Média

63 milliárd forintért felvásárolják az Invitelt

Az Invitel többségi tulajdonát megvásárló vevő a Budapesti Metropolitan Egyetemet is tulajdonló China-CEE Fund.

Az Invitel Csoport többségi tulajdonosa megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Funddal, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners.

Az Invitel Csoportnak két zászlóshajója van, a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot televíziós, internetes és telefonos megoldásokkal kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati informatikai és telekommunikációs piacon tevékenykedő Invitech Solutions Zrt. Az Invitel Csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona. (Figyelem, a Magyar Telecom B.V., c-vel a névhasonlóság ellenére nem azonos a Magyar Telekom Nyrt.-vel!) A vevő egy 430 millió dolláros magántőke alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója.  Az alap a kelet-közép-európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén  megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem (korábbi nevén BKF) mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

Az Invitel Csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja  14 milliárd forint.  A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg.  Az ügylet zárásához még versenyhatósági és részvényesi jóváhagyások is szükségesek, így a tranzakció ténylegesen várhatóan az első negyedévben történhet meg – derül ki a cég tájékoztatásából.

Az Invitel Csoport, a hazai telekommunikációs piac egyik meghatározó szereplője, kitűnően illeszkedik konzervatív, de jó megtérülést célzó stratégiánkba. Az Invitel elmúlt években követett üzletpolitikája igen sikeres – optikai fejlesztések a lakossági szegmensben, konvergált informatikai és telekommunikációs megoldások a vállalati piacon.  Támogatjuk a cégcsoport menedzsmentjét üzleti céljaik teljesítésében.

– mondta el a vevő képviseletében Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója a fejlemény kapcsán.

Az Invitel Csoport vezetését David Blunck látja el.

Köszönöm a támogatást, amit eddig a Mid Europa Partnerstől kaptunk. Az Invitel Csoport menedzsmentje és csapata örömmel veszi, hogy egy új befektető bizalmat szavazott a csoport piaci eredményeinek, akivel közösen fogunk dolgozni azért, hogy Magyarország távközlési és IT infrastruktúrája továbbfejlődjön és ügyfeleink még jobb kiszolgálást kapjanak

– nyilatkozta a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik