Média
(Kiemelt képen: Márton Adrienn és Pataky Péter, a Chili TV képernyősei)

Nagy pácban a TV2

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 01. 10. 12:15

A bíróság egy ideiglenes intézkedés keretében eltiltotta Andy Vajna tévétársaságát attól, hogy a konkurens Paprika TV nevére emlékeztető Chili TV néven működtesse gasztrocsatornáját, ám Vajnáék, akiknek nem ez az első névhasználati vitája, hiszen korábban hasonló problémákba futottak bele a Joy TV és a Zenebutik kapcsán is - továbbra is használják a nevet. Az MTVA eközben több mint 40 ezer forintot kérne azért, hogy személyesen betekinthessünk a TV2-vel kötött szerződéseikbe.
Korábban a témában:

Egyelőre a TV2-re nézve csúfos kimenetelűnek tűnő jogvitába keveredett az Andy Vajna kormánybiztos által felvásárolt TV2 Zrt. a rivális AMC Networks televíziós médiavállalattal, az AMC, a Sport 1 és a Sport 2, valamint a TV Paprika csatornák tulajdonosával. Vajnáék ugyanis – ahogyan arról tavaly májusban már beszámoltunk – megpróbálták levédeni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) a Chili TV elnevezést és a hozzá tartozó logótervet (ábrát), ám a Chili TV és a Paprika TV elnevezés közötti hasonlóságra hivatkozva megtámadta a TV2 védjegyoltalmi eljárását az AMC a hivatalnál, mivel úgy gondolták, hogy a két név közötti erős hasonlóság megtévesztő, és ezzel Vajnáék megsértik a piacon régebb óta jelenlévő Paprika TV gasztrocsatorna védjegyéhez fűződő jogokat.

 

A Chili TV eredetileg levédeni tervezett logója
A Chili TV eredetileg levédeni tervezett logója egy paprikával
A Chili TV jelenlegi logója
A Chili TV jelenlegi logója

Már a bíróság is eltiltotta Vajnáékat a névhasználattól, de hiába

A comment:com blog most azt írja, hogy bár az SZTNH ennek a kérelemnek helyt adott, a TV2 csak a logón hajtott végre némi változtatást, és mégis ilyen néven kezdte meg az új tematikus csatornája továbbítását tavaly szeptemberben. Emiatt a rivális AMC bírósághoz is fordult. A bíróság pedig helyt is adott az AMC ideiglenes intézkedésre irányuló kérelmének, így a TV2 Zrt. idén január 4. óta a blog szerint nem használhatná a Chili TV elnevezést. A bírósági döntés ellenére azonban változatlanul ilyen néven üzemeltetik a csatornát. A blog kereste a csatornát, hogy ezt mégis hogy, ha egyszer bírósági eltiltás van, de mostanáig nem válaszoltak nekik.

(Frissítés: időközben az AMC Networks Central Europe Kft. is bejelentette, hogy kérelme nyomán a Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedésben kötelezte a TV2-t, hogy hagyjon fel a „Chili TV” megjelölés televíziós szórakoztatás és televíziós programok készítése körében történő használatával, továbbá e szolgáltatásainak chilitv.tv internetes oldalon történő reklámozásával és a chilitv.tv domain név használatával. Ebben azt is írják, hogy a Fővárosi Törvényszék most fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható végzésében kötelezte a TV2-t, hogy a végzés kézbesítését követő napon hagyja abba a „Chili TV” név használatát.)

A Marquard Mediával is vitájuk van

A TV2-nek nem az első jogvitája. Tavaly elsőként számoltunk be róla, hogy a Marquard Mediával is jogvitájuk alakult ki, mert a Marquardé a Joy védjegy (ilyen néven van magazinjuk), ám ennek ellenére a TV2 megkísérelte levédeni a joytv.hu internetes végződést, valamint JoyTV néven indított volna televíziót, melyhez védjegyoltalmi eljárást is kezdeményezett. Vajnáék azonban a név megtévesztő jellege miatt nem tudták megkezdeni a név tényleges használatát, a Marquard-cég ugyanis nem hagyta, hogy rátenyereljenek a márkájára.

A Zenebutik névből is vita lett

Kialakult egy másik visszás helyzet is. Vajnáék ugyanis annak ellenére indítottak Zenebutik TV néven zenecsatornát, hogy Zenebutik néven látható több évtizede a közmédiában műsor Juhász Előd szerkesztésében. (Juhász annak idején a 24.hu-tól értesült először arról, hogy a műsorával egyező néven indítanak Vajnáék tévécsatornát). A TV2 és az MTVA sokáig azzal hárította el a jogvitával kapcsolatos érdeklődő megkereséseinket, hogy még mindig csak egyeztetnek a névről. Egy ideje viszont azt mondják, csak pénzért hajlandók megmutatni a vonatkozó szerződést.

43.400 Ft-ért megnézhetjük a TV2-vel kötött szerződéseket

Épp néhány hete is kértük az MTVA-t, mutassák meg a TV2-vel kötött, közérdekű adatnak minősülő szerződéseiket, de ezt azzal akadályozták, hogy a szerződésekbe történő személyes betekintésért 43.400 Ft munkadíjat követeltek volna tőlünk, mert szerintük az összes szerződés bemutatása 15 munkaórát igényelne. Ezt az összeget azonban túlzónak találjuk, ráadásul ha a közmédia transzparensen működne, akkor ezeket a szerződéseket külön kérés nélkül is feltöltené a honlapjára, bárki számára elérhető formában.

Ezért egyelőre nem tudjuk, van-e egyáltalán bármiféle megállapodása a TV2-nek a Zenebutik névhasználatra vonatkozóan az MTVA-val, illetve ha igen, fizet-e a több évtizeden át épített márkanév használatért a 80 milliárd forintnyi közpénzből működő intézménynek a kormánybiztos vállalata.

(Kiemelt képen Márton Adrienn és Pataky Péter, a Chili TV képernyősei)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.