óriásplakát MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Média

MRSZ: A reklámadó az egész magyar gazdaságra káros

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 11. 04. 16:15

A Magyar Reklámszövetség annak kapcsán szólalt meg, hogy  az Európai Bizottság döntése értelmében a magyarországi reklámadó jelen szabályozása az uniós jogba ütközik. Az MRSZ ismét együttműködést ajánl a magyar kormánynak.
Korábban a témában:

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság pénteken megállapította, hogy a magyar reklámadó indokolatlan előnyben részesíti azokat a vállalkozásokat, amelyek 2013-ban nem voltak nyereségesek, lehetővé téve számukra, hogy kevesebb adót fizessenek. Az Európai Unió kormányaként működő testület ezért arra kötelezte Magyarországot, hogy szüntesse meg a 2014-es reklámadó-törvényen vagy annak uniós kérésre már tavaly módosított változatán alapuló indokolatlan megkülönböztetést a vállalatok között, és állítsa helyre az egyenlő bánásmódot a piacon.

A 24.hu a döntés kapcsán azonnal megkereste a korábban a reklámadó bevezetése ellen küzdő Magyar Reklámszövetség vezetőségét, mit szólnak a döntéshez. Egy közleménnyel reagáltak, melyben azt írják:

A Magyar Reklámszövetség továbbra is fenntartja álláspontját, hogy a reklámadó káros nemcsak az a iparágra, hanem a teljes gazdaságra is, mint ahogyan korábban elkészített tanulmányok is alátámasztották ezt.

A reklámadó tovább mélyíti a magyar tartalomszolgáltatók versenyhátrányát

Reklamado(1)(430x286).jpg (Array)
Tiltakozás a reklámadó bevezetése ellen: fekete képernyőkkel reagáltak a magyar médiaszolgáltatók

Az MRSZ kifejtette, hogy elkötelezett az azonos versenyfeltételek megteremtésére irányuló szabályozás mellett, és az egyébként is technológiai hátránnyal küzdő hazai tartalomszolgáltatók hátrányát mélyíti a Magyarországon be nem jegyzett globális vállalkozások adóelkerülő magatartása. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezen globális vállalatok nemcsak reklámadót, hanem általános forgalmi adót, munkáltatókat terhelő munkavállalói járulékokat, társasági adót és helyi iparűzési adót sem fizetnek.

Az MRSZ leszögezte: ahogyan korábban is, úgy most is nyitottak lennének a kormánnyal való együttműködésre, hogy az Európai Bizottság által kiadott közlemény tekintetében szakmailag támogassa azt a jogalkotói célt, ami a magyar piacon működő vállalatok egységes versenyfeltételeit biztosítja.

Hozzátették: ezzel együtt jelenleg még vizsgálják a jogi hátteret és a lehetséges kimeneteleket, annak iparági következményeit.

Ha kíváncsi, hogyan reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a brüsszeli döntésre, és hogy miért tartja jónak a reklámadó progresszív adókulcsát, akkor arról itt olvashat.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.