Észak Magyarország - Russmedia
Média

További megyei lapok kerülhetnek a Fidesz közelébe

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 01. 04. 10:55

A kelet-magyarországi médiapiacon fontos szereplőnek számító Russmedia lapkiadó megyei lapjai is a kormánypárt közelébe kerülhetnek, ha igaznak bizonyulnak a pletykák.
Korábban a témában:

A témáról tavaly novemberben cikkező hvg.hu után most a 444.hu is azt írja, hogy a Népszabadságot tavaly októberben bezáró, majd a Mediaworks médiavállalatot a Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható Opimus Pressnek eladó osztrák Heinrich Pecina egyik cége, feltehetően a Vienna Capital Partners (VCP) megjelenhet a borsodi 35 ezres példányszámú Észak-Magyarországot, a 38 ezres példányszámú Hajdú-Bihari Naplót és a szabolcsi, 31 ezres példányban megjelenő Kelet-Magyarországot, továbbá a boon.hu, a haon.hu és a szon.hu portálokat működtető Russmedia, a kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kiadóvállalatának lapjai mögött.

A 444 kereste a korábban a Fidesz közelébe sodródott Heinrich Pecinát, de ő szabadságára hivatkozva nem válaszolt nekik a telefonos megkereséskor. Utolérték Fodor Imrét, a Russmedia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatóját is, aki csakúgy mint tavaly novemberben a hvg.hu-nak, se megerősíteni, se cáfolni nem akarta az értesülést, amely szerint még az első negyedévben sor kerülhet a tranzakcióra a két osztrák fél között.

Azt is írja piactársunk, hogy a Russmedia nem szabadulna feltétlenül a lapoktól, de a hírek szerint az ajánlat “egyszerűen visszautasíthatatlan”.  A cikk szerint az egyelőre nem látszik, hogy a VCP lesz-e a végállomás, vagy valamelyik más Fideszhez köthető médiatulajdonoshoz kerül végül a lap.

A Mediaworks már túl nagy lenne hozzá?

Hogy miért nem a megyei lapok zömét már megszerző Mediaworkshöz kerülnének a lapok, arra a 444 szerint az a magyarázat, hogy a Mediaworks esetében az ügyletet már nem biztos, hogy jóváhagyná a Médiahatóság és a Gazdasági Versenyhivatal, mivel ez már végképp túlzott befolyást jelentene a lappiacon. Ennek érzékeltetésére egy látványos térképet is közzétettek, ahol jól látszik, hogy a Mediaworks már így is hatalmas médiabefolyásra tett szert, és amiből kiderül, hogy a Pannon Lapok Társaságának (PLT) tavaly őszi felvásárlásával a Mediaworks ma már a megyei napilapok kétharmadát tulajdonolja Magyarországon. Ilyen mértékű koncentrációra ezen a piacon még nem volt példa a szabad magyar nyilvánosság történetében, hiszen a Mediaworks korábban hét, a PLT öt megyei lapot adott ki – összeolvadásukkal 260 ezres napilapforgalmat tudhat magáénak a Mészáros Lőrinc alá sorolt vállalat minden nap.

Ha az üzlet megvalósul, sok minden nem marad. A Délmagyarországot (35 ezer példány), a Kisalföldet (57 ezer példány) és többek közt a Bors napilapot kiadó Lapcom Zrt.-ről néhány hónapja kezdték el cikkezni, hogy környékezik fideszes médiaemberek. Ezeken kívül csak a Nógrád Hírcentrum tulajdonában álló Nógrád Megyei Hírlap van a piacon, napi 6 ezer példányban. Pest megyében nincs megyei napilap, viszont március óta 50 ezer ingyenes példányban terjesztik a Pest megye lapja havilapot. Az első márciusi szám – Jókai Annak előszavával, “jobban teljesítő” topsztorival jelent meg.

A Russmedia magyar vállalata 5 milliárdos átlagos árbevétel mellett három illetve két éve 106, majd 100, tavaly 532 milliós nyereséggel zárt – idézte fel a portál.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.