Média

További megyei lapok kerülhetnek a Fidesz közelébe

Észak Magyarország - Russmedia
Észak Magyarország - Russmedia
A kelet-magyarországi médiapiacon fontos szereplőnek számító Russmedia lapkiadó megyei lapjai is a kormánypárt közelébe kerülhetnek, ha igaznak bizonyulnak a pletykák.

A témáról tavaly novemberben cikkező hvg.hu után most a 444.hu is azt írja, hogy a Népszabadságot tavaly októberben bezáró, majd a Mediaworks médiavállalatot a Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható Opimus Pressnek eladó osztrák Heinrich Pecina egyik cége, feltehetően a Vienna Capital Partners (VCP) megjelenhet a borsodi 35 ezres példányszámú Észak-Magyarországot, a 38 ezres példányszámú Hajdú-Bihari Naplót és a szabolcsi, 31 ezres példányban megjelenő Kelet-Magyarországot, továbbá a boon.hu, a haon.hu és a szon.hu portálokat működtető Russmedia, a kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kiadóvállalatának lapjai mögött.

A 444 kereste a korábban a Fidesz közelébe sodródott Heinrich Pecinát, de ő szabadságára hivatkozva nem válaszolt nekik a telefonos megkereséskor. Utolérték Fodor Imrét, a Russmedia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatóját is, aki csakúgy mint tavaly novemberben a hvg.hu-nak, se megerősíteni, se cáfolni nem akarta az értesülést, amely szerint még az első negyedévben sor kerülhet a tranzakcióra a két osztrák fél között.

Azt is írja piactársunk, hogy a Russmedia nem szabadulna feltétlenül a lapoktól, de a hírek szerint az ajánlat “egyszerűen visszautasíthatatlan”.  A cikk szerint az egyelőre nem látszik, hogy a VCP lesz-e a végállomás, vagy valamelyik más Fideszhez köthető médiatulajdonoshoz kerül végül a lap.

A Mediaworks már túl nagy lenne hozzá?

Hogy miért nem a megyei lapok zömét már megszerző Mediaworkshöz kerülnének a lapok, arra a 444 szerint az a magyarázat, hogy a Mediaworks esetében az ügyletet már nem biztos, hogy jóváhagyná a Médiahatóság és a Gazdasági Versenyhivatal, mivel ez már végképp túlzott befolyást jelentene a lappiacon. Ennek érzékeltetésére egy látványos térképet is közzétettek, ahol jól látszik, hogy a Mediaworks már így is hatalmas médiabefolyásra tett szert, és amiből kiderül, hogy a Pannon Lapok Társaságának (PLT) tavaly őszi felvásárlásával a Mediaworks ma már a megyei napilapok kétharmadát tulajdonolja Magyarországon. Ilyen mértékű koncentrációra ezen a piacon még nem volt példa a szabad magyar nyilvánosság történetében, hiszen a Mediaworks korábban hét, a PLT öt megyei lapot adott ki – összeolvadásukkal 260 ezres napilapforgalmat tudhat magáénak a Mészáros Lőrinc alá sorolt vállalat minden nap.

Ha az üzlet megvalósul, sok minden nem marad. A Délmagyarországot (35 ezer példány), a Kisalföldet (57 ezer példány) és többek közt a Bors napilapot kiadó Lapcom Zrt.-ről néhány hónapja kezdték el cikkezni, hogy környékezik fideszes médiaemberek. Ezeken kívül csak a Nógrád Hírcentrum tulajdonában álló Nógrád Megyei Hírlap van a piacon, napi 6 ezer példányban. Pest megyében nincs megyei napilap, viszont március óta 50 ezer ingyenes példányban terjesztik a Pest megye lapja havilapot. Az első márciusi szám – Jókai Annak előszavával, “jobban teljesítő” topsztorival jelent meg.

A Russmedia magyar vállalata 5 milliárdos átlagos árbevétel mellett három illetve két éve 106, majd 100, tavaly 532 milliós nyereséggel zárt – idézte fel a portál.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik