Média

Gyurcsány: Nem az enyém a Népszava és a Geomédia

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Tovább bújócskázik a Népszava és a Geomedia lapjainak új tulajdonosa. A volt miniszterelnök neve is felreppent, de ő a 24.hu-nak azt mondta, nincs köze az ügylethez, és nem fektetne a médiába. Portálunknak azt is kifejtette, miért nem.

Bár már október 20-án bejelentették, hogy megvették a Népszavát és a Geomédia kiadó lapjait (Vasárnapi Hírek, Szabad Föld, illetve néhány magazin), még mindig nem állt ki a nyilvánosság és a Népszava szerkesztősége elé a vásárló, a bejegyzés alatt álló liechtensteini cég, a XXI Century Invest AG befektetője. Akiről úgy hírlik, hogy az nem más mint Jürg Marquard, a Marquard Media International AG tulajdonosa, illetve az egykori Magyar Hírlap volt tulajdonosa. Ő azonban sajtótitkára útján a 24.hu-nak egyelőre tagadja ezt:

Sem Jürg Marquardnak, sem a Marquard Media Hungarynak nincs köze a XXI. Century Investment Company céghez, és mi magunk (azaz a Marquard Media International) sem veszünk részt a Geo Media és a Népszava megvásárlásában

válaszolták a megkeresésünkre október 24-én.

Csúszik a bemutatkozás, bizonytalanságban az újságírók

Mindenesetre tény, hogy egyelőre várat magára a Népszava új tulajdonosi körének szerkesztőségi bemutatkozása, amit Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője (őt bízták meg a Népszava és a Vasárnapi Hírek szerkesztőségeinek integrációjával) a vele megjelent október 20-i interjúnk alkalmával még a rákövetkező hétre, azaz a múlt hétre várt. Az egyelőre elmaradt látogatás tényét egy, a lapnál dolgozó forrásunk is megerősítette szerkesztőségünknek, persze óvatosságból névtelenséget kérve. Ő egyébként a látogatást már a múlt hét elejére várta volna, de elmondása alapján még a négynapos hosszú hétvége után sem jelentkeztek az új tulajdonosok. Akikkel kapcsolatban egyrészt Marquard tagadó nyilatkozata ellenére is változatlanul tartja magát a pletyka, hogy a bejegyzésre váró projektcég mögött ott kell lennie Jürg Marquardnak.

A bújócskázás közben új nevek kerültek elő

Másrészt a tulajdonosok bújócskázása miatt az iparágban időközben más pletykák is felütötték a fejüket, amit azonban egyelőre tudomásunk szerint semmi sem támaszt alá, és inkább találgatásnak tűnnek. Nevezetesen az a hír terjed, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének is lehet valamiféle köze az ügylethez, talán ő lehet a vevő, sőt egy másik forrásunk ennél is továbbment: ő úgy tudta, hogy Gyurcsány Simicska Lajossal, Orbán Viktor egykori szobatársával és volt barátjával, a HírTV, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet tulajdonosával, valamint a volt MSZP-s pénztárnok Puch Lászlóval közösködik. Az elsőre meghökkentőnek tűnő teória mellett szólt, hogy Simicska tavaly februárban épp a Népszavának adott hosszú idő után először újra interjút, és ebben a miniszterelnökkel kialakult konfliktusáról beszélt az emlékezetes G-Napot megelőzően. De tudható az is, hogy sok esetben a Simicska-féle Közgép fizetett hirdetései jelentették a Népszava számára a túlélést. A pletyka kapcsán napok óta keressük Simicska Lajost az általunk ismert, korábban még működő telefonszámán, de egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnünk a jelenlegi miniszterelnökkel a port tavaly csúnyán összerúgó üzletemberrel. Sikerült viszont szerdán elérnünk Gyurcsány Ferencet, akit így megkérdezhettünk a személyével kapcsolatos pletykával kapcsolatban.

Gyurcsány nem tenné a pénzét a médiába

Nagy-nagy butaság. Soha korábban nem volt a Népszavához közöm, és most sincsen. Nem is volt senkinek ilyen igénye sem, és nem is tenne ez jót, azt gondolom. Hála istennek eladtam mindenemet, ami üzlet volt. Meg hát nem értek én ehhez. Hogyan lehetnék én a tulajdonos? Médiát csinálni nagyon más világ, ráadásul ha egy politikus csinál médiát, akkor abból előbb-utóbb faliújság lesz

– mondta telefonon a volt kormányfő, akinél az ennél durvább verzióra, a Puch-Simicska-Gyurcsány összefogásra is rákérdeztünk.

Simicskával még sosem, Puch Lászlóval öt-hat éve találkozott legutóbb

A volt miniszterelnök mielőtt válaszolt volna, kacajjal reagált, majd ezt mondta:

Csak azt tudom magának mondani, hogy Simicska Lajossal én életemben egyszer sem találkoztam. Ami pedig Puch Lászlót illeti, körülbelül öt-hat évvel ezelőtt láthattam legutóbb. De a legfontosabb, hogy nekem eszem ágában sincsen médiába vagy bárhová bevásárolni magamat, hiszen pont azon dolgoztam az elmúlt egy évben, hogy az üzleti érdekeltségeiket adjuk el, hogy ne kelljen már nekünk ezekkel foglalkozni. Becsületszavamat adom rá, hogy nekem annyi közöm van a Népszavához, mint magának.

Gyurcsánnyal ezek után arról beszéltünk, hogy ő sem tartja szerencsésnek, ha nem tudni, ki egy médiumnak a tulajdonosa. A volt miniszterelnök ebben saját magát is felelősnek tartja:

Épp elég baj, hogy nekünk nem volt elég eszünk, hogy kötelezővé tegyük a végső tulajdonos megjelenítését. Emiatt tudnak velünk mindenféle meccseket játszani

– utalt a magyar médiaiparban most zajló egyéb folyamatokra.

A DK elnöke a Népszava tulajdonosváltásával kapcsolatos fejleményeket egyébként nem kívánta kommentálni, mivel nem tartaná szerencsésnek, ha politikusként véleményt mondana, de reményét fejezte ki, hogy nem sokára mindenki számára kiderül, ki áll a projektcég mögött, és bízik benne, hogy sikeressé tudják tenni a napilapot, amire szerinte jó esély van, ha meg tudják szerezni a Népszabadság lap nélkül maradt olvasóinak legalább egy részét. Ha ez így lesz, felmehet a lap példányszáma a mostani 10 ezerről akár 30-35 ezerre is.

FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenését követően utolértük Daniel Vogt üzletembert, aki a XXI Century Invest AG képviselőjeként aláírta a szerződést a Népszava és a Geomédia lapjainak felvásárlására Budapesten. Vogt néhány dolgot hajlandó volt elárulni a liechtensteini, bejegyzés alatt álló cég tulajdonosi köréről, például azt, hogy agráriumban is érdekelt üzletember is köztük van. De továbbra sem volt hajlandó neveket közölni. A további részletekről itt írtunk.

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik