Média

Új munkaszerződést íratnak alá az egykori MSZP-székházba költöző Népszava szerkesztőségével

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 11. 30. 11:09

Információink szerint kedd délután szerkesztőségi tájékoztató értekezletet tartott a tulajdonoscserén áteső Népszava vezetősége, Horváth László és Gál J. Zoltán, akik ismertették a közeljövő terveit. A tulajdonos kilétét viszont továbbra sem fedték fel, még a lap újságírói előtt sem.
Korábban a témában:

Kedden – épp azokban az órákban, amikor a 24.hu-n megjelent, hogy a napokban végre megalakult a liechtensteini XXI Century Invest AG – végre némi tájékoztatást kaptak a Népszava munkatársai arról, mire számíthatnak a közeljövőben. Erre mostanáig annak ellenére nem került sor, hogy már több mint egy hónapja annak, hogy október 20-án bejelentették, egy liechtensteini bejegyzés alatt álló vállalat, a XXI Century Invest AG megvásárolja a Népszava napilap kiadási jogait, valamint a Geomédia kiadót, mely olyan lapokat jelentet meg mint például a Szabad Föld és a vasárnapi zárvatartás bevezetése óta szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírek című újság.

A tulajdonosváltás bejelentésekor Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője – aki feladatául kapta azt is, hogy készítse elő a Népszava és a Vasárnapi Hírek összeolvasztását – egy, a 24.hu-n október 20-án megjelent interjúban még arról beszélt, hogy a bejelentést követő egy héten belül felkeresik a Népszava szerkesztőségét, és tájékoztatást adnak az újságíróknak a közeljövőről. Erre azonban nagyon sokáig nem került sor, ráadásul azóta több olyan ellentmondásos információ is megjelent, amelyek meglehetősen nyugtalanítónak hatottak azok számára, akik a Népszava és a többi lap fennmaradását szeretnék. Ilyen körülmény volt például, hogy sokáig annak se látszott nyoma, hogy az említett liechtensteini cég, azaz a lapok leendő anyavállalatának megalakulását egyáltalán elindították volna, a XXI Century Invest AG-nek nyoma sem volt. Emellett máig nem tisztázott, konkrétan kik is állnak a lapokat felvásárló cég mögött. (Lásd erről bővebben a 24.hu-n többrészes cikksorozatunkat.)

Marquarddal megszakadtak a tárgyalások

Kedden viszont egy informátorunk szerint szerkesztőségi értekezlet volt a Népszavában, amelyet Horváth László (ő több Geomédia-lap főszerkesztője és a Geomédia vezetője, valamint az idén szeptemberben létrehozott magyar cég, a XXI. Század Média Kft. ügyvezetője) és Gál J. Zoltán tartottak. Az új tulajdonosok azonban a jelek szerint továbbra is inkognitóban maradnának, ugyanis ezúttal sem mentek el bemutatkozni, Horváthék pedig az új tulajdonosok kilétével kapcsolatban csak a korábbi hírekből már jól ismert mondatokat ismételték meg, hogy egy liechtensteini cég a vevő, akinek a nevében Daniel Vogt írta alá a szerződést.

Illetve annyi hangzott még el, hogy a befektetők képviselői állítólag azután jelentkeztek be a lap megvásárlására, hogy a Jürg Marquarddal korábban folytatott tárgyalások megszakadtak, illetve amikor kiderült, hogy a konkurens Népszabadságot bezárta az ugyancsak tulajdonost váltott Mediaworks. Az új tulajdonosok állítólag meglátták a potenciált egy erős ellenzéki lapban. A keddi értekezleten Horváthék hangoztatták továbbá, hogy a szerződést aláíró Daniel Vogtnak nincs köze a Fidesz-kormányhoz. De konkrét nevek állítólag nem derültek ki tegnap sem, ki áll a XXI Century Invest AG mögött.

Egyelőre mindenkit átvesznek, majd a jövő héten átdobozolnak a néhai MSZP-székházba

Forrásunk elmondta még, hogy a szerkesztőségi értekezleten bejelentették:

egyelőre minden népszavás dolgozót átvesz a magyarországi alapítású XXI. Század Média Kft., állítólag azonos szerződéses körülmények mellett, mint eddig.

A szerződések aláírása már szerdán, azaz november 30-án elkezdődik, és elsejétől már az új cégben kerülnek állományba a dolgozók.

A keddi szerkesztőségi összejövetelen ígéret hangzott el továbbá, hogy jövő szombaton a szerkesztőség átköltözik a Jókai utca 6. szám alá, az egykori MSZP-székházba, ahol “egy pöpecül kinéző”, egy emeletet elfoglaló newsroomba költöznek, ahol együtt dolgoznak majd a Népszava és a Vasárnapi Hírek munkatársai a két lap integrációját követően.Bejelentették az értekezleten azt is, hogy új arculat is lesz, egységesítik az online szerkesztőségeket is, és összesen egy 50-60 fős szerkesztőség jön majd létre a január-februárra lezáruló integrációt követően.

Terveik szerint egykori Népszabadság-dolgozókat is átvesznek majd, de konkrét neveket ezzel kapcsolatban egyelőre nem mondtak.

Tíz év alatt negyedére esett a Népszava vásárlóinak száma

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő Népszava példányszáma jelenleg 10-11 ezer körül mozog, míg egy évvel korábban még 14 ezer volt, 2010 negyedik negyedévében 19 ezer. Lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében tíz év alatt negyedelődött a lapot megvásárló tábor. A Vasárnapi Hírek 2016. első negyedéves értékesített példányszáma 18 ezer volt. A Szabad Földből több mint 71 ezer példány kelt el a MATESZ mérése alapján. Az említett lapok példányszámának esése azonban nem egyedüli, hiszen éppen tegnap írtuk meg: néhány pozitív kivételtől eltekintve szinte az összes magyarországi sajtópiaci termék lejtmenetben volt az elmúlt egy évben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.