Média

141 főt bocsát el a közmédia

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 10. 26. 07:18

Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke ezt a 24.hu kérdésére mondta. Azt is elárulta, az elbocsátásba esők 16 százaléka öt éven belül elérte volna a nyugdíjkorhatárt. Mivel olyan információink is vannak, hogy az érintettek egy részét különböző cégeken keresztül visszafoglalkoztatják majd, rákérdeztünk arra is, hogyan oldják meg a kieső jelentős munkaerő pótlását.
Korábban a témában:

Információink szerint kezdetét vette az újabb elbocsátási hullám az MTVA-nál. Kobza Miklós, a közmédia sajtófőnöke is megerősítette a hírt. Szavai alapján 141 főtől válnak meg a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó munkajogi szabályok betartásával. Kérdeztük, hogy az érintettek megkapták-e az értesítőleveleket. A sajtófőnök válaszképp elmondta: a folyamat a Munka törvénykönyve szerint zajlik, és jelenleg folyik éppen az előzetes értesítések közlése, a dokumentumok kiosztása.

Az MTVA-nál azt is elmondták, hogy a tartalmi területről 34 fő, a gyártásiról 58, a műszaki területről 29, a kiszolgáló területről 20 főnek kell mennie.

A sajtófőnök közlése alapján az MTVA és az intézménynél működő Központi Üzemi Tanács az elmúlt hetek tárgyalásai után idén október 12-én aláírt egy megállapodást, amelynek értelmében az alacsonyabb keresetűek, a nyugdíj előtt állók, a hosszabb ideje a közmédiában dolgozók, valamint a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők számára külön juttatásokat biztosít a közmédia, továbbá létrehoz egy bruttó 14,6 millió forintos segélyalapot a munkavállalók szociális, rászorultsági alapú, illetve elhelyezkedést támogató segélyezése érdekében.

Kérdeztük azt is, hány nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló személyt érint a leépítés.
A nyugdíjjogosultságot megelőző 5 éven belüli életkorúak száma jelenleg 16 százalék. Ugyanakkor ez a létszám csökkenni fog, hiszen sokan még az év hátralévő részében vagy 2017-ben nyugdíjba mennek. A munkavállalók érdekeire tekintettel és az Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás alapján az MTVA ügyel arra, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megfelelően, ésszerű időtartammal, a felmondási idő kezdetét úgy állapítsa meg, hogy a munkaviszony megszüntetését követő napon az adott munkavállaló a nyugdíjra való jogosultságát megszerezhesse.
– válaszolta a sajtófőnök, akitől végezetül azt kérdeztük, hogyan fogja megoldani a közmédia, hogy a 141 fő munkáját elvégezzék, illetve igaz-e, hogy bizonyos embereket cégekbe (egyrészt beszállítókhoz, másrészt a különféle MTVA-s leányvállalatokba, kft.-kbe) szerveznek ki. Ezzel kapcsolatban Kobza azonban azt állította, hogy kiszervezés nem folyik, csak csoportos létszámcsökkentés.
A leépítés egyetlen célja, hogy a közmédia hatékonyabban, a belső párhuzamosságokat megszüntetve működjön a jövőben.
 – tette hozzá.
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.