem ebből fogunk meggazdagodni, nem is akarunk. Az összes haszonleső, gerinctelen igazodó már rég a Fidesz farpofái között lebzsel. Aki a mi oldalunkon akar érvényesülni, az úgyis becsületből, hitből csinálja. Ezért annak is nagyon-nagyon örülünk, ha a szerverbérlést, informatikust, technikai biszbaszokra valót összedobjátok. A tartalmat úgyis elköteleződésből gyártjuk.

A hírportál alapját jelentő blogot egyébként 2016 elején Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Gyurcsány Ferenc féle Demokratikus Koalíció pártblogjának nevezte, miután összetűzésbe keveredtek az oldal készítőivel.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik