az új Szülők Szava honlap
Média

Online játékkal védik a gyerekeket a káros reklámoktól

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 11. 25. 10:09

A gyermekeket számos jogi- és etikai szabály védi a reklámok területén, de a szülők sokszor nem tudnak róla. Egy új online játék során fiktív hirdetéseken keresztül kapnak segítséget a családok, hogy ez megváltozzon.

A gyermekek védelme a reklám szabályozásának egyik kiemelt területe, akár jogi, akár etikai szabályozásról van szó. Kutatások szerint a szülők gyermekekkel kapcsolatos aggodalmainak sorában a reklám nem szerepel az első tíz között, ugyanakkor a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy a gyermekek védelmét milyen sok szabály biztosítja a reklámozás területén.

Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) azért hozta létre a http://jatek.szulokszava.hu címen elérhető Szülők Szava honlapot, hogy ne csak a szabályok gyűjteményével, hanem a reklámok vizsgálatának szempontjaival is megismertesse a fogyasztókat, továbbá összeállítottak egy olyan linkgyűjteményt, amely segítséget nyújt a szülőknek a reklám világában történő eligazodáshoz. A fogyasztók most egy online játék segítségével tesztelhetik tudásukat, amelyben fiktív hirdetésekről dönthetnek, hogy elfogadhatók-e.

A monitoring eredmények azt mutatják, hogy a szakma felelős módon kezeli a gyermekek és a reklám kérdését. Nem látunk problémát, de ettől még fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy milyen sok szabály védi a gyermeküket, és a védelem közös ügyünk

– mondta Megyer Örs, az ÖRT elnöke.

Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára a kampány kapcsán arról beszélt, hogy a szabályosság nem személyes ízlés kérdése, a szülők szava igenis számít. “Tegyen panaszt, ha szabálytalanságot tapasztal”. Hozzátette: a Café nagyot alkotott, amikor a szabályokra vonatkozó nehéz üzenetet igazi „engagement módon” alkotta meg. Fiktív reklámok szabályosságáról lehet szavazni az online játékban, és a helyes válaszról is azonnal tájékoztatást kap a fogyasztó a http://jatek.szulokszava.hu/ oldalon.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.