Média

Svéd vezérigazgatót kapott a Budapesti Metropolitan Egyetem

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 12. 01. 16:05

A svéd Johan Stromsater lett az egykori BKF, mai nevén METU új vezérigazgatója.

Huszonöt éves nemzetközi felsőoktatás-menedzseri tapasztalattal rendelkező szakember érkezett november 14-től a Budapesti Metropolitan Egyetem (a korábbi BKF, ma METU), Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézményének élére. Az intézményben többek között kommunikációs, üzleti, művészeti és turisztikai képzéseket folytatnak, melyek a külföldi hallgatók számára is egyre vonzóbbak, ami jól mutat, hogy az elmúlt években a külföldi hallgatóik száma megsokszorozódott.

Johan Stromsater
Johan Stromsater

Johan Stromsater életrajza alapján ezt megelőzően a világszerte több mint 80 egyetemet irányító Laureate Csoport alelnökeként tevékenykedett, ahol nemzetközi vezetőségi tagként egy 85 fős csapatot és több mint 200 tanácsadót vezetett közel 100 országban. A szakember tanulmányait a Svéd Királyi Tengerészeti Akadémián eltöltött három év után Stockholmban, a Svédország legjobb üzleti iskolájának számító Stockholm School of Economics kereskedelmi szakán folytatta. Ezt követően Montrealban, a kanadai McGill Universityn szerzett MBA oklevelet. A stratégiai tervezéssel és üzleti tanácsadással foglalkozó BTS igazgatójaként a világ legnagyobb vállalataival (Philips, Barclays, British Gas) dolgozott Stockholmban, Londonban, a Benelux államokban és Ausztráliában. Karrierje során kipróbálta magát a startup világban, családjával körbeutazta a Földet, majd az EF Education, a világ legnagyobb magánkézben lévő nyelvoktatási intézményének alelnöke és marketing vezetője lett.

A több jelöltből frissen megválasztott vezető célja, hogy továbbvigye az intézményt a növekedés útján, ezáltal a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyetemévé váljon.

Az egyetem (akkor még főiskolaként) tíz évvel ezelőtt elsőként vezette be a rektori és vezérigazgatói pozíció megkülönböztetésén alapuló vezetési struktúrát, amelyben a rektor az oktatási és a tudományos területekért felelős, a vezérigazgató pedig az intézmény menedzsmenti feladatait látja el. (A rektor a mostani vezérigazgatói kinevezése után is változatlanul dr. Vass László maradt.)

Stromsatert azt nyilatkozta, hogy az egyetem erős, elhivatott, naprakész csapata, az intézmény kitűnő portfóliója és növekedést mutató számai, valamint a hallgatói elégedettségi adatok győzték meg arról, hogy jelentkezzen a pozícióra.

Nagy lehetőségeket látok ebben az intézményben: a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyeteme lesz az oktatási szektorban

– nyilatkozta az vezérigazgató.

Budapest gazdag történelmével, színes társadalmi-kulturális életével, gyönyörű építészetével és nem utolsó sorban kiváló magyar ételeivel, boraival nagyon vonzó város, nemcsak a külföldi diákok számára, de számomra is

– beszélt döntése további indítékairól Stromsater. Az új vezető azt is elmondta, hogy szeretné körbeutazni Magyarországot, megismerni a magyar embereket, a kultúrát és a történelmet, illetve terve még az is, hogy magyarul tanul.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.