Média

Sebestyén Balázsék bebizonyították, mégsem halott ügy a webrádiózás

Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője
Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője
Nem indult probléma nélkül tegnap a Reggeli Show első netes webrádiós adása, ma viszont már közel 30 ezren hallgattak bele a Rádió 1 webrádiója, azaz online streaming segítségével a műsorba.

Ezt az adatot a Rádió 1 közölte kedden a streamstat.hu internetes oldal statisztikáira hivatkozva. Az Andy Vajna kormánybiztos kezében lévő rádió azt is közölte, hogy ezzel a 30 ezres internetes hallgatói számmal csúcsot döntöttek, mivel magyar rádiók közül állítólag még senkit nem hallgattak egyidejűleg ennyien online.

Azt is elmondták, hogy az első napon, december 5-én hétfőn reggel már 6 óra előtt közel 7 ezer hallgató csatlakozott a Rádió 1 online szervereire. Az online hallgatók száma azonban végül annyira megugrott, hogy nem is bírták a szerverek a terhelést.

Kilenc előtt volt a csúcspont

Bakai Mátyás, a Radio Plus Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint keddre viszont elhárították a problémát, azaz plusz sávszélességet igényeltek, így végül kedden már zavarmentesen lehetett hallgatni az adást. A csúcspont 9 óra előtt egy kicsivel volt, akkor érték el pár száz hallgató híján a 30 ezres hallgatószámot.

“Fontos nekünk ez a felület”

Megszólalt Sebestyén Balázs is:

Ma reggel már hiba nélkül működtek a szerverek és nagyon örültünk, hogy ilyen sokan tudtak minket interneten keresztül is hallgatni. Nagyon fontos ez a felület nekünk, mert sokan kérdezik tőlünk, hogyan tudnak hallgatni bennünket az ország azon részein, ahol a Rádió 1-nek jelenleg nincsen analóg rádiós lefedettsége. A célunk, hogy minden reggel egyre több hallgató kapcsoljon a Rádió 1 frekvenciáira és hallgasson minket a weboldalon vagy a mobilalkalmazáson keresztül. Biztos vagyok benne, hogy holnap reggel még többen lesznek velük az éterben és online is

– mondta a műsorvezető, aki egyébként korábban éppen arra hivatkozva hagyta ott a jelenleg analóg frekvenciája nélküli, most csak webrádióként működő Class FM-et, mert szerinte a webrádiózás nem pálya. A Rádió 1 esetében persze a webrádió mellett ott van a budapesti frekvencia, valamint több vidéki rádió is, amelyekkel hálózatba kapcsolódott nemrégiben Andy Vajna budapesti rádiója.

Az analóg adásnak ismeretlen számú hallgatója van

Amúgy arról, hogy a Rádió 1-et mennyien hallgatják analóg frekvenciával, vagyis hagyományos rádiós eszközökkel, semmiféle hivatalos adat nem áll rendelkezésre. Bakai Mátyás ügyvezető a valamikori Morning Show stábjának leigazolásakor azt mondta kérdésünkre, jövő januárban várhatók az első kutatási adatok ezzel kapcsolatban. Sebestyén Balázs pedig azt tette hozzá, hogy nem foglalkoztatta őket, amikor a kormánybiztos rádiója mellett kötelezték el magukat, hogy mennyien hallgatják a Rádió 1-et, ugyanis majd ők hozzák magukkal a hallgatókat.

Mobilappot fejlesztettek a reggeli műsor indulására

A Reggeli Show indulására a Rádió 1 amúgy új mobilapplikációval rukkolt ki a két népszerű platformra, iOS-re és Androidra. Az alkalmazáson keresztül az online hallgatáson kívül akár webkamerán keresztül be is lehet nézni a műsorvezetőkhöz a stúdióba, emellett egyéb kiegészítő funkciók, sztárhírek, programajánlók illetve a rádió közösségi média felületei is elérhetők az alkalmazásban.

(Kiemelt kép: Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik