Média

Kiteszi az MTVA az 5 évre eltiltott személyt a felügyelőbizottságból

A 24.hu tegnap esti cikke nyomán úgy döntött a közmédia, hogy visszahívja a bíróság által 5 évre eltiltott Tóth Tamást az Új Média és Teletext Kft. felügyelőbizottságából.

Egy nap alatt véget is ért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által megindított vizsgálat, amelyről tegnap adtunk hírt a 24.hu-n. Az MTVA azért indított vizsgálatot, mert a hétvégén kérdéssel fordultunk hozzájuk, hogy hogyan foglalhat helyet a közmédia Új Média és Teletext Kft. nevű – a tavalyi évet több mint 900 millió forint árbevétellel, de csak valamivel több mint 1 millió forintos adózott eredménnyel záró – leányvállalatának felügyelőbizottságában (fb) egy olyan személy, akit a bíróság idén május 18-án jogerősen 2021-ig, azaz 5 évre eltiltott attól, hogy vezető tisztségviselő legyen bármely cégnél. A sóskúti lakóhellyel rendelkező Tóth Tamás ugyanis a cégnyilvántartás szerint olyan magáncégekben volt érdekelt, amelyeket kényszertörléssel szüntetett meg a bíróság.

Az MTVA kedden délután azt jelezte szerkesztőségünknek, hogy miután az MTVA vezetősége értesült tőlünk az eltiltásról, azonnal megtették a szükséges lépéseket, ami azt jelenti, hogy cikkünk nyomán kedden azonnali hatállyal visszahívta az érintett Tóth Tamást a cég felügyelőbizottságából, ahol 2014 óta volt fb-tag. 

Hosszú ideje nyilvános volt, hogy nem lehet vezető tisztségviselő

Tegnap cikkünkben megírtuk: Tóth Tamás nevéhez kötődik a sóskúti székhelyű TT Média Bt. nevű televíziós és filmproduceri iroda, mely kényszertörléssel szűnt meg, de a BETA Elektronikus Média Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. esetében is felbukkan Tóth Tamás neve. Hogy Tóthnak pontosan milyen szerepe volt a TT Médiában, az egyelőre kérdéses, mivel ezt még 2014-ben szüntette meg a bíróság kényszertörléssel, és erre vonatkozó adatot nem látunk a nyilvántartásban, de mivel a cég neve Tóth Tamás monogramját viseli, feltehetőleg tulajdonos és ügyvezető is lehetett. Az ugyancsak kényszertörölt BETA Elektronikus Média esetében azonban teljesen egyértelmű a helyzet, mivel minden adat elérhető: Tóth ügyvezető és tulajdonos is volt ebben a gazdasági társaságban. Ez utóbbi cég kényszertörlésekor, idén tavasszal pedig meg is jelent a Cégközlönyben az alábbi bírósági határozat:

A bíróság a társaság vezető tisztségviselőjét, Tóth Tamást (an.: B. I., […]Sóskút,[..]), a társaság törlésétől számított 5 (öt) éves időtartamra eltiltja attól, hogy más gazdasági társaságban vezető tisztségviselő legyen, többségi befolyással rendelkező vagy korlátlanul felelős taggá váljon, vagy egyéni cég tagjává váljon

(Tóth Tamás pontos lakcímét, adószámát, édesanyja teljes nevét adatvédelmi okokból eltávolítottuk, illetve monogrammal helyettesítettük a fenti idézetben, bár az nyilvánosan is fellelhető a cégnyilvántartásban és a bírósági határozatban.)

Az eltiltott vezetőnek egyébként épp a szabályszerűség ellenőrzése volt a feladata az MTVA leányvállalatánál, ezért is volt érdekes, hogy mostanáig megtarthatta pozícióját.

Nobilis távozásának szele sodorta magával

A felügyelőbizottság tagjával kapcsolatos furcsaságra egyébként annak kapcsán bukkantunk az Új Média és Telext Kft. cégadatai között, hogy szombaton elsőként megírtuk: Nobilis Márton ügyvezető igazgató pénteken váratlanul távozott a kft. éléről, illetve megírtuk, hogy ki lett a milliárdos Nobilis Kristóf fiának utódja.

Az MTVA leányvállalatának cégadatai között bogarászva ugyanis arra lettünk figyelmesek, hogy egy kiemelés hívja fel a cég iránt érdeklődők figyelmét, hogy egy eltiltott személy is megtalálható a vállalat felügyelőbizottságában. 

Az MTVA leányvállalatáról, az 1998-ban még Új Képújság Kft. névvel létrehozott cégről különösen sokat lehetett az elmúlt időszakban hallani, főleg amikor fény derült egy többek által vitatott, 2014-ben történt 120 millió forintos honlapbeszerzési ügyükre. Ez az ügy azonban azzal zárult le, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mivel a 110, egymáshoz hasonló internetes oldal megvásárlását helyénvalónak találta a nyomozóhatóság, mely nem állapított meg bűncselekménygyanút. (Az ellenzéki Együtt tette a feljelentést.)

908 millió forint bevétel felett őrködhetett tavaly

Az Új Média és Teletext Kft. egyébként 908,7 millió forint nettó értékesítési árbevétellel zárta a 2015-ös pénzügyi évet – derül ki a leadott pénzügyi beszámolóból. Érdekesség, hogy a jelentős árbevétel ellenére a társaság csekély, mindössze 1,5 millió forint adózott eredményt tudott produkálni tavaly.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik