Média

Lekapcsolják a hagyományos FM rádióadásokat

rádió
rádió
Norvégiában a világon elsőként holnap elkezdik lekapcsolni a hagyományos (analóg) FM frekvencián sugárzó rádiókat. Hamarosan követőik is lesznek, Magyarországon viszont ennek egyelőre esélye sincs.

Úgy döntött a norvég kormány, hogy a világon elsőként lekapcsolja a hagyományos (analóg) FM frekvencián sugárzó rádiókat – derül ki az infosat.de híréből. Az országban a Magyarországon is elterjedt FM-sugárzást a DAB+ (Digital Audio Broadcasting +) alapú digitális jeltovábbítás váltja fel, mely az FM-adások esetében megszokottnál lényegesen jobb hangzásminőséget, valamint különböző új típusú szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is biztosítja a rádióhallgatók számára.  A digitális rádiózás további nagy előnye, hogy lényegesen szabadabban lehet rádiókat indítani, hiszen az analóg FM rendszerű műsorszórással ellentétben nem jellemző rá a frekvenciaszűkösség, így egy-egy új rádió elindítása lényegében csak azon múlik, hogy üzletileg biztosítottnak látják-e a fennmaradását. Azaz a DAB+ elterjedése segíti a médiapluralizmus, a sokszínű médiavilág megvalósulását. A DAB+ elterjedésének azonban van egy elég komoly akadálya: DAB+ vételére alkalmas rádiókészülékeket kell vásárolni.

Az év végére nem marad analóg rádió

Norvégia egyébként meglehetősen eltökéltnek mutatkozik az ügyben: már az év végére szeretnék elérni azt, hogy országos szinten kizárólag a digitális rendszerű DAB+ szabványon alapuló rádiók maradjanak az éterben. Ennek jegyében az első analóg rádió lekapcsolására már holnap, azaz január 11-én, 11 óra 11 perckor sor kerül a Nordland tartományban található Bodø városában, ahol az NRK norvég közrádió és köztévé, sőt az összes jelentős kereskedelmi rádió képviselői és az EBU (az Európai Műsorsugárzók Uniója) nemzetközi vendégei is jelen lesznek.

A teljes körű rádiós digitális átállást, vagyis a hagyományos rádióadások lekapcsolását egyrészt az teszi lehetővé, hogy az észak-európai országban ma már 108 rádióadó működik a DAB+ rendszerben, melyből 23 országosan is fogható – vagyis meglehetősen nagy a rádiós kínálat-, másrészt a digitális rádiócsatornák nagyon népszerűek, hiszen tavaly októberben a lakosság 64 százaléka napi rendszerességgel hallgatott DAB+ adásokat, amihez persze fontos, hogy a háztartások több mint 70 százalékának volt már DAB+ rendszerű készüléke. A digitális rádióhálózat pedig 99,5 százalékos lefedettséget ért el országos szinten, vagyis az ország szinte valamennyi pontjára eljutott a technológia.

Az infosat.de egyébként azt is írja, hogy több más európai országban is vannak tervek a hagyományos FM rádiók lekapcsolására, többek között ilyen tervek vannak Olaszországban, Svájcban, Hollandiában és Belgiumban is. Olaszországban például azt javasolják a lakosságnak, hogy már csak DAB+ rendszerű rádiókészülékeket vásároljanak, Svájcban pedig 2020-ra tűzték ki az analóg lekapcsolás céldátumát.

Itthon nincs rádiós digitális átállás

Bár erre nem térnek ki, tudható, hogy Magyarország viszont jelentős elmaradásban van e téren. Nincsen véglegesített lekapcsolási céldátum, és a DAB+ rádiózásnak kísérleti jellegű fellángolásai voltak. A lakosságnak csak elenyésző számban vannak DAB+ rádiókészülékei, és ami ennél is nagyobb probléma, hogy DAB+ rádióadások se nagyon vannak. Pedig ha a DAB+ már elterjedt volna, akkor például a tavaly decemberben analóg frekvencia nélkül maradt Class FM tulajdonosának  nem kellett volna frekvenciaengedélyért kuncsorognia az NMHH-nál. De például akár a Klubrádió is simán lehetne a DAB+ segítségével országos elérésű rádió.

Ezek után érthető persze, ha idehaza a DAB+ elterjesztése nem első számú prioritás, és nem úgy viszonyulnak a kérdéshez, mint Norvégiában.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik